Товариство лісівників України

Новина


28
січ

Лісівники Полтавщини заготовили понад 27 тонн лісового насіння

У лісах Полтавщини провели збір насіння листяних та хвойних порід. Про особливість заготівлі насіння та його зберігання розповіли спеціалісти Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства.
   Під час заготівлі породи дерев розділяють на 2 категорії – основні і супутні. Перші – сосна та дуб звичайні. Відповідно їхнього насіння і заготовляють найбільше. Серед супутніх – ясени, липи, клени, абрикоси, вишні тощо. Процес збирання насіння деяких із порід не зовсім легкий, як здається на перший погляд. Погодьтеся, назбирати хоча б один кілограм насіння берези чи акації – це велика затрата часу й терпіння працівників.
   У державних лісогосподарських підприємствах області у 2019 році заготовили 27217 кг лісового насіння. Зокрема, насіння листяних та чагарникових порід – 26875 кг, з них дуба звичайного – 20652 кг, та  342 кг хвойних порід, а саме сосни звичайної. Найбільше насіння зібрали у ДП «Полтавський лісгосп» та ДП «Миргородський лісгосп».
   Проте, збір насіння – лише перший етап. Не менш важливим є визначення його стану та якості та дотримання встановлених норм зберігання взимку.
  Наприклад, для переробки шишки, на території Рублівського лісництва Полтавського лісгоспу працює шишкосушарка. За 2-3 зимові місяці працівникам потрібно переробити понад 30 тонн  шишки аби отримати якісний посадковий матеріал сосни на наступний рік. Спочатку шишку загружають на горище, де йде підсушка, далі – загрузка в барабани. Процес сушіння триває 4 дні. За цей період насіння висипається, потім його переробляють і здають на збереження. Навесні його висівають у теплиці, а наступного року сіянці вже зеленіють на плантаціях. Цікавий факт: у шишкосушарці безвідходне виробництво. Шишки без насіння не викидають, а використовують для опалення котла, що підсушує у спеціальних барабанах сирі шишки.
   Лісівники резюмують: такі обсяги заготовленого насіння достатні для забезпечення власних потреб з вирощування садивного матеріалу.