Товариство лісівників України

Новина


06
лип

Мільярд дерев і мільйон гектарів лісів — чи реально це? Юрій Марчук в ефірі Громадського радіо

Упродовж 10 років в Україні планують збільшити площі лісів на мільйон гектарів та посадити протягом трьох років мільярд дерев. Проєкт «Зелена країна» місяць тому ініціював президент. Про реальні можливості реалізації проєкту ведучий Громадського рмдіо говорив з Головою Товариства лісівників України, завідувачем кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП України Юрієм Марчуком.
Юрій Марчук: Площа лісів державної комунальної власності — 10,6 мільйона гектарів. Уся територія України 60 мільйонів гектарів. Фактично до ринку землі, який запрацював 1 липня, ці території не мають стосунку. Але якщо говорити про розширення лісовідтворення, створення лісів на нових землях, а це та програма, яку анонсував президент з ініціативи міністерства захисту довкілля, — мільйон гектарів лісів за десять років, це питання земель, які будуть виходити із сільгоспобігу, земель запасу. Ринок землі покаже ціну питання, ціну землі. За оцінками учених, Україна має багато земель, які не є об’єктом сільгосппризначення. Їх треба віддавати під лісове господарство, не чіпаючи, безумовно, луки, степи.

Сьогодні маємо на закинутих сільгоспземлях самосійні ліси на Поліссі та частині гірських, приполонинних лісів у Карпатах. Окремим таким лісам вже по 25-30 років. Це потрібно узаконити. Їх можна зробити комунальним лісом, передати у держвласність, викуповуючи паї. Або залишити у приватній власності, як у всіх країнах Європи. Сьогодні проєкт закону щодо цього зареєстрований у ВР, але останній рік дуже активно почали розкорчовувати самосійні ліси. Раніше таких лісів ми нараховували півмільйона гектарів. Скільки їх нині, можна оцінити за космознімками.
Мільярд дерев — реально

Юрій Марчук: Щорічно ліси оновлюються. Лісівники вирубують на певних ділянках дерева і садять нові. На одному гектарі у середньому садимо п’ять тисяч сіянців. Це дволітні сосни, дуби й інші дерева, потрібні для створення українських лісів. Тож у середньому лісівники Держагентства лісових ресурсів висаджують майже 200 мільйонів штук сіянців. Пожежі торік спалили 150 тисяч гектарів лісу. Зараз ці площі розробляються і вони будуть заліснені.

    За три роки лісівники посадять щонайменше 800 мільйонів невеликих дерев, сіянців.

Тож, як показує мій 50-річний досвід роботи, цифра у мільярд дерев — цілком реальна. Головне, щоб було фахово і щоб ці сіянці з часом стали великим українським лісом.
Для нових лісових гектарів потрібні нові площі

Юрій Марчук: Цифра у мільйон гектарів викликає занепокоєння. У нас діяла Програма «Ліси України» з 2002 по 2015 рік.

    За цей час посадили 450 тисяч гектарів нових лісів на нових землях.

Йдеться про амбітний проєкт. До цього Україна мала такий досвід. З 1966 по 1971 рік посадили 468 тисяч гектарів лісів на нових землях. Є й кілька інших вдалих прикладів.

Для виконання проєкту нині потрібна земля під заліснення, нові площі. Це основне завдання для Мінекології, Міністерства АПК, обласних адміністрацій та рад.

Повністю програму слухайте в аудіофайлі