Товариство лісівників України

Новина


25
бер

Лісівники Вінниччини вже три десятиліття створюють більш посухостійкі насадження

Для аграріїв «золотим» є прислів’я-правило «Весняний день рік годує». А лісівники впродовж весняної лісокультурної кампанії закладають ділянки, які доглядатимуть не один рік і не одне десятиліття. За рік ці молоді насадження, звісно, не дадуть урожаю. А через сто років майбутні покоління українців матимуть ліс. Так, як маємо його ми завдяки відповідальній праці старшого покоління лісівників.
   Ось і в Могилів-Подільському лісгоспі крім золотих рук невтомних лісівників головне багатство – прекрасні ліси. Сьогодні лісгосп має різновікові насадження, адже лісівники щороку відновлюють ліси на місцях минулорічних суцільних зрубів. Зразковим прикладом виконання великих обсягів заліснення лісових ділянок є каскад лісових культур в урочищі Степок, що знаходиться у Моївському лісництві. Тут на площі 147 га ростуть молоді лісові культури віком від одного до двадцяти років. Тут посаджені у більшості культури дуба звичайного із введенням горіха чорного, модрини європейської. Є кілька ділянок з головною породою горіхом чорним (із супутньою породою липа), розповідає головний лісничий ДП «Могилів-Подільський лісгосп» О.І. Хомич.
   Так лісівники не просто відновлюють лісові ділянки, а й створюють високопродуктивні біологічно стійкі лісові насадження. Тут зростає дуб – традиційна для подільських дібров порода з цінною деревиною, а ще такі інтродуценти як горіх чорний, який уже десятиліттями культивують вінницькі лісівники, модрина, яку  активно вводять у склад лісових насаджень. Це більш посухостійкі лісові породи, які мають цінну деревину. Але ліс не росте сам по собі. Тому мало його посадити – лісівники щороку відповідно до технологічних вимог проводять відповідні догляди за молодими культурами, ручні та механізовані. А у подальшому – рубки догляду. Це дає змогу отримати відмінні результати.
   Для прикладу на фото – лісові культури в урочищі Степок, кв. 28. На цій ділянці площею 1,6 га ми бачимо 13-річні культури, створені за схемою 4 ряди дуба звичайного і 1 ряд горіха чорного. І як важливо те, що побачить і людина без лісівничої освіти та практики. Це ретельна трудомістка робота, рукотворний вклад лісівників не одного року. На цих та й на інших ділянках видно, наскільки тут постаралась людина, щоб були такі рівні стрункі стовбури дубочків, з прекрасним приростом ряди горіха чорного та інших деревних порід.
   Тож і сьогоднішня посадка лісу, і лісові культури різного віку – це у першу чергу праця. А якщо працюєш відповідально та з любов’ю, праця стає гордістю!
   На фото – головний лісничий ДП «Могилів-Подільський лісгосп» Хомич Олександр Іванович, лісничий Моївського лісництва Стрілецький Сергій Вікторович, старший майстер лісу Віт Всеволод Антонович, майстри лісу Пошванюк Микола Володимирович (обхід 3), Загірняк Сергій Миколайович (обхід 2).