Товариство лісівників України

Новина


27
сер

Лісівники Вінниччини готові довести лісистість області до 15%!

За 29 років незалежності України лісівники Вінниччини підвищили лісистість краю з 11% до 13,8 %, створюючи нові ліси на землях, які їм передають територіальні громади. Адже це одне із чільних завдань лісівників – підвищити у майбутньому лісистість Вінниччини до 15 % і, навіть, до 20 %. Але для цього треба ще створити 30 тис. га нових лісів. Одними з найкращих у цій справі є лісівники ДП «Могилів-Подільський лісгосп».
   Сьогодні під створення захисних насаджень передають землі, не придатні для ведення сільського господарства, малопродуктивні деградовані грунти, меліофонд. Лісівники ж на цих (зазвичай важких для доступу техніки) ділянках (ярах, крутосхилах, заболочених місцевостях) створюють лісові насадження, найчастіше вручну висаджуючи саджанці чи висіваючи насіння лісових порід. У перші роки захисні насадження, як і молоді насадження державного лісового фонду, потребують догляду, який працівники лісгоспів проводять кілька разів за вегетаційний період, знищуючи шкідливу забур’яненість, розпушуючи міжряддя.
   Створюють нові ліси держлісгоспи виключно власними силами і коштами. Держава сьогодні абсолютно не фінансує лісове господарство. Проте найбільшою сьогодні проблемою при створенні нових лісів є виділення територіальними громадами земельних ділянок та надзвичайно тривала і дороговартісна процедура виготовлення правовстановлюючих документів.
   Могилів-Подільський держлісгосп має прекрасні захисні насадження, історія створення яких сягає ще далеких радянських часів, епохи заліснення Дністровських схилів. Тоді активно підтримували створення полезахисних смуг, масово відкривались лісомеліоративні станції. На Вінниччині особливо активно в надзвичайно важких умовах заліснювали схили Дністра. А у період з 2006 по 2019 рік ДП «Могилів- Подільський лісгосп» створив 1149 га нових лісів. Це найбільший показник в області.
   От і зараз ліси Могилів-Подільського району збільшаться ще на одну ділянку. Могилів-Подільськими лісівниками проведено роботи з приймання земель під створення нових лісів на території Слобода-Яришівської сільської ради (Могилів-Подільський район), сільський голова – Яцура Сергій Іванович.
   Площа масиву досить велика - 9,8 га, тому тут і передбачається виконання великого об’єму робіт. Рельєф місцевості має великий кут підйому. Але лісівники не бояться труднощів у такій потрібній справі,
адже ділянка роками пустувала, натомість тут створять справжній ліс: лісові культури дуба звичайного з введенням супутніх порід липи, черешні.

   - Зазвичай під заліснення лісгоспи приймають землі, що вийшли із сільгоспкористування, це крутосхили, яри, балки, горбиста місцевість. Створюючи нові ліси, лісівники збільшують лісистість Вінниччини. А це має дуже важливе значення, адже ліс виробляє кисень і є справжнім багатством нації. До того ж, створення нових лісів береже грунти від вітрової та водної ерозії, тобто від руйнування, - зазначає директор підприємства В.М. Іщук.
Держпідприємства лісового господарства Вінниччини мають усі ресурси для заліснення Вінниччини до оптимального рівня: садивний матеріал, досвід професійних лісівників, поєднаний із сучасними науковими підходами, матеріально-технічну базу.
   Лісівники вдячні органам державної виконавчої влади та місцевого самоврядування за сприяння і розуміння при виділенні земель під заліснення. Адже створення лісів – це наша спільна справа, що робиться для людей, держави! І робиться на віки!

     Цікаві факти:
   - Сьогодні на одного жителя області припадає 0,21 га лісу (в
середньому по Україні цей показник становить 0,16 га, у деяких
країнах Європи - значно вищий).
   - Започатковано рух зі створення полезахисних смуг, захисних насаджень ще у радянські часи (так званий сталінський план перетворення природи). Тоді масово створювались лісозахисні, лісомеліоративні станції. На Вінниччині особливо активно в надзвичайно важких умовах заліснювали схили Дністра.
   - За роки Незалежності України на Вінниччині створено нових лісів 11554 га. Порівняймо: на початку 70-х років минулого століття лісівники області створювали щорічно 2000-2600 га нових лісів, у 1973 році – 3935 га!