Товариство лісівників України

Новина


06
гру

Лісівники Вінниччини розпочали реалізацію новорічних дерев

Перший день зими, ніби на замовлення і точно за календарем, порадував вінничан першим снігом. І нагадав: відлік до новорічного свята розпочато!
А лісівники Вінниччини переконують, що найкраща окраса Нового року та Різдва – зелена запашна ялинка, обов’язково – справжня, натуральна, «жива»! Їх держлісгоспи Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства виростили вдосталь та почали уже реалізовувати.
Звісно, для купівлі новорічних ялинок у вінничан є ще доволі часу. Але "ялинкова" тема уже починається обговорюватися.
Нагадуємо, що використання живої натуральної ялини у будинку чи в офісі має ряд переваг у порівнянні із штучним деревом. Адже хвойні породи – чемпіони у виділенні фітонцидів. Ці речовини, потрапляючи разом із повітрям в легені людини, можуть знешкодити бактерії, грибки і навіть віруси, які зачаїлися в організмі і очікують сприятливого часу для розвитку інфекцій, перш за все, дихальних шляхів і ЛОР-органів.
А штучні ялинки дуже небезпечні для довкілля та здоров’я людини. Полівінілхлорид – це різновид пластику, з якого виготовляють штучні ялинки. Ми ж свідомо дихаємо його випарами, ставлячи вдома штучну ялинку. А барвники, якими фарбують таке деревце, містять в собі свинець! При кімнатній температурі таке штучне деревце віддає вам масу токсичних речовин.
Лісівники Вінниччини вкотре нагадують, що купуючи живу ялинку, ви не шкодите довкіллю. Адже державні лісогосподарські підприємства Вінниччини новорічні ялинки вирощують на спеціальних плантаціях – шкілках або землях, не придатних для створення лісів (приміром, під лініями електромереж, де неможливо вирощувати дерева). Шлях від насінини із шишки і до новорічного дерева – дуже довгий, від 8 до 10 років! Збір насіння, висівання, догляд за сіянцями у парникові, пересадка і догляд на плантації новорічних ялинок, пересадка у горщик, догляд за кроною – весь комплекс робіт виконують працівники лісництв та державна лісова охорона.
Процес вирощування новорічних дерев – безперервний. Сьогодні на площі близько 5 тис. га створені спеціальні плантації новорічних ялинок, де зростає 15 млн. шт. хвойних дерев різних порід та віку. Щороку в грудні передбачається проведення рубок догляду за лісом в загущених молодняках, де без шкоди для лісу можна вибрати (відсортувати) багато новорічних ялинок.
На плантаціях новорічних дерев лісівники Вінниччини вирощують такі види: ялина звичайна, ялина голуба, сосна звичайна та кримська, ялиця біла. Покупець може вибрати у лісництві або на ялинковому базарі дерево потрібного розміру. Від висоти залежить і ціна ялинки, проте цінова політика на новорічні дерева у лісгоспах досить демократична.
За бажанням можна придбати ялинку у горщику, щоб потім висадити у відкритий грунт, попередньо отримавши фаховий інструктаж із догляду. При дотриманні умов правильного догляду таку ялинку можна буде пересадити навесні на подвір’я, адаптувати до зовнішнього середовища.
Усі наші ялинки марковані самоклейними етикетками або пластмасовими бирками- стяжками. За номером на цих уніфікованих засобах можна легко перевірити легальність заготовленого новорічного деревця (на сайтах ДП «ЛІАЦ», yalynka.info або через аналогічний додаток у смартфоні).
Зрубана без дозволу ялинка – це злочин! А за скоєне лісопорушення ялинковий браконьєр повинен сплатити подвійно: адміністративний штраф та компенсувати шкоду, заподіяну лісу. У передноворічний період лісівники Вінниччини проводять охоронні заходи з метою запобігання незаконному вирубуванню хвойних лісових насаджень у лісових масивах області.
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ