Товариство лісівників України

Новина


23
бер

Лісівники Вінниччини створюють біологічно стійкі високопродуктивні лісові насадження

Основне завдання лісівників – створити високопродуктивні ліси для нащадків. Держлісгоспи Вінницької області останніми роками при створенні біологічно стійких лісів майбутнього враховують кліматичні зміни
   В умовах глобального потепління клімат стає різко континентальним, літо - жарким і посушливим, впав рівень ґрунтових вод, змінюється гідрорежим ґрунтів, вже всохли ялинові насадження, всихають сосна, ясен, граб. Тому держпідприємства Вінницького ОУЛМГ використовують науково обгрунтовані, сучасні технології формування високопродуктивних лісових насаджень, збагачення їхнього породного складу.  Лісогосподарськими заходами проводиться поступова заміна малопродуктивних лісових насаджень на високопродуктивні з головною породою дубом звичайним. В якості супутніх порід активно вводять до складу лісових культур більш посухостійкі породи: береку лікарську, горіх чорний, модрину європейську, псевдотсугу Мензіса та інші. Їх вводять чистими рядами до 20% до загальної кількості посадкових місць. Крім того, такі насадження допомагають збільшити запас деревини та віддачу з лісового гектара.
   У ДП «Бершадський лісгосп» також створюють лісові насадження, стійкі до кліматичних змін. Так, в Ободіському лісництві масово всихає сосна. Грунт тут бідний, супіщаний, тому створювати нові соснові насадження в умовах глобального потепління недоцільно. Лісівники використовують складні схеми посадки лісових культур з головною породою дубом звичайним, а в якості супутніх порід вводять горіх чорний, береку лікарську, модрину європейську. Таким чином замінюються соснові насадження на більш посухостійкі, високопродуктивні.
   Створюються експериментальні ділянки, де висаджують дуб звичайний як сіянцями, так і жолудями, щоб перевірити, як буде вкорінюватися дуб на піску. Дубові насадження, створені жолудем, є більш посухостійкими.
   У Бершадському лісництві цього року створили лісові культури на ділянках площею по 1.1 га, де супутніми породами є модрина європейська та псевдотсуга Мензіса.
   У Сумівському лісництві створили лісові культури на площі 3,5 га з головною породою дубом звичайним та супутніми породами горіхом чорним та грушею.
   Для створення більш посухостійких насаджень лісівники вирощують якісний посадковий матеріал. Так, у ДП «Бершадський лісгосп» минулого року садивного матеріалу дуба звичайного вирощено 334 тис. шт., горіха чорного – 75 тис. шт., груші звичайної – 30 тис. шт., береки – 35 тис. шт., модрини європейської – 3,1 тис. шт., псевдотсуги Мензіса – 1,1 тис. шт. Є посадковий матеріал і для своїх потреб, і для реалізації.
   У 2020 році бершадські лісівники планують відтворити 95 га лісів. Щороку до створення лісових культур активно долучаються жителі Бершадського, Тростянецького районів, учнівські лісництва зі своїми педагогами-
наставниками, представники органів влади. Адже справа у нас спільна - ростити високопродуктивний ліс для майбутніх поколінь!