Товариство лісівників України

Новина


11
гру

Лісівники Вінниччини підвели підсумки цьогорічної лісогосподарської роботи та проведеної всеукраїнської акції «Створюємо ліси разом»

9 грудня 2021 року, відбулася прес-конференція начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Бондаря Анатолія Омеляновича з питань проведення на Вінниччині всеукраїнської акції «Створюємо ліси разом» на виконання програми Президента України «Зелена країна» та результатів лісогосподарської роботи держлісгоспів у 2021 році.
За три роки в рамках всеукраїнської акції буде висаджено 1 млрд. дерев і збільшено за 10 років площу лісів на 1 млн. га. Акція стартувала 1 жовтня і фінішувала 30 листопада.
У прес-конференції взяли участь представники провідних ЗМІ України та області. Для телерадіокореспондентів, кореспондентів газет, інтернет-видань проведено екскурсію по обласному лісівничому еколого-просвітницькому центрі. На базі Вороновицького лісництва ДП «Вінницький лісгосп» журналістів ознайомлено з технологією вирощування новорічних дерев.
Державні підприємства лісового господарства Вінниччини активно провели цьогорічну акцію «Створюємо ліси разом», висадили на лісових ділянках площею 60 га 369 тисяч штук дерев.
Активно долучилися до акції народні депутати України, органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, територіальні громади, ЖЕКи, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, ветерани лісового господарства, 50 учнівських лісництв. 30 жовтня проведено єдиний день висадки лісу з участю голови ОДА, народної депутатки України І. Борзової. Посаджено в цей день 105 тисяч штук дерев. Про головний захід акції лише на сторінці управління на ФБ розміщено 15 публікацій.
Учасники акції долучилися до озеленення вулиць, територій шкіл, прибудинкових територій, дитячих садків, створення парків, скверів, алей.
Про хід акції розміщено на ТБ, радіо, в газетах, на інших сайтах 158 матеріалів. На сайті ОУЛМГ та на сторінці управління у фейсбуці розміщено 185 матеріалів про хід акції «Створюємо ліси разом». Виготовлено й розміщено 97 бігбордів для проведення акції “Створюємо ліси разом» («Зелена країна»). У висадженні дерев взяли участь майже 6 тисяч чоловік. За час акції проведено 97 різноманітних заходів.
Держлісгоспи Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства (ВОУЛМГ) підготували різноманітний посадковий матеріал головних лісоутворюючих порід, декоративний посадковий матеріал.
Бондар А.О. підкреслив, що лісівники області запропонували два шляхи реалізації важливої державної справи зі збільшення лісистості України, спільно з головами територіальних громад вирішують питання виділення земель для створення нових лісів.
Вже виявлено 6281 га земель, в т. ч. 2705 га – самозаліснених, 3575 – придатних для створення лісів. 527 га вже надано держлісгоспам відповідними рішеннями ОТГ для створення нових лісів.
Озвучив начальник управління й актуальні проблеми: збільшення обсягів виділення земельних ділянок під заліснення; спрощення процедури відведення земельних ділянок під заліснення; виділення коштів з місцевих бюджетів для заліснення територій, придбання нової техніки для проведення лісогосподарських робіт.
Вінницьким обласним управлінням розроблена «Обласна програма досягнення оптимального рівня лісистості у Вінницькій області на 2012-2025 роки». Нею передбачено щорічне створення 800 га нових лісів на деградованих землях та землях, не придатних для ведення сільськогосподарського виробництва.
Площа земель лісового фонду Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства – 219,3 тис. га (59%). Головна лісоутворююча порода – дуб звичайний: - 158 тис. га (80%.). На одного жителя області припадає 0,22 га лісів (при нормі 0,3 га).
Бондар А.О наголосив, що лісівники Вінниччини лише за роки Незалежності з 1991 року створили майже 40 тисяч гектарів нових лісів! А з 1944 року держпідприємства лісового господарства області створили 200 тисяч гектарів лісів! Зараз лісистість області – 13,8%.
Для досягнення оптимальної лісистості Вінницької області (15%) необхідно створити ще 30 тис. га нових лісів.
Для створення нових лісів держпідприємствами лісового господарства вирощується щорічно 10 - 12 млн. шт. сіянців та саджанців більш як 60 видів деревних порід та чагарників, більше 500 тис. шт. декоративних деревних та чагарникових порід. Вирощується 250 тис. шт. посадкового матеріалу із закритою кореневою системою. Щорічно заготовлюється 130 - 135 тонн лісового насіння.
Бондар А.О. закликав територіальні громади, органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування долучитися до створення лісів, озеленення вулиць, територій шкіл, дитячих садків, створення парків, скверів, алей. Адже створення нових лісів – це загальнонародна справа: ліси потрібні для наступних поколінь, люди мають жити в екологічно чистому середовищі.
Подібні акції, як наголосив Анатолій Омелянович, особливо необхідні, адже сьогодні кожен українець має розуміти важливість справи відтворення лісу, висаджування дерев. Адже перша і головна функція лісу – екологічна.
Бондар А.О. підкреслив: - Ми маємо розуміти, що клімат змінюється, зона степу у зв’язку з глобальним потеплінням розширюється. Головне в роботі лісівника – лісовідновлення та лісорозведення з досягненням оптимальної лісистості, охорона та захист лісів, підвищення їхньої продуктивності та цінності, раціональне використання лісових ресурсів, захисних функцій та корисних властивостей лісів. Вінниччина є полігоном в умовах Поділля передового досвіду з підвищення продуктивності лісів та збагачення їхнього породного складу. Високі виробничі показники пов’язані з науково обґрунтованими підходами до лісогосподарської і лісокультурної справи.
Найбільша увага приділяється питанням підвищення продуктивності, товарності насаджень, поліпшення їхніх екологічних функцій і невиснажливого використання лісових ресурсів, формування біологічно стійких високопродуктивних насаджень.
Розроблено теоретичні основи й методи створення та вирощування високопродуктивних штучних дубових насаджень з участю інтродукованих і аборигенних лісових порід. Протягом останніх 30 років державні лісогосподарські підприємства управління впроваджують у виробництво власні, нові технології створення та вирощування лісових культур. До їхнього складу вводяться горіх чорний, черешня звичайна, груша звичайна,
берека лікарська, бархат амурський, гікорі білий, гікорі гіркий, модрина європейська, модрина японська, псевдотсуга.
Лісівники працюють на перпективу. І вже зараз вводять більш посухостійкі і цінні лісові породи. Це все залишиться для наших нащадків. Закладено надійну базу для отримання високоякісної деревини: у віці стиглості досягти запасу не 290 м, 3 як на даний час, а близько 500-600 м 3 на 1 гектарі через століття!
Вінницькі лісівники і жителі області – єдина команда однодумців! І разом ми зробимо чимало добрих справ на користь його величності Лісу, на користь кожного громадянина нашої держави!

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ