Товариство лісівників України

Новина


25
кві

Лісовий патріотизм, відданість справі та спільна біда – це те, що завжди об'єднувало лісівників.

Тиждень тому, лісові господарства Київщини, зайняті буденними лісівничими клопотами, мали оперативно внести зміни до проведення запланованих заходів і споряджати своїх працівників до колег на Житомирщину, бо туди прийшла велика вогняна біда та станом на 16 квітня 2020 року, на території 9 лісгоспів Житомирської області горів ліс. Не обійшлося і без сильного поривчастого вітру, який дуже швидко розповсюдив вогонь на великі площі лісів. Ситуація була надзвичайно складною і потреба в додаткових силах була очевидною. Державним агентством лісових ресурсів було мобілізовано на боротьбу з вогнем лісівників Вінниччини, Черкащини, Київщини, Чернігівщини, Хмельниччини й інших регіонів.
   Від Київської області до Житомирщини, а саме, у ДП «Народицький спецлісгосп» була направлена команда у складі 52 чоловіки з відповідним оснащенням протипожежних засобів. Відповідальним за організацію робіт з ліквідації лісових пожеж в Житомирський області від Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства було визначено завідувача сектором хорони та захисту лісу управління - Сергія Дмитрука. В свою чергу, начальник управління Олексій Бойко рушив на Житомирщину разом із командою лісівників.

   О 7 годині ранку 18 квітня 2020, по прибуттю на місце вогняної стихії, команда була розділена на три бригади, які здійснювали боротьбу з пожежами на території лісових насаджень Радчанського лісництва.

   Перша бригада з 18 чоловік була направлена в квартали 13-14 Радчанського лісництва (поблизу села Мотилі), друга бригада з 12 чоловік працювала в кварталах 32-34 Радчанського лісництва і третя бригада з 22 чоловік боролась з вогнем у кварталах 31,43 того ж, Радчанського лісництва.

   Рання посушлива весна, відсутність опадів та відсутність ґрунтової вологи, а головне - незмінні «звички» громадян щовесни спалювати суху траву на своїх сільгоспугіддях, полях та територіях, які знаходяться поблизу лісу – всі ці чинники вплинули на процес боротьби з вогняною стихією, яка була тривалою та важкою, що в свою чергу майже не лишало хлопцям час на відпочинок.

   «Через безсніжну зиму і посушливу весну, нашим пожежним автомобілям довелось долати чималий шлях для заправки водою. В окремих місцях цей шлях сягав понад 10 км. На шляху до осередків пожеж спостерігалась болота, які на даний час пересохли та мають велике накопичення шару органічних залишків рослин, які при гасінні ускладнювали виконання поставленої задачі», - розповідають по поверненню з Житомирщини наші хлопці.

   Незважаючи на всю складність ситуації - лісівникам, спільно із рятувальниками ДСНС вдалось стримати і ліквідувати на визначених позиціях поширення вогню, а згодом і повну ліквідацію лісових пожеж.

   Весь цей час ми підтримували зв'язок з хлопцями (на скільки це було можливо) та , разом із родинами тих, хто боровся з вогнем на Житомирщині тримали кулаки за всіх вогнеборців. А вже 20 квітня, хлопці втомлені повернулись до своїх родин і до звичних лісівничих буднів в рідних колективах.

   Наразі, Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства висловлює слова щирої вдячності всій команді лісівників, яка боролась з вогнем на Житомирщині - за оперативну і злагоджену роботу, а також, колективам підприємств, які надавали підтримку!