Товариство лісівників України

Новина


19
жов

Лісівники ДП «Дашівське ДЛМГ» створюють високопродуктивні лісові насадження

Лісівники Вінниччини, застосовуючи передові наукові технології, вирощують ліси майбутнього, покращують їх продуктивність, вводять до складу насаджень посухостійкі породи.
   Особливі успіхи у цьому напрямку має ДП «Дашівське досвідне лісомисливське господарство». Тут ефективне ведення мисливського господарства тісно поєднане з вирощуванням високопродуктивних лісових насаджень. Для цього використовують різні схеми створення лісових культур. Різні деревні породи беруть поживні речовини з різних рівнів грунту і таким чином не конкурують між собою. Головною породою традиційно є дуб звичайний, супутніми породами - горіх чорний, берека лікарська, псевдотсуга (дугласія). Ці породи дерев зарекомендували себе як стійкі до змін клімату. Їх вводять чистими рядами до 20% до загальної кількості посадкових місць.
   У Дашівському держлісгоспі у 2016 році закладено експериментальну ділянку площею 0,4 га (3 ряди псевдотсуги + 3 ряди береки + 1 ряд горіха чорного + 3 дуба звичайного, далі повторно) для дослідження розвитку посухостійких порід в нашій місцевості. Вже (навіть через два роки) видно,що гарний приріст мають берека, горіх чорний, дуб. Трохи гірший приріст у псевдотсуги, але загалом теж у гарному стані. Важливо, що культури не всихають.
   Нині у дашівських лісівників гаряча пора. Вже зібрали 15 тонн жолудя дуба звичайного, 8 тонн дуба червоного, 5 тонн горіха чорного, 150 кг липи широколистої, 75 кг липи дрібнолистої, 75 кг черешні, 8 кг груші звичайної, 7 кг яблуні. Активно занотовляють насіння вихованці учнівського лісництва «Зелений світ» Білківської ЗОШ І-ІІІ ст. Іллінецького району (директор школи А.В. Батко, педагог-наставник Л.С. Миколюк, лісничий Л.І. Ткаченко).
   З перевиконанням цьогорічних планів завершили на держпідприємстві проведення доглядів за лісовими культурами. Доглянуто 450 га лісових культур у держлісфонді (при плані 350 га) та 100 га захисних насаджень (при плані 80 га). Підготовлено грунт під лісовідновлення на площі 10 га. Найближчим часом на цій ділянці буде проведено висівання жолудя механізованим способом.
Дашівські лісівники в питаннях лісовідновлення та лісорозведення мають високі результати. В умовах змін клімату та глобального потепління Вінниччина не перетвориться на пустелю. Бо лісівники знають, що робити, аби Вінницький край залишився лісовим краєм!