Товариство лісівників України

Новина


12
кві

«Козацькі дуби» зростатимуть на Новоселиччині

У суботу, 10 квітня, лісівники ДП «Новоселицьке держспецлісництво АПК», заручившись підтримкою юних любителів природи, висіяли насіння дуба, приурочивши цю подію всесвітній акції «Озеленення планети». Втім, цей захід зовсім не ординарний, адже жолуді, що лягли в благодатну землю Буковини, походять від прославлених «Козацьких дубів».
Існує легенда про “Священний дуб запорозьких козаків», товщина стовбура якого сягала до 6 метрів в обхваті. Наразі єдиний нащадок дерев-велетнів зберігся -  700-літній козацький дуб росте в селищі Верхня Хортиця. Він справді жив в один час із козаками та, ймовірно, саме під цим могутнім свідком українські воїни писали славнозвісний лист турецькому султану. Та «так реготали, що з дуба жолуді обпадали»…
Відтак лісівники Новоселиччини разом з юними активістами висіяли в урочищі «Мамалига» п’ятдесят кілограмів «Козацьких жолудів», що були придбані у запорізьких колег. Дубовий гай закладено на площі майже в один гектар. 
Прекрасна погода сприяла ефективній роботі та цікавому спілкуванню. Головний лісничий  ДП «Новоселицьке держспецлісництво АПК» Артур ПИРІГ   розповів школярам, як правильно висівати жолуді, щоб забезпечити найкращу приживлюваність, як в подальшому допомагати молодим паросткам перетворюватись у могутні дерева. І, звичайно ж, повідав легенду про дерево, попри яке Богдан Хмельницький вів своє військо до переможних Жовтих Вод та наказав хлопцям бути такими ж нерозривними з Батьківщиною, як коріння дерева із землею. 
Не обійшлося і без подарунків. Всі добровольці отримали від лісівників пам’ятні презенти – блокноти та ручки з логотипом підприємства.
Пресслужба ДП «Новоселицьке ДСЛ АПК»