Товариство лісівників України

Новина


25
січ

Лісівники Вінниччини готують собі гідну зміну

Щодня у створення, збереження та примноження лісових багатств вкладають свою працю лісівники Вінниччини. Дбають також і про виховання екологічно свідомих школярів, які приймуть від них природоохоронну естафету та cтануть у майбутньому дбайливими господарями лісу. Саме тому велику увагу приділяють лісівники співпраці з учнівськими лісництвами, яких на Вінниччині нині 50.
ДП «Бершадський лісгосп» опікується трьома учнівськими лісництвами: «Юні друзі лісу» (Сумівська ЗОШ І-ІІІ ст.), «Зелений світ» (Флоринська ЗОШ І-ІІІ ст.), «Лісовий кіт» (Ободівська ЗОШ І-ІІІ ст.). 
Найстаршим у області вважається учнівське лісництво «Юні друзі лісу» (директор школи Г.М. Гуз, педагог-наставник М.М. Маценко). У кінці січня виповнюється 48 років з дня підписання угоди між Сумівською школою та Бершадським лісгоспом. За неповне півстоліття здобутки юних сумівчан стали відомими не лише у області, а й в Україні.
На обласних зльотах учнівських лісництв «Юні друзі лісу» щоразу гідно представляють власну роботу та займають призові місця. У різні роки були делегатами від області на Всеукраїнських зльотах, зокрема у Рівному, Києві та Сумах. У 2018 році з ХІІ Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв, що проходив на Сумщині, привезли грамоти МОН за перше місце у захисті науково-дослідницької роботи у номінації «Лісорозведення та лісовідновлення» та за активну участь у виставці-презентації досягнень учнівських лісництв.
Нещодавно досвід лісівничо-просвітницької роботи вихованці учнівського лісництва «Юні друзі лісу» презентували на Всеукраїнських онлайн-конференціях для учнівської молоді «Збережемо ліси для майбутніх поколінь» та з нагоди 95-ї річниці юннатівського руху.
Вже друге десятиліття активно співпрацює із ДП «Бершадський лісгосп» учнівське лісництво «Зелений світ» Флоринської школи (директор школи В.І. Усатюк, педагог-наставник О.В. Макарчук).
Флоринськи школярі – активні учасники природоохоронних акцій, конкурсів змагань. Двічі гідно представляли Вінниччину на Всеукраїнському турнірі юних географів у Вінниці та Харкові. Здобували перемогу у ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт лісівничого напрямку. Неодноразово завойовували призові місця на обласних зльотах учнівських лісництв.
Охоче переймає досвід колег і Ободівське учнівське лісництво «Лісовий кіт» (директор школи А.В. Катренко, педагог-наставник Н.О. Поліщук). У 2018 році було підписано угоду про співпрацю Ободівської школи з ДП «Бершадський лісгосп». Хоч існує учнівське лісництво недавно, але ободівські школярі завзято пізнають таємниці лісівничої справи, активно займаються практичною та науково-дослідницькою діяльністю.
Тісна багаторічна співпраця не просто об’єднала школярів та лісівників, а й зробила їх справжніми друзями. Спільні поїздки в лісництва, ознайомлення з розсадниками, де вирощується садивний матеріал, щире спілкування так глибоко укорінюється у дитячій свідомості! Тому й чимало колишніх вихованців учнівських лісництв пов’язло своє життя з лісом. Серед них – колишній директор Бершадського лісгоспу І.П. Сухоребрий, головний лісничий В.А. Сташенко, лісничий Сумівського лісництва В.А. Гуз, помічник лісничого Сумівського лісництва В.М. Шевченко, єгер Майструк В.А. та інші.
Юні лісівники багато часу проводять у лісі, на розсадниках, у лісництвах. Пліч-о-пліч з лісівниками-професіоналами школярі збирають лісове насіння, саджають ліс, вирощують посадковий матеріал, активно працюють у лісорозсаднику, виготовляють та розвішують годівнички та шпаківні, допомагають заготовляти корми для диких звірів, долучаються до підгодівлі дичини взимку тощо. Така практична діяльність дає змогу юним природолюбам дізнаватися таємниці Його Величності Лісу з перших рук та здобувати безцінний досвід. Під час уроків, лекцій, зустрічей школярі поповнюють теоретичні знання. Також активно юні друзі лісу під керівництвом наставників займаються науково-дослідницькою роботою.
- Співпраця лісівників із учнівськими лісництвами має позитивну віддачу. У дітей виховується дбайливе ставлення до природи, розширюються та поглиблюються знання природничих наук. Школярі відчувають значну підтримку лісівників, і це мотивує їх бути більш активними та старанними, вони цікавляться, освоюють та розвивають навички роботи у лісовому господарстві, - переконаний директор ДП «Бершадський лісгосп» Краснєєв М.В.
Виховна робота із школярами та молоддю сприяє розвитку екологічної свідомості підростаючого покоління, професійному самовизначенню юної особистості та підготовці лісівничої кадрової зміни. Адже той, хто змалечку на практиці пізнає життя лісу, через все життя пронесе любов та повагу до природи та її багатств.