Товариство лісівників України

Новина


11
сер

Лісова робота не знає вихідних

Обласне відділення Товариства лісівників України серед держпідприємств Вінницького ОУЛМГ проводить конкурс на кращого майстра лісу. Усі держлісгоспи активно взяли участь у конкурсі. ДП "Могилів-Подільський лісгосп" у цій номінації представив майстер лісу Л.М.Свідра.
   Майстер лісу Моївського лісництва ДП «Могилів-Подільський лісгосп» Леонід Миколайович Свідра переконаний: «Працювати в лісі – це щастя, адже залишаємо після себе гарний слід!»

   У ДП «Могилів-Подільський лісгосп» Леонід Миколайович працює не так давно – 6 років. До цього мав ще 7 років досвіду роботи у лісовому господарстві (у «Райагролісі»). Його безпосередній керівник – лісничий Моївського лісництва Сергій Вікторович Стрілецький – запевняє, що таких відданих роботі, відповідальних і працьовитих лісівників ще треба пошукати!
   ДП «Могилів-Подільський лісгосп» особливий тим, що тут з-поміж інших лісгопів Вінниччини найбільший площею держлісфонд. Чимало тут і захисних насаджень, створених у балках, в ярах. Роботи могилів-подільським лісівникам завжди вистачає і з посадкою лісу, і з доглядом за культурами, і з проведенням рубок догляду за лісом.
   Нині майстер лісу Л.М.Свідра опікується двома обходами: біля самої садиби лісництва та обходом, де знаходиться відоме урощище Тростянець. Там зростає крупний масив захисних насаджень – більше 73 га.
    У цих обходах – дуже великий об’єм роботи. Але Л.М. Свідра з ним відмінно справляється, каже лісничий:
   - У його обході і багато молодих лісових культур, і багато роботи з доглядів, багато проводиться освітлення, прочищення. Але встигає, все виконується якісно, на славу. За 2015 – 2019 роки в його обході створено 24,1 га лісових культур! А молоді культури лише в перший рік створення потребують п’ятиразового догляду!
   Та й сам Леонід Миколайович каже, що попри фізичне навантаження та велику моральну відповідальність, йому робота у лісовому господарстві подобається. Долучається він і до лісівничо-просвітницької діяльності. У їхньому лісництві є юні помічники – учнівське лісництво Моївської ЗОШ-І-ІІІ ст. "Зелені легені планети". З юним лісівниками і лісові культури навесні створюють, і насіння лісових порід заготовляють, і гіллячковий корм для зимової підгодівлі, і беруть участь діти у розвішуванні шпаківень... А для лісівника праця з дітьми вимагає уважності, додаткової відповідальності та уміння донести важливу інформацію до дитячих душ.
   Та й робота в лісі загалом передбачає готовність лісівника викластись на повну, віддати і свій особистий час, вихідні:
   - Аякже, якщо навесні такі цінні дні посадки, коли важливо «піймати» вологу для посадженого лісу, то хіба ж будеш жалкувати вихідного? – каже Леонід Миколайович. – Працювати у лісовому господарстві – це гордість, адже ми залишаємо після себе гарний слід! Вирощуємо ліс для майбутніх поколінь!