Товариство лісівників України

Новина


1. Укрдержліспроект - зруйнована будівля

2. Укрдержліспроект - руйнування

3. Укрдерждліспроеект - офісна техніка закуплена

4 - 8. Тростянецьке лісіове господарство зазнало сильних руйнувань після обстрілів і під час окупаціїґ. зараз ремонтуються ті приміщення, які підлягають ремонту.

9 -16-Клавдієвський ЛГ - придбано 3 камери відеоспостереження (які було знищено окупантами) і відновлено систему моніторингу за лісовими масивами підприємства

17-23 Городнянське ЛГ - одне з найбільш постраждалих від російської агресії. Йде робота над над відновденням пожежно-хімічної станції лісгоспу

17
чер

Лісівники за підтримки колег відновлюють знищене війною

Війна, розпочата російською федерацією проти України, принесла в Україну горе, сльози, кров, смерть і величезні економічні збитки. Попри все, українці – нація нескорених, нація, яка має величезне бажання побороти ворога, звільнити свою землю від окупантів і побудувати незалежну і економічно розвинену країну.
   Лісова галузь економіки країни не є винятком у цей час війни. Як ми вже говорили, за попередніми підрахунками, лісове господарство станом на травень цього року зазнало збитків на суму понад 13 мільярдів гривень. На сьогодні ця цифра є набагато вищою, бо ще триває війна, ще маємо окуповані території, ще й досі частина лісових господарств на Сході і Півдні України перебуває у зоні інтенсивних бойових дій.
    Разом з тим, українські лісівники на щойно звільнених від російських окупантів територіях відновлюють господарства і зруйновані адміністративні будівлі, будують і ремонтують житло для українців, які залишилися без даху над головою, бо туди прилетіли ворожі снаряди, і садять ліс,  навіть у місцях, які поряд  російським і білоруським кордонами.
   З квітня місяця Товариство лісівників України проводить  перемовини з  громадськими лісівничими організаціями різних країн світу, які підтримують Україну у нашій боротьбі за незалежність  розповідаючи про руйнації і втрати, які несе Україна у цій страшній війні в тому числі і у лісовому господарстві.
   РEFС Німеччини, як ми уже розповідали, відгукнулися на цю інформацію, особливо, коли побачили  фотографії розбитих,  зруйнованих, знищених  російськими загарбниками будинків, адмінприміщень, розбитої техніки і сплюндрованих територій лісогосподарських підприємств України, які були продемонстровані Марією Мага, генеральним  директором PЕFС Україна на Європейській конференції в Дубліні в Ірландії.
     І ось місяць тому Рада директорів Європейської системи сертифікації лісів Німеччини надала фінансову допомогу українським лісівникам, перерахувавши Товариству лісівників кошти у сумі 50 тисяч Євро на спеціально відкритий нами валютний рахунок для допомоги у відбудові інфраструктурних об’єктів в областях, які були звільнені від окупації.
     Сьогодні ми звітуємо перед нашими німецькими колегами. Ці кошти Товариство конвертувало у гривні і розподілили між лісогосподарськими підприємствами, які постраждали під час воєнних дій:  це Тростянецький лісгосп, що на Сумщині (300 тис. грн..), Городнянський лісгосп на Чернігівщині( 300 тис. грн..), Клавдієвське лісове господарство у  Київській області (300 тис. грн..) і Укрдержліспроект (600 тис.грн.).
  Зрозуміло, що відновити повністю підприємства непросто, потрібен час і додаткове фінансування, що є проблемою під час війни але, як не парадоксально, війна не зламала українців. Навпаки. Вона їх ще більше згуртувала.
  Так,  тростянецькі лісівники поступово відновлюють зруйноване війною.  Роботи проводяться одночасно в усіх постраждалих структурних підрозділах лісгоспу: завершили розчистку будівель та територій, приступили до відновлювально-ремонтних робіт, паралельно працюють над відновленням розбитої техніки, укомплектуванням лісгоспу необхідним інвентарем, оргтехнікою, меблями, бо все майно, яке було у лісгоспі, або розграбоване, або розбите. Вже на стадії завершення спорудження даху на адміністративній будівлі Литовського лісництва та базі відпочинку «Лісовичок». Тривають роботи у адміністративному приміщенні Тростянецького лісництва. Там будівля контори постраждала як зовні, так і з середини, тому обсяг робіт, які необхідно провести – значний. Вже замінені вікна у Музеї лісу, полагоджена будівля централізованої котельні. Тривають будівельні роботи даху на гаражах автопарку.
    Розібрані завали двоповерхової будівлі адміністративного приміщення АТП, закуплені плити для перекриття поверхів та вже розпочалось будівництво стін.
   «Ми дякуємо за допомогу та підтримку керівництву Держлісагентства, обласного управління, Товариству лісівників України, нашим колегам з інших областей за теплі слова підтримки, за надану фінансову допомогу, за неодноразову допомогу ліками, продуктами харчування тощо. У нас, дійсно,  дуже потужна і згуртована галузь», - говорить директор Тростянецького держлісгоспу Віктор Зубко.
   Величезних руйнувань внаслідок російської агресії зазнали лісогосподарські підприємства північної частини Київщини. Так Клавдієвське лісове господарство, як і багато інших лісгоспів та й лісових масивів області  перебували в епіцентрі бойових дій і більше місяця -  в окупації. Внаслідок цього були знищені і зруйновані адмінбудівлі, пошкоджена, а то й викрадена лісогосподарська техніка, пошкоджена і розграбована система відеоспосереження за лісовими масивами.
     У літній період дуже важливим є приведення у робочий стан протипожежного обладнання  і відновлення роботи системи відеоспостереження. За рахунок допомоги німецьких колег – лісівників  Клавдієвським лісгоспом було придбано 3 камери відеоспостереження і відновлена система моніторингу за лісовими масивами підприємства.
   На Чернігівщині  ворог позбиткувався не лише над родинами лісівників, а й над лісами, знищуючи їх пожежами, вибухами та залишивши на тисячах гектарів лісових масивів вибухонебезпечні предмети, тим самим позбавивши виробничників виконувати свої професійні обов’язки. Найбільше постраждали під час бойових дій і тимчасової окупації окремих територій державні підприємства Городнянського, Чернігівського, Корюківського, Новгород-Сіверського та Ніжинського лісгоспів. У цих лісгоспах найбільше пошкоджених і непридатних для проживання осель лісівників, а також кількість пограбованого ворогами майна. За два місяці окупації загарбники завдали збитків лісгоспам і їхнім працівникам на мільйони гривень.
    Сьогодні чернігівським колегам  допомагають лісівники з усієї України відбудовувати  втрачене житло, пограбовані рашистами садиби і відновлювати виробничі потужностей лісгоспів.
   Кошти гуманітарної допомоги від Ради директорів Європейської системи сертифікації лісів Німеччини були спрямовані на проектування, придбання і встановлення пожежно-хімічної станції Городнянського лісгоспу Чернігівщини, яка була зруйнована і розграбована російськими окупантами.
 Фотографія зруйнованої адміністративної будівлі Укрдержліспроекту облетіла світ. Адмінбудівля і комплексна експедиція під час бойових дій в передмісті Києва – Ірпені, знищена повністю рашистами, втрачена і розграбована комп’ютерна техніка та обладнання.
     Працівники  ВО Укрдержліспроекту дякують за підтримку: «Нашу перемогу наближають ті, хто підтримує нас у складний час. Колеги-лісівники тримають свій фронт, кожен на своєму місці своєю допомогою. За сприянням голови Державного агентства лісових ресурсів України Юрія Болоховця, Товариства лісівників України під головуванням Юрія Миколайовича Марчука надало значну підтримку нашому об’єднанню. ВО «Укрдержліспроект» отримало фінансову допомогу на придбання офісної техніки. Оргтехніка слугуватиме для відновлення спроможності проведення лісовпорядних робіт».
     Від імені Товариства лісівників України дякую  Раді директорів Європейської системи сертифікації лісів Німеччини за підтримку  і надану допомогу. Україна переможе в цій страшній війні,  відбудує економіку і займе гідне місце у  європейській  спільноті.  
     Дякуємо всім, хто нас підтримує у цій боротьбі, боротьбі добра зі злом, світла з темрявою. Разом – ми сила.

З повагою, Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук