Товариство лісівників України

Новина


24
кві

Колиска лісу: учням Пнівської школи лісівники розповіли про особливості лісових розсадників

У рамках акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» у Пнівській загальноосвітній школі працівники Надвірнянського лісгоспу провели урок з лісівництва.
 Надія Зьола, інженер лісових культур ДП «Надвірнянського лісового господарства», розповіла про лісові розсадники, а саме: про вибір місця та організацію території, розрахунок площ лісового розсадника, вирощування сіянців та обробіток ґрунту у розсаднику та ін.
   «Розсадник – спеціальна земельна ділянка, призначена для вирощування садивного матеріалу, який у подальшому використають для лісорозведення та штучного лісовідновлення, озеленення міст, населених пунктів, створення захисних лісових насаджень, а також плодових садів. У лісових розсадниках вирощують переважно сіянці та саджанці, якими згодом лісівники заліснять ділянки, де відбулася заготівля деревини.
   Лісові розсадники ще називають «колискою лісу», бо саме тут народжуються сіянці та саджанці, що поновлять лісові масиви Карпат. Все, що забрали у природи, потрібно повернути назад», – підсумувала Надія Зьола.
   Керівник Пнівського шкільного лісництва Андрій Вірста акцентував увагу учнів на важливості знань про лісові розсадники, про вирощування садивного матеріалу, піклування про «легені планети». «Надвірнянщина – край лісів та гір. Для кожного з нас ліс є домом. Тому наше завдання оберігати та примножувати карпатські ліси».
   Після уроку школярі відвідали постійний лісовий розсадник на території Надвірнянського лісництва, де практично закріпили теоретичні знання. Водночас діти на практиці побачили всі етапи вирощування садивного матеріалу та структуру лісового розсадника