Товариство лісівників України

Новина


06
лют

Минулого тижня стартувала перша закупівля ДП "Ліси України"

Процедура прозора і конкурентна через платформу Etender - державні та комерційні торги - Prozorro, Prozorro.Продажі, тобто через офіційний майданчик для державних закупівель/тендерів.
Торги відкриті: анонси, умови, технічні вимоги та будь-яка інша інформація, що стосується закупівель, обов’язково має дублюватись на сайті ДП. 
Це вже третя революційна подія у напрямку детінізації лісової галузі. У минулому і позаминулому роках ми розпочали стовідсоткову реалізацію необробленої деревини та пиломатеріалів на електронних аукціонах. Тепер прозорими та конкурентними стають закупівлі. 
Донедавна лісгоспи, як окремі господарюючі суб’єкти, керували закупівлями самостійно. Недоліки всім відомі. Прямі договори замість прозорих електронних аукціонів. Обмежена конкуренція. Закупівля дрібними партіями, що майже завжди дорожче, ніж оптом. Відсутність єдиних уніфікованих технічних вимог за предметом закупівлі. Невигідні фінансові умови здійснення розрахунків. Складнощі з гарантійним та постгарантійним обслуговуванням закупленої продукції. 
Проблема полягала не лише у непрозорості та неефективності. Закупівлі нерідко відображали суб’єктивну позицію керівництва лісгоспу. Не враховуючи ситуації та глобальних задач всієї галузі.
Відтепер стратегія та план закупівель формуються на рівні центрального апарату ДП «Ліси України». Централізовано готуються і проводяться великі тендери на придбання палива, техніки, запчастин та іншої продукції. При відділі закупівель утворюється експертна група, яка відповідає за створення єдиних технічних вимог.
Водночас залишається можливість проводити невеличкі закупівлі на місцях. Але їхня частка буде поступово зменшуватися.
На практиці це означає, що кожна філія отримає в системі особистий доступ і особистий кабінет. Зможе формують заявку до певної суми. Задача центрального апарату в онлайн режимі моніторити та контролювати процес. У випадку дотримання філією всіх вимог, акцептувати заявку.
Процес переходу на нову систему закупівель лише розпочався. Працюємо в тестовому режимі. Треба навчити користуватись новою системою сотні людей в регіонах, не зупиняючи роботу галузі.
Очікую, що ДП стовідсотково перейде на нову систему закупівель починаючи з другого кварталу 2023 року.
Юрій Болоховець