Товариство лісівників України

Новина


26
гру

Лісівники Вінниччини використовують інноваційні технології лісового господарства

Інноваційні технології, комп’ютеризація давно стали частиною повсякденної роботи лісівників держпідприємств лісового господарства Вінниччини. Це система GPS-знімання контурів ділянок та побудови планів, яка складається із антени для прийому сигналу, GPS-приймача та програми для обробки даних. Це електронна мірна вилка - сучасний інструмент для інвентаризації ліс, який має знімний контролер-накопичувач. Електронна частина цієї вилки представляє собою дисплей, на якому вводяться необхідні дані про дерева (діаметр, порода, стан та ін.). Ці прилади виключають можливість допущення помилок, неточностей чи яких-небудь маніпуляцій при обчисленні даних. Звичним уже став для лісівників електронний облік деревини. Процес здійснюється за допомогою кишенькових персональних комп’ютерів або сучасних смартфонів зі встановленою спеціальною програмою, які здійснюють обмін інформацією між заготівельником та центральним рівнем системи за допомогою GSM-зв’язку. При відпуску та передачі lеревини через Bluetooth-з’єднання дані передаються на портативний принтер для друку товаро - транспортних накладних.
   Супутникові системи GPS-моніторингу транспорту та використання пального контролюють переміщення транспортних засобів, забезпечують логістику, економлять фінансові ресурси. Система в режимі онлайн на інтерактивній карті дозволяє відстежити повний маршрут автомобіля, швидкість та погодинний графік руху, стоянки, використання пального.
   Гарним помічником в теплично-парниковому господарстві стала автоматична система туманоутворення. Її функцією є підтримання в теплиці необхідного рівня вологи. Працює за рахунок того, що вода подається по лінії під високим тиском, створеним потужним насосом, та розпилюється форсунками. Система зрошення має чотири клапани, що дозволяє здійснювати полив чотирьох теплиць.
   А нещодавно майбутні лісівники, студенти ВПУ №41 м. Тульчин на практичному занятті освоювали принципи роботи електронної системи GPS-знімання контурів ділянок та побудови планів.
   Заняття на відкритій місцевості із студентами 1 - 3 курсів спеціальності «Лісове господарство» проводив майстер із відводу лісосічного фонду ДП «Тульчинське ЛМГ» В.В. Бобик. Студенти отримали практичні навики, як робити знімок на місцевості майбутньої ділянки, що має відводитися під рубку головного користування. Дізнавались, що таке електронна система GPS-знімання контурів ділянок, вивчали її структуру, навчалися, як правильно отримати координати із супутника, як працює приймач сигналу, як внести дані.
   Молоді майбутні фахівці зрозуміли, що лісівники застосовують сучасні технології для підвищення ефективності своєї роботи, у даному випадку – для визначення точних меж потрібного лісового виділу, кварталу. Точність роботи системи, яку гарантує зв’язок із супутником, становить від 1 до 3 см.
   -Дані технології дозволяють максимально обмежити вплив людини, мінімізувати її участь у складенні відводів лісосік. Тепер основну частину цієї роботи у держлісгоспі роблять комп’ютери, - зазначив Віктор Бобик.- Підготовка планово-картографічних матеріалів – трудомістка та відповідальна частина роботи лісівників. Щорічно складаються проекти лісосік, в яких необхідно чітко вказати площі, межі лісосік, проаналізувати об’єм лісозаготівлі. У цьому процесі помилок чи похибок бути не може.
   До речі, практичні заняття на цю та інші теми лісового господарства спеціалісти Тульчинського ЛМГ систематично проводять для студентів даного навчального закладу. Майбутні лісівники проходять на підприємстві виробничу практику. А ще досить часто випускники навчального закладу поповнюють ряди тульчинських лісівників. Хто – безпосередньо після закінчення училища, а частина – уже після отримання вищої лісівничої освіти в Уманському НУС чи у Вінницькому НАУ.