Товариство лісівників України

Новина


30
тра

Лісівнича стежина – дорога до щастя

Привітні та сонячні землі, чергуючи рівнинами та горбами, розкинулись на самому краю Вінниччини, на кордоні з Одещиною та Молдовою. Тут знаходяться лісові угіддя Піщанського лісництва ДП «Крижопільський лісгосп». Працює в обході № 1 Піщанського kісництва майстер лісу Леонід Петрович Мацюк.
   У лісовому господарстві він порівняно недавно – 8 років. Проте його результати праці, старанність, відповідальність стали найкращою візитівкою у лісгоспі. Урівноважений, спокійний сивочолий чоловік гармонійно і невимушено виглядає на фоні лісових масивів, а роботу свою не просто знає, а любить та поважає. Леонід Петрович зізнається, що саме у лісовому господарстві знайшов себе і почувається тут найкраще, якщо порівнювати із попередніми його професіями.
   А працював він у суворих умовах і Півночі, і закладу пенітенціарної системи. Після виходу на пенсію запропонували працювати у Піщанському лісництві, і він погодився. Про це рішення лісівник ніколи не шкодував, адже лісівнича стежина крім великої відповідальності приносить людині щастя від усвідомлення своєї потрібності, важливості результатів праці для майбутніх поколінь.
Сьогодні майже усі ліси Вінниччини – рукотворні. Леонід Петрович каже, що саме на цій посаді зрозумів, що ліси – це державна цінність, і лісові культури без допомоги людини не виростуть потрібної якості. А лісівники Вінниччини докладають усі практичні знання, досвід та наукові підходи для того, щоб ліс не тільки виконував екологічну функцію, а щоб виростити саме високопродуктивні насадження з високим запасом деревини у віці зрілості.
   Тому лісівники Крижопільського лісгоспу найбільше переймаються станом молодих насаджень. Для цього проводять вчасні догляди за молодими культурами, приділяють увагу формуванню стовбура, збільшують продуктивність росту культур, охороняють від шкідників.
  Вчасно, відповідно до технологічних норм проводяться освітлення, прочищення, що дає змогу виростити дійсно якісний ліс. Сьогодні у проведенні лісокультурних робіт значну роль відіграє техніка. У лісгоспі закуплено трактори, культиватори, плуги. Але до кожної ділянки застосовується і індивідуальний підхід. Тому-то й можна і без лінійки побачити, як відрізняються однотипні культури на різних ділянках у прирості,  gриживлюваності або чистоті міжрядь.
   В обході Леоніда Петровича – зразкові лісові культури різного віку. І зовсім молоді pасадження милують око гарною приживлюваністю, і старші мають хороший приріст. І видно неозброєним оком, що вчасно проведені догляди. Але головне, що всюди на місцях зрубів – заліснені ділянки. Багато у господарстві культур дуба червоного з горіхом чорним.
   - Горіх чорний - це аборигенна для Поділля порода, яка гарно почуває себе у складі з головною породою дубом, в наших грунтово-кліматичних умовах дає гарний приріст, посухостійкий та стійкий до шкідників, має цінну якісну деревину, - розповідає лісничий Піщанського лісництва О.О.Кушнір. – А ще ми маємо хорошу і якісну насіннєву базу цієї породи.