Товариство лісівників України

Новина


17
сер

Кращі вальники Буковини демонстрували у змаганнях високу професійну майстерність

З ініціативи Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства, за участі обласного осередку Товариства лісівників України та обкому галузевої профспілки на базі ДП «Сторожинецьке ЛГ», 16 серпня, відбулися обласні змагання «Вальник лісу-2018».
      У змаганнях, а вони проходили  на території Чудейського лісництва, взяли участь 12 команд (у кожній по два учасника) з 10 лісгоспів області, підпорядкованих ЧОУЛМГ. 
     «Мета конкурсу – продемонструвати професійну майстерність буковинських лісозаготівельників, підняти її на ще вищий рівень, а також підвищити престиж їхньої професії, дуже непростої, але дуже важливої для лісової галузі», – зазначив голова конкурсної комісії Володимир Барабах, керівник обкому профспілки працівників лісового господарства України.
    Учасників змагань, усіх присутніх привітали голова Сторожинецької райдержадміністрації Ярослав Бартош, голова Чудейської ОТГ Анатолій Піцул.
Почесну місію підняти прапор змагань доручили одним з кращих вальників області – Сергію Мицкану (Жадівське лісництво, Сторожинецьке ЛГ) і Костянтину Жоловану (Чемернарське лісництво, Берегометський ДЛМГ).
    Першими валили смереку учасники команди Сторожинецького лісгоспу. «Валка проведена на високому професійному рівні», – констатували члени журі.
     «Конкурсні етапи традиційні. Окрім звалювання дерев, вони включають монтаж на швидкість ланцюга бензопили, обрізання сучків на колоді, точне розкряжування колоди та комбіноване розкряжування при ідеальному суміщені верхнього і нижнього зрізу. Це ті операції, які лісозаготівельники на лісосіках виконують у своїй щоденній роботі», – розповідає заступник голови конкурсної комісії змагань, завідувач сектором технічної політики та використання лісосировинних ресурсів ЧОУЛМГ Олександр Москалюк. 
    «Приємно відзначити, що учасники змагань демонструють високу професійну майстерність, – каже начальник ЧОУЛМГ Віктор Сахнюк. – Від вправності вальника залежить успішна робота всієї лісорубної бригади. Якісне розкряжування деревини – це більший вихід цінних сортиментів, а отже – раціональне і економічно ефективне використання лісового ресурсу, врешті – прибутки лісогосподарського підприємства. Сьогодні це особливо важливо, оскільки останніми роками ми суттєво зменшили в області обсяги лісозаготівель. Проте лісгоспи демонструють зростання виробничих показників, у тому числі завдяки професійній роботі лісозаготівельних бригад».
     Загалом в лісогосподарських підприємствах сьогодні працює 160 вальників лісу. «Це одна з найтяжчих, найнебезпечніших професій. А у гірській місцевості пов’язані з нею ризики зростають набагато, – продовжує розмову Віктор Сахнюк. – Наше головне завдання – не економічні показники, а щоб всі поверталися з роботи живі-здорові. Тому при лісозаготівельних роботах питання охорони праці – серед основних. За сім місяців цього року на заходи з виробничої безпеки та охорони праці лісгоспи області спрямували 5,3 мільйони гривень, це удвічі більше, ніж торік, – зокрема на закупівлю спецодягу, технічного оснащення, засобів індивідуального захисту, на навчання працівників. Ми також намагаємося гідно поціновувати роботу лісозаготівельників. З початку року у лісгоспах області середня зарплата вальників лісу зросла на 2 тис 340 грн. і становить сьогодні 9 тис. 144 грн».
   Високу професійність учасників змагань відмітив також член конкурсної комісії, головний лісничий Сторожинецького лісгоспу Василь Романюк.
   «Профеіоналізм визначається не тільки у відмінному володінні технікою валки. Дуже важливо, що при лісозаготівлі усі вальники звертають увагу на збереження лісового підросту, – наголосив Василь Костянтинович, який також є заступником голови обласного осередку ТЛУ. – Адже лісгоспи Буковини у своїй більшості лісозаготівельні роботи проводять рівномірно-поступовими рубками саме для того, щоби дати можливість лісу самовідновлюватися через природне поновлення. Навіть на цій ділянці у Чудейському лісництві видно, що під призначеними у рубку деревами щільно зростають молоді смереки, буки, дуби».
Поза конкурсом у змаганнях брав участь Віталій Слюсарчук, який працює у Сторожинецькому ліовому коледжі, завідує денним відділенням, викладає студентам спеціальні дисципліни, вчить їх азам лісівничої професії, у тому числі лісозаготівельній справі. Торік він посів почесне друге місце на Всеукраїнських змагань вальників лісу-2017. На цих обласних змаганнях Віталій Слюсарчук показав найкращий результат і навіть встановив рекорд на швидкість заміни ланцюга бензопили.
    «Це честь для нашого підприємства, що у нас сьогодні провели змагання найкращі вальники Буковини, – звернувся до присутніх директор ДП «Сторожинецьке ЛГ» Ігор Беленчук. – Вітаю переможців. Бажаю усім успіхів у роботі!».
   Переможцем обласних змагань «Вальник лісу-2018» став Костянтин Жолован, який працює у ДП «Берегометське лісомисливське господарство».Друге місце посів Ілля Калинчук з ДП «Вижницький держспецлісгосп АПК». Третє місце виборов Олексій Чоканюк, який представляв ДП «СЛАП Сторожинецький держспецлісгосп».
   Товариство лісівників України та обком профспілки працівників галузі, ЧОУЛМГ нагородили переможців грамотами, вручили грошові винагороди за призові місця. Призери змагань отримали також цінні подарунки від фірми «Штіль», на якісних бензопилах якої працюють вальники лісу.