Товариство лісівників України

Новина


30
вер

Ми за реформування лісової галузі, але з врахуванням професійної думки лісівників.Із засідання Всеукраїнської ради Товариства лісівників України

Цього року Товариство лісівників України відзначало 30 річницю від дня його створення. Так склалося у цьому непростому для всіх році, що було не до урочистостей. Разом з тим, питань, які потрібно обговорити, у лісівників накопичилося - немало. 29-го вересня у конференц-залі виставкового центру «Акко Інтернешнл» у форматі вступної частини Міжнародної виставки-форуму технологій для лісового господарства, деревообробної та меблевої промисловості LISDEREVMASH 2020. відбулося розширене засідання Всеукраїнської ради Товариства лісівників України, де зібралися представники Товариства лісівників України з різних регіонів, ветерани лісового господарства, науковці, керівники різних лісівничих підрозділів і служб, пресслужб. При цьому, були враховані і певні карантинні обмеження у кількості людей.
   Зі вступним словом виступив Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук: «Товариство лісівників України три десятиліття стоїть на захисті інтересів лісівників, це  одна з небагатьох громадських організацій саме професійного спрямування, яка об’єднує лісівників із усіх куточків України. Сьогодні в Товаристві  нараховується  близько 25 тисяч членів, за цей час вона стало професійною організацією, до думки експертів якої дослуховуються».

   Валерій Самоплавський-

– Міністр лісового господарства України, Почесний Голова ТЛУ, згадуючи моменти створення Товариства лісівників 30 років тому, сказав: «Працюючи Міністром лісового господарства, я тоді розумів, що лісівники повинні мати таку організацію, яка їх би їх об’єднувала і захищала. Це зібрання має на меті сьогодні не лише відсвяткувати 30 років від часу створення громадської організації, а ще раз обговорити стратегію розвитку лісової галузі". Особливу увагу, на думку Валерія Самоплавського, потрібно приділяти професійному підбору кадрів на всіх ланках лісового господарства.
    Валерій Самоплавський вручив дипломи Всеукраїнського конкурсу ТЛУ «На краще лісництво -2020”, відзнаки від Товариства лісівників отримали і керівники пресслужб, і найактивніші керівники первинних організацій Товариства.

   У своєму виступі на тему «Лісове господарство в Україні: стан, проблеми, перспективи»,  Голова Товариства Юрій Марчук окреслив наболілі проблемні питання лісового господарства, які потрібно вирішити.

   «Сьогодні зона Харківського лісостепу і степу підійшла до Києва. На думку професора Швиденка, до 2050-го року степ буде в Житомирі, а лісова  зона підійде до Львова. Нас чекає маса викликів, на які ми маємо реагувати. Сьогодні у світі є 360 точок зору на систему управління лісовим господарством. Україна в цьому не виняток.
   Планета щорічно втрачає 12 мільйонів гектарів лісів. У 2013-му році ООН затвердила програму створити  300 мільйонів гектарів лісів, 60 мільйонів – у США, 70 мільйонів – у Китаї. Україна до сьогодні ще не прийняла програму по лісовому господарству.
   Наш головний пріоритет – це розширення площі лісів.Нам потрібно врегулювати питання стану лісового господарства в регіонах, де ведуться воєнні дії, роботу людей в цих областях, це залежить від державного фінансування галузі. Ми повинні чітко розуміти роль і місце державних підприємств.
   Не форма власності визначає ефективність роботи підприємств, а держава. Чому у нас не розвивається деревообробка? Чому немає стратегії розвитку деревопереробної галузі? Зміна вивіски не впливає на суть. На суть впливають рішення, які приймаються.Разом з деревообробниками, мисливцями, будівельниками, підприємствами різних суміжних підрозділів економіки, ми створюємо сотні тисяч робочих місць. ТЛУ за останні 2,5 роки підготувало близько 10  проєктів законів щоб забезпечити нормальні  умови для роботи лісового господарства.

   Голова Держлісагентства Василь Кузьович подякував Товариству лісівників України за роботу, яку воно постійно проводить у різних напрямках, захищаючи інтереси лісової галузі.

   Говорячи про програму розвитку лісогосподарської галузі, Василь Кузьович наголосив, що «Це дуже важливий документ, від якого залежить майбутнє розвитку лісового господарства. Реформа – це завжди дуже комплексна річ, яка дуже важко народжується і тільки з часом дає результати, дає імпульс розвитку будь-якій галузі.
   Без зміни податкового законодавства говорити про зміни в галузі немає сенсу. Сьогодні галузь сплачує фактично два податки, існує подвійне оподаткування, що неприпустимо.  Нам важливо обговорити концепцію реформування галузі, щоб ми могли рухатися вперед».
    Василь Кузьович представив бачення Держлісагентства розвитку лісового господарства.

   Петро  Пешко, начальник Хмельницькго ОУЛМГ, про те, у якій власності мають бути ліси, сказав:

«Держава нам довірила свій ресурс і ми повинні ефективно ним управляти. Якщо ми зуміємо, окрім деревини,  зібрати недеревний ресурс і його продати, то матимемо кошти на розвиток лісового господарства». До речі, Хмельницьким ОУЛМГ на форумі LISDEREVMASH  представлено стенд, на якому представлено види  продукції, яку можна придбати через Інтернет - магазин управління, де є і гриби-ягоди, і декоративний матеріал, і продукція деревообробки.  
    Петро Пешков запропонував підтримати Стратегію розвитку лісового господарства, яка була представлена Головою Держлісагентства Василем Кузьовичем.

   Голова ЦК профспілки працівників лісового господарства Степан Кривов'язий також підтримав в цілому, Стратегію. При цьому висловив думку, що фінансування має бути першим пунктом у представленні Стратегії.

    «Поки у нас не буде фінансування, не буде ніякої стратегії. Першим питанням має стояти реформа фінансування лісового господарства, другим має бути реформа оподаткування лісового господарства, далі вже можуть відбуватися інші зміни і реформи. І дуже обережно потрібно віднестися до відокремлення переробки від лісовирощування, щоб люди на місцях не втратили робочі місця».

 Юрій Мєдвєдєв (Асоціація меблевих, деревообробних підприємств і організацій “Меблідеревпром”) –

    «Деревообробники України зацікавлені у реформування лісової галузі, якщо вона буде сприяти розвитку обох напрямків – і лісового господарства і деревообробки, бо ми в одному човні і від наших успіхів і роботи залежать і ваші фінансові показники»

Директор НДІ Укргірліс, Олексій Голубчак:

    «Без серйозних інвестицій у галузь зміни робити дуже тяжко. Держава повинна інвестувати у лісове господарство. Без зміни законодавства, яке регламентує діяльність підприємств, нічого зробити не можна. Бідний нічого не зробить. Якби ми почали набагато раніше реформу у польському варіанті, ми багато чого б досягли. Ми багато часу втратили у словах. У Міністерства своє бачення реформування лісового господарств. А я хочу сказати, що нас мають підтримати обласні ради, ми повинні шукати партнерів у цій справі».

 Микола Шершун, Голова Федерації профспілок Рівненської області, депутат ВР 4-го скликання,  голова Держкомлісгоспу України (2010р),  розповів про пілотні проекти реформ у лісгоспах Рівненщини із запровадження польського варіанту:

«…зміна кадрової структури підприємства, запровадження електронного обліку деревини, перехідна співпраця з приватними структурами з надання послуг лісовому господарства. У цьому лісгоспі поєднується єдина система державного обліку деревини  із бухгалтерською програмою управління лісогосподарськими підприємствами, що дає змогу проконтролювати рух лісопродукції.Всі послуги підприємству надаються приватними підприємствами. І зарплата у працівників лісгоспу досить пристойна.
Нам потрібно керівництву держави якось вкласти в голову, що ліс - це не лише деревний ресурс, а це ще й  екологічна складова».

 Віктор Стороженко, начальник Донецького ОУЛМГ:

   «Екологи роблять нам таку реформу, що ми будемо страждати більше всіх. Це стосується, в першу чергу, Південно-Східного регіону. У нас вже була заборона експорту круглого лісу в Європу. І від цього нічого Україна не виграла. Як ми отримували меблі з Китаю, так і отримуємо.  Якщо говорити про електронний облік деревини: на цей облік перейшли лише наші підприємства, а підприємства інших користувачів нічого в цьому плані не зробили.
   Реформа повинна бути.  Наша область має 50% природо-заповідного фонду, фінансування з бюджету було – 6 мільйонів гривень, а дохід склав 16 мільйонів, з яких ми сплатили податків 9,3 мільйонів гривень. Ми працюємо у збитки, бо рубки 6 місяців були не підписані.
Наш водій пожежного автомобіля сутками чергує, бо зарах пожежонебезпечний період, а у нього зарплата 4 тисячі,  в той же час водій у ДСНС отримує 10 тисяч, то як ми можемо зберегти наші кадри? Дефіцит кадрів – наша болюча проблема. Як може майстер лісу, який відповідає за мільйонний ресурс у тисячу гектарів і має  зарплату 5 тисяч, прогодувати сім’ю? Тому у мене питання до цієї реформи: де знайдуться ці кошти, які повинні вкластися у цю реформу, якщо ми востаннє пожежний автомобіль отримували 10 років тому, а є ще й такі автомобілі, які мають 30, а то й 40 років експлуатації і які гасять пожежі, то як можна перейти на нову систему реформування без фінансування? Ми підтримуємо реформування  галузі, яке пропонує Держлісагентство, але з врахуванням всіх наших зауважень».

  Олександр Матусевич,  депутат ВР України привітав Товариство лісівників з ювілеєм, і розповів, як деякі  депутати бачать реформування лісового господарства:

  «вони хочуть створити єдину лісову компанію і забрати у лісгоспів юридичні адреси. Хотілося б, щоб система реформування лісового господарства була така, яка враховувала б інтереси лісового господарств. За останні роки було прийнято стільки шкідливих нормативних актів, і останній -  про оподаткування, який, фактично, поставив галузь на коліна.  Непросто відстоювати інтереси лісової галузі там, де тебе не чують. Але є й позитив - закон про інвентаризацію лісів прийнято, я думаю що років через два ми будемо чесно говорити суспільству, скільки деревостану в лісі. На виході у Верховній Раді – деякі законодавчі акти, які повинні покращити роботу лісового господарства. Назрів закон «Про ринок деревини». Ми його обов’язково внесемо на розгляд, щоб запрацювали прозорі правила на ринку деревини, бо без цього немає нормальної роботи.
   Зараз в Європейському арбітражі розглядається закон про експорт необробленої деревини і я переконаний, що цей  арбітраж буде не на користь нашої держави. Сьогодні ринок у Європі насичений лісопродукцією, українці, на жаль, на цьому ринку не конкурують.
   Я закликаю лісівників йти у місцеві ради і відстоювати інтереси лісового господарства, бо якщо там не буде лісівників, нас не буде кому там захищати.
    Загалом, схвалюю Стратегію, представлену сьогодні. Сьогодні все потрібно робити, щоб лісове господарство було флагманом економіки і в країні, і на місцях".  

 Віктор Червоний, голова Всеукраїнської асоціації мисливців і користувачів мисливських угідь, голова Держкомлісгоспу (2005- 2006) 

    «Ми стоїмо на порозі реформ стоїмо вже 15 років. У 2006-му році  була прийнята концепція реформування лісового господарства. Коли до керівництва галузі приходили фахівці і ми розуміли, що потрібно реформувати галузь, бо якщо ми це не зробимо, то зроблять за нас. Прихід до керівництва галузі керівником лісівника дає нам шанс зробити цю реформу. Я із задоволенням сприймаю те, що за основу реформування береться польська модель. Є у мене одне застереження у тій схемі, яку сьогодні пропонують: «Все-таки, більшість країн Європи – пострадянські (Польща, Словаччина, Чехія….) функція розділена  у цій схемі, вона і у нас, ніби, розділена. Але у нас це на папері: у нас було Міністерство сільського господарства, далі – Мінекології, там, у Європі в міністерствах створені могутні відділи, чи управління лісового господарства. А у нас є ці відділи? Як може формувати політику орган, який не має жодного фахівця-лісівника  у своїй структурі? Це нонсенс. І наша модель  реформування має запропонувати вирішення цього питання: в органі, який займається питаннями формування лісової політики, повинні працювати фахівці-лісівники, бо саме цей центральний орган формує державну політику в лісовому господарстві. Зараз там немає фахівців і це біда.
   І ще - відсутність у екологічному комітет Верховної Ради лісівника призвела до того, що у попередній період було прийнято більшість законопроектів, які згубні для галузі. Хочу побажати, щоб політика і позиція екологічного комітету змінилася на більш лояльну до лісівників  і мисливців».

 Проректор Львівського лісотехнічного університету України , голова первинної організації ТЛУ ЛЛТУУ, Василь Лавний:

  «Дійсно,  Міністерство  захисту довкілля не розуміє лісової політики, бо не  має фахівців-лісівників серед працівників Міністерства. Навіть, Стратегія названа «Стратегія управління лісами  - 2035». Ніхто не говорить про екологічно орієнтоване, наближене до природи лісівництво, ніхто не говорить про адаптацію лісів України до змін клімату.
   Хотів би звернути більше увагу на те, щоб доповнити наш проект ще одним пунктом з розробки Національної програми адаптації лісів до змін клімату. Бо ми втратили багато часу. Якщо наші колеги в Європі почали це враховувати ще у 90-х роках, після розпаду соціалістичних республік реформування лісового господарства шляхом змішаних лісів».

   Заслухавши інформацію про стратегію розвитку лісового господарства України та зміну інституційної моделі управління лісовим господарством, виступи фахівців,Всеукраїнська Рада Товариства лісівників України вирішила:

                                                 РІШЕННЯ

1.    Підтримати запропоновану Президією Всеукраїнської Ради  Товариства лісівників України та узгоджену з колегією Державного агентства лісових ресурсів модель інституційних змін в управлінні лісовим господарством та необхідність законодавчих змін для її реалізації.

2.    З метою забезпечення фінансування ведення лісового господарства в південно-східних регіонах країни, профілактики та боротьби з лісовими пожежами і шкідниками лісу просити народних депутатів - членів Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування  внести зміни  до проекту Державного бюджету на 2021 рік та виділити додатково на ці цілі 500 млн. грн.

3.    Підтримати проведення 17 жовтня 2020 року акції «Озеленення України». Запропонувати обласним організаціям Товариства лісівників України залучити до цієї акції учнів шкільних лісництв забезпечивши їх відповідною формою одягу та захисту. Просити прес-служби обласних управлінь лісового і мисливського господарства максимально розповсюдити інформацію про проведення цієї акції.

4.    Запропонувати Державному агентству лісових ресурсів створити експертну групу для термінового напрацювання законодавчого забезпечення ведення лісового господарства.