Товариство лісівників України

Новина


Прес-служба Вінницького ОУЛМГ

22
сер

Лісівники Вінниччини будують лісові дороги

Розвиток інфраструктури лісового господарства - важливий напрямок роботи лісогосподарських підприємств Вінниччини. Розвинена дорожня інфраструктура дозволяє на належному рівні вести лісогосподарську діяльність. Лісові дороги відіграють важливу соціальну функцію – з’єднують населені пункти, відкривають доступ до лісових масивів, дають можливість оперативного руху лісової охорони в разі виникнення пожежі чи виявлення лісопорушень, забезпечують комфортну доставку людей до робочих місць. Якісне дорожнє покриття гарантує безпеку руху автотранспортних засобів, сприяє подовженню строку експлуатації техніки.
   Активне будівництво лісогосподарських доріг проводить ДП «Бершадський лісгосп». За 2011–2018 рр. держлісгосп проклав понад 7 км дорожнього полотна. Нещодавно побудована лісогосподарська дорога в Ободівському лісництві протяжністю 2 км, наближається до завершення будівництво дорожнього полотна протяжністю 1 км у цьому ж лісництві.  Проектну документацію розробили проектувальники Вінницького ВКП «Укрдіпродор».  Відповідний проект пройшов експертизу та погоджений з  лісівничою екологічною службою.
   Будівництво нової лісової дороги проводиться на основі існуючої грунтової. Для цього розширюють узбіччя, розкорчовують пні, зачищають територію від зайвої рослинності. Після затвердження декларації про завершення будівництва дорогу введуть в експлуатацію. Загалом на будівництво дороги у 2019 році заплановано близько 1,5 млн. грн. власних коштів держпідприємства.
   Окрім лісогосподарського призначення дороги мають і важливе соціальне значення. Так, лісова дорога у Сумівському лісництві сполучає села Сумівка і Кошаринці з автодорогою Бершадь – Вінниця, а у Бершадському лісництві сполучає села Поташню та Малу Киріївку. До речі, лісівники своєчасно здійснюють поточний ремонт та утримують побудовані раніше дороги в належному стані.
   Бершадські лісівники думають і про перспективу. Хоч будівництво лісових доріг – справа нелегка та недешева, але у майбутньому вкладені кошти та сили окупляться, а новозбудована дорога принесе неабияку користь як лісівникам, так й іншим користувачам.