Товариство лісівників України

Новина


25
жов

Лісівники Вінниччини закликають: бережіть природу від вогню!

Щороку восени та навесні починається сезон паління листя, сухої трави та інших рослинних решток. Зазвичай, така людська легковажність та навмисні підпали часто стають причинами масштабних пожеж. Адже крім того, що у вогні гине усе живе, спалювання рослинності завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а також може перерости у неконтрольоване горіння та призвести до переходу полум’я на лісові чи житлові масиви.
На жаль, прикладів порушень правил пожежної безпеки чимало. Так, днями невідомі підпалили суху рослинність у яру у с. Мала Киріївка, що на Бершадщині. Під дією сильного вітру полум’я наближалося до державного лісового фонду Бершадського лісництва ДП «Бершадський лісгосп». Небайдужі місцеві жителі села подзвонили на гарячу лінію Бершадського держлісгоспу та повідомили про небезпеку. Першими на місце загоряння прибули майстер лісу Бершадського лісництва П.П. Паламарчук та тракторист-машиніст Бершадського лісництва В.М. Карпов, які здійснювали того дня підготовку ґрунту на лісовій ділянці поблизу. Вони швидко зреагували, повідомили лісничого про виявлення горіння та розпочали облаштування мінералізованих смуг, щоб не допустити подальшого поширення полум’я. Через суху погоду та вітер, що дув у напрямку лісового масиву, діяти потрібно було злагоджено та оперативно, аби вогонь не перекинувся на ліс. На місце пожежі прибули головний лісничий В.А. Сташенко, який взяв на себе керування ліквідацією загоряння,  лісничий Бершадського лісництва С.Я. Горбенко та лісова охорона. Зустрічним палом від мінералізованих смуг вогонь було локалізовано та ліквідовано. На місці події залишилися техніка та частина лісової охорони для облаштування мінералізованих смуг на тій частині яру, яка не була охоплена вогнем. Лісівники висловлюють щиру подяку небайдужим та відповідальним жителям села, які проінформували про загорання та допомогли  вчасно розпочати боротьбу з вогнем.
Та варто відзначити і байдужість, яка, на жаль, також мала місце у цій ситуації. У той час, коли сталося загоряння, поблизу виконували польові роботи працівники та техніка щонайменше двох агроформувань. Побачивши, що вогонь поширюється в сторону лісу, а не сільгоспугідь, вони продовжили працювати та не вжили заходів для боротьби з пожежею. Така людська байдужість дивує та обурює! Невже людина у такий момент, коли відлік часу йде на хвилини, коли є небезпека значної шкоди природі, може продовжувати жити за принципом «моя  хата скраю, нічого не знаю»?
Щорічно державна лісова охорона проводить ряд заходів для уникнення лісових пожеж. Це патрулювання лісових масивів, попередження відпочивальників про правила поведінки у лісі, інформування населення через ЗМІ, забезпечення відповідною технікою, обладнанням для гасіння пожеж тощо. Одним із важливих заходів та дієвих методів у боротьбі з вогнем є створення мінералізованих смуг, які перешкоджають поширенню низової пожежі, виконують роль штучно створеного бар’єру між вогнем і лісовим насадженням. Цьогоріч бершадські лісівники створили 87 км нових мінсмуг та провели догляд за існуючими смугами протяжністю 102 км.
Лісівники Вінниччини звертаються до громадян з проханням не випалювати рослинність, сміття на сільськогосподарських землях, навколо автодоріг, залізниць, населених пунктів. Внаслідок людської безпечності, а то і злочинних дій виникає пряма загроза лісам Вінниччини! Будьте уважні та відповідальні. Людська легковажність може занадто дорого коштувати!  Не будьте байдужими до майбутнього нашої природи!
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ