Товариство лісівників України

Новина


01
чер

Конкурс завершено, переможців визначено!

15 учасників щорічного Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв, чиї роботи визнані найкращими на Всеукраїнському рівні, 18-го червня отримають дипломи переможців і подарунки від Товариства лісівників України в приміщенні одного з кращих вузів країни – Національному університеті біоресурсів і природокористування України.
 Підбито підсумки започаткованого Товариством лісівників України  щорічного Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв, який у 2021 році присвячений 30-річчю Незалежності  України та 100-річчю від дня народження  Бориса Миколайовича Лук’янова, міністра лісового господарства України в 1966–1979 роки.
Змагалися у другому турі вже переможці - ті, хто здобув перемогу на обласному етапі (І-му турі) щорічного Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв. А, як відомо, переможці обласного етапу Конкурсу мають можливість, за бажання, отримати направлення від лісгоспів для вступу до вузів на спеціальність «Лісове господарство» на контрактній основі. Підтвердженням цього права переможців є окреме ДОРУЧЕННЯ колегії Держлісагентства від 18 травня 2021-го року. 
18 червня 2021 року в Національному університеті біоресурсів і природокористування України буде проведено захід, присвячений  100-річчю з дня народження Бориса Лук’янова,  де будуть оголошені переможці і призери Конкурсу і саме тут будуть вручені дипломи,  грошові премії та цінні подарунки всім переможцям.
На другий всеукраїнський тур Конкурсу було подано 30 дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв від обласних конкурсних комісій Вінницької, Волинської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської,  Рівненської,  Сумської, Харківської, Херсонської. Хмельницької,  Черкаської, Чернівецької обласних рад Товариства лісівників України.
Фахова конкурсна комісія, створена на базі ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України, розглянула отримані на  ІІ-й  тур Конкурсу конкурсні роботи і, на основі їх оцінки,  склала  рейтинговий список  робіт.
Своїм протоколом комісія затвердила список фіналістів  ІІ-го туру конкурсу, дослідницькі роботи яких набрали 81 і більше балів:
1. 94 бали набрала Праля Анастасія Володимирівна, Кіровоградська обл.
Тема роботи: "Дослідження фітонцидної активності деревостанів території Дмитрівської сільської ради Кіровоградської області".
2. 90 балів - Михайленко Марія Григорівна, Київська обл.
Тема роботи: "Біолого-екологічні особливості омели австрійської (viscum austriacum) та її розповсюдженість у соснових лісах ДП «Вищедубечанський лісгосп".
3. 89,7 балів - Цімбота Андрій Михайлович, Сумська обл.
Тема роботи: "Вирощування сіянців лісових культур із закритою кореневою системою як один із засобів збереження, відновлення та сприяння сталому управлінню лісами".
4. 89,3 бали - Маценко Дарія Сергіївна, Вінницька обл.
Тема дослідження: "Вирощування посадкового матеріалу береки лікарської (Sorbus torminalis Crantz.) в ДП «Бершадський лісгосп» з використанням різних способів підготовки насіння до посіву".
5. 88,0 балів - Дикань Артем Вікторович, Харківська обл.
Тема дослідження:"Вирощування сіянців Pinus sylvestris L. в умовах пристепних борів Ізюмщини" 
6. 87,3 бали - Тодерян Олексій Олександрович, Чернівецька обл.
Тема дослідження: "Оцінка фітосанітарного стану бучин тарнавського лісництва".
7.  87,3 бали - Муляр Денис Сергійович, Черкаська обл.
Тема роботи: "Дія стимуляторів росту на проростання насіння павловнії повстистої (Paulownia tomentosa) та її сіянці: розв’язання протиріч; розробка методики вирощування сіянців".
8. 86,7 балів - Касянчук Софія Вікторівна, Рівненська обл..
Тема дослідження: "Екологічно-лісівнича характеристика багатовікового насадження дуба звичайного у заповідному урочищі «Острожчин» Рівненської області". 
9. 86,3 бали - Якименко Юліана Олегівна, Івано-Франківська обл.
Тема роботи: "Вплив стимуляторів на живцювання самшиту вічнозеленого, туї західної та ялівцю козацького". 
10. 85, 7 балів - Погребняк Маргарита Олександрівна, Хмельницька обл.
Тема: "Вивчення оптимальних строків живцювання та впливу регуляторів росту на укорінення живців самшиту вічнозеленого (Buxus sempervirens L.)".
11. 85,0 балів набрала Чекамова Поліна Сергіївна, Херсонська обл.
Тема роботи: "Бундук канадський (Gymnocladus dioicus L.) в умовах півдня України" 
12. 84,7 балів у Хомин Анастасії Василівни, Львівська обл.
Тема: " Запобігання захворюванням смерекових лісів «ДП «Сколівське лісове господарство» та значення лісових ресурсів для життєдіяльності населення" 
13. 84,7 балів - Хулап Соломія Валеріївна , Запорізька обл. 
Тема дослідження: "Особливості інвазійного потенціалу злинки канадської" 
14. 83,3 бали - Бєляєва Анастасія Андріївна, Запорізька обл.  
Тема: "Лісова екологічна безпека". 
15. 82,7 бали - Бєлік Єлизавета Валеріївна, Харківська обл. 
Тема роботи: "Аналіз стану та приживлюваності соснових культур ДП «Куп'янське ЛГ»"
 

        Отже, переможці  Конкурсу: 

Перше місце – Праля Анастасія Володимирівна,  Кіровоградська ОР ТЛУ; 
Друге місце  –  Михайленко Марія Григорівна. Київська ОР ТЛУ; 
Третє місце  – Цімбота Андрій Миколайович, Сумська ОР ТЛУ.
 

        Призери другого туру Конкурсу: 

Маценко Дарія Сергіївна Вінницька ОР ТЛУ
Дикань Артем Вікторович Харківська ОР ТЛУ
Тодерян Олексій Олександрович Чернівецька ОР ТЛУ
Муляр Денис Сергійович Черкаська ОР ТЛУ
Касянчук Софія Вікторівна Рівненська ОР ТЛУ
Якименко Юліана Олегівна Івано-Франківська ОР ТЛУ
Погребняк Маргарита Олександрівна Хмельницька ОР ТЛУ
Чекамова Поліна Сергіївна Херсонська ОР ТЛУ
Хомин Анастасія Василівна Львівська ОР ТЛУ
Хулап Соломія Валеріївна Чернігівська ОР ТЛУ
Бєляєва Анастасія Андріївна Запорізька ОР ТЛУ
Бєлік Єлизавета Валеріївна Харківська ОР ТЛУ

Юрій Марчук, Голова Товариства лісівників України:

- Проведення конкурсу є надзвичайно важливим, адже дає можливість учасникам – школярам з усієї України – визначитись зі спрямуванням майбутньої спеціальності, спробувати себе в наукових дослідженнях і пошуках, зробити крок до майбутньої професії, отримати можливість навчатися у провідних фахових університетах країни. 
Конкурс дає можливість відібрати серед тисяч учасників шкільних лісництв найкращих, стимулювати наукові дослідження на рівні школи, підтримати багаторічні кращі традиції шкільних лісництв.

Марія Шевчук, канд. с/г. наук, доцент НУБіП, член конкурсної комісії:

 - Для членів конкурсної комісії, сформованої з викладачів і науковців ННІ лісового і садово-паркового господарства, це цікавий практичний досвід. Кожна робота – це результат роботи не лише учасників, а й їхніх керівників, іноді – колективний доробок шкільних лісництв та гуртків. 
Цікаво читати дослідницькі доробки конкурсантів, приємно бачити фото натхненних учнів, які з ентузіазмом долучаються до науково-дослідницького пошуку. Шкода, що через низку карантинних обмежень, ми не мали змоги особисто заслухати конкурсантів. За таких обставин усе, що нам лишалося, це уважно прочитати роботу, аби не проґавити дослідницьку іскру серед учасників конкурсу. 
Для максимальної об’єктивності оцінювання кожну конкурсну роботу аналізували щонайменше троє викладачів-науковців. Роботи оцінювали в розрізі 8 критеріїв: актуальність проблеми досліджень; новизна та оригінальність ідей, висвітлених в роботі; використані методи дослідження; наявність огляду теоретичних питань (аналіз вже існуючих результатів досліджень за обраною тематикою); практична направленість результатів; адекватність одержаних результатів; ступінь самостійності роботи та загальна якість оформлення конкурсної роботи.
Приємно відзначити, що в більшості конкурсних робіт піднято актуальні питання для екології та лісового господарства. Дуже важливо, що вже за шкільними партами учні переймаються актуальними проблемами для сьогодення і майбутнього і шукають шляхи для їх вирішення. Чудово, що поруч з учнями є наставники (вчителі, керівники шкільних лісництв та гуртків), яким в сучасних непростих умовах вдається зацікавити молодь і долучити до дослідницького пошуку. Ми – викладачі  прекрасно розуміємо, що це вельми непросто і надзвичайно важливо! Ми дякуємо Товариству лісівників України та організаторам конкурсу, адже маємо можливість «приглянути» майбутніх натхненних дослідників, яких будемо дуже раді бачити серед лав наших майбутніх студентів.