Товариство лісівників України

Новина


07
жов

Ліси, виплекані руками жінки

Зразковий стан лісових культур, вчасне виконання усіх лісокультурних робіт і постійний порядок – так коротко можна охарактеризувати роботу єдиної у Гайсинському лісгоспі жінки-майстра лісу.
  Грабець Катерина Іванівна, майстер лісу обходу № 5 Ладижинського лісництва ДП «Гайсинський лісгосп», працювала багато років в обході свого покійного чоловіка. А після його смерті перейшла на посаду майстра лісу, на якій трудиться впродовж 7 років. Так і залишилася жити на лісовому кордоні, неподалік села Оляниця Тростянецького району.
   Тут у неї будинок і літня кухня, господарство, у дворі – столик під могутніми дубами. Тож життя і робота тісно переплелися, на кожному вільному шматочку землі навіть у подвір’ї – уже якесь лісове насіння посіяла, обгородила, доглядає…
   Катерина Іванівна - енергійна, працьовита, відповідальна, знає кожне дерево і кожну стежину на всіх ділянках. Коли треба куди далі у лісові нетрі добратися – то у неї є коник, тож про всі справи у лісі знає. Усе життя працює у лісовому господарстві, з молодості.
   Роботу Катерини Іванівни ставлять у приклад іншим, поважають її не лише за її солідний стаж у лісовому господарстві і жіночу стать, я й за відмінні результати у роботі.
   - Коли я отримав призначення на посаду лісничого  Ладижинського лісництва, то сильно здивувався, що жінка працює майстром лісу. Але побачивши її роботу, зрозумів, що у неї є чому повчитись багатьом чоловікам, - згадує лісничий Ладижинського лісництва Роман Семененко.– Я на той період зробив багато кадрових змін, але це не стосувалося Катерини Іванівни. Це для нас великий плюс, що вона працювала і працює досі у нашому лісництві.
   А переконатись у цьому просто, адже результати вчасного догляду за лісовими культурами – це гарний загальний стан, хороший приріст. Там в обході трактор працює, виконуючи механізований догляд, на інших ділянках лісокультурниці добре попрацювали із сапками, знищивши бур’яни, і тому чисті рядки радують око.
   В обході К.І. Грабець – не лише традиційний для Поділля дуб. Тут гарно себе проявляє у прирості горіх чорний, модрина європейська, створюють культури і за участі дугласії. Не зважаючи на великі об’єми роботи, відповідальність, покладену на жіночі плечі, Катерина Іванівна з усім справляється, гордо несучи знання лісівника. І залишаючись при цьому справжньою жінкою, українкою і лісовою красунею!