Товариство лісівників України

Новина


29
січ

Лісове господарство Львівщини: результати 2018 року та плани на майбутнє

29 січня на базі державного підприємства «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» відбулося виїзне засідання колегії Львівського ОУЛМГ. Основним питанням порядку денного колегії були підсумки фінансово-господарської діяльності підприємств Львівського ОУЛМГ за 2018 рік.
   Йшлося, зокрема, про те, що державні лісогосподарські підприємства Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства за 2018 рік реалізували продукції на суму 1,1 млрд грн  та сплатили до бюджетів усіх рівнів  364,2 млн грн податків та зборів (обов’язкових платежів) – це на 71,6 млн грн більше порівняно з 2017 роком. Зокрема, до державного бюджету України сплачено майже 195 млн грн та 84 млн грн податків, зборів та інших обов’язкових платежів до місцевого бюджету. Значну частину бюджетних платежів становить рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів – 55,0 млн грн. Єдиного соціального внеску сплачено 85,2 млн грн, що на 20,5 млн грн, або 32% більше, ніж за попередній рік.
   Рівень середньомісячної заробітної плати на підприємствах управління зріс та досяг 11 700 гривень – це 125% від рівня 2017 року.
   Підприємства Львівського ОУЛМГ виконали заплановані лісівничі та лісовідновні заходи. Загальні обсяги відтворення лісів за 2018 рік склали 2264 га. Зокрема, створено 1145 га лісових культур. Природне поновлення лісів забезпечене на площі 1119 га, що становить 49% від всього обсягу лісовідновлення. За  2018 рік проведено 9181 га доглядів за лісовими культурами, що становить 103,1% від плану 8909 га.
   Рубки формування та оздоровлення лісів підприємства провели на площі 17,6 тис. га, у результаті заготували 406,8 тис. кбм ліквідної деревини.
   За минулий рік підприємства управління від всіх видів рубок заготували 937,6 тис. кбм. деревини, в тому числі від рубок головного користування – 524,5 тис. кбм. В круглому вигляді було реалізовано  749,5 тис. кбм деревини. На колегії відзначили і те, що порівняно з 2017 роком об’єм незаконних рубок зменшився на 48% або на 1191 кбм.
   На власних виробничих потужностях за 2018 рік підприємства управління переробили 181,8 тис. кбм деревини, що на 11,2 тис. кбм більше, аніж за попередній рік.
   Впродовж 2018 року побудовано та відновлено  65,4 км лісових доріг.
   Учасники колегії ознайомилися також з ходом будівництва сучасного лісорозсадницького комплексу для вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою. ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» за підтримки Львівської обласної ради та Львівської обласної державної адміністрації реалізовує проект будівництва лісорозсадницького комплексу із вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою  за технологією Шведської компанії BCC AB. У 2018 році на будівництво комплексу витрачено 49,3 млн грн, в тому числі за рахунок власних коштів державних лісогосподарських підприємств – 33,0 млн грн, а 16,3 млн грн – це кошти обласного бюджету. Після введення в експлуатацію та виходу на проектні потужності ДП «Львівський ЛСНЦ» зможе самостійно вирощувати понад 3,0 млн шт. садивного матеріалу із закритою кореневою системою. У поточному році очікується завершення будівництва та введення в дію лісорозсадницького комплексу із вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою на базі ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр».
   На засіданні колегії також окреслили основні напрями діяльності підприємств Львівського ОУЛМГ на найближчу перспективу. Зокрема,  виконання планових завдань комплексу робіт із ведення лісового господарства, забезпечення сировиною  переробних підприємств лісового сектору, надійної хорони лісів  від незаконних рубок та збереження біорізноманіття  в лісах. 
  Зазначимо, що державні лісогосподарські підприємства Львівського ОУЛМГ спільно з науковцями Національного лісотехнічного університету за період 2019-2020рр. планують також провести інвентаризацію об’єктів постійної лісонасіннєвої бази.