Товариство лісівників України

Новина


13
бер

Лісівники Харківщини попереджають про небезпеку: понад 6700 га лісових масивів у Золочівській громаді на Харківщині залишаються замінованими

Забруднення лісів вибухонебезпечними предметами наразі є найбільшою проблемою Жовтневого лісового господарства.
Прикордонні ліси на Харківщині одні з перших постраждали від ворожої артилерії та авіаударів. Лісові масиви Золочівського лісництва філії «Жовтневе лісове господарство» залишаються під постійними обстрілами росіян.
У багатьох кварталах лісництва лісові насадження заміновані. Їхня площа складає  6916 га. З них розміновано лише 125 га.  Недоступними лишаються – 6791 га лісу. Загально по країні війною було охоплено близько 3 млн га лісу. 
Пошкодження лісових масивів у лісництві призвело до скорочення обсягу деревини, яка могла бути заготовлена для промисловості та для опалення домівок місцевих мешканців. 
Попри складні умови, Золочівське лісництво відновило роботу. Першочергово лісівники намагаються задовольнити потреби населення у дровах. Також готуються до лісокультурної кампанії: проводять підготовку ґрунту, викопують садивний матеріал для відновлення, пошкоджених війною, лісів. Навесні цього року золочівські лісівники планують відновити 7,3 га лісу, де висадять понад 30 тисяч сінців деревних рослин. 
Разом із тим, прохід та проїзд лісовими масивами залишається небезпечним для життя. Лісівники попереджають про заборону відвідувати ліси цивільному населенню та закликають у разі виявлення вибухонебезпечних предметів звертатися в екстрені служби за номером "101" або "102".
Загалом, 164,8 тис. га лісових насаджень на Харківщині потребують розмінування. Нині розміновано лише 594,5 га. Загальні збитки, завдані лісам на території Харківської області, будуть встановлені після завершення війни.