Товариство лісівників України

Новина


30
сер

Кількість лісових пожеж у порівнянні з 2021 р. зросла у 2,3 рази, а площа – у 77 разів

«За весь минулий рік у нас була лише одна велика пожежа площею 6 гектарів. Всі інші були оперативно погашені. У цьому році великих пожеж – 123 випадки», - підкреслив Голова Держлісагентства Юрій Болоховець. У 2022 році загальні збитки від лісових пожеж вже складають 6,9 млн грн, в той час, як за аналогічний період минулого року – менше 0,5 млн грн, а за позаминулий рік – 6,6 млрд гривень.
У 70% випадків причиною лісових пожеж цього року є активні бойові дії або обстріли крилатими ракетами, вибухи мін тощо. Це те, на що ми не можемо вплинути на період дії воєнного стану.

Значна площа цьогорічних пожеж на Київщині і Чернігівщині – понад 1,2 тисячі гектарів – це великі пожежі. Основні причини – це мінування лісових масивів. Ворог залишив після себе не лише тисячі звичайних мін, але й сотні спеціальних вибухових пристроїв, які цілеспрямовано спричиняють лісові пожежі та унеможливлюють оперативне гасіння.

Ми не можемо ризикувати людьми та заходити вглиб нерозмінованої території, де виникають лісові пожежі. Вимушені обирати тактику локалізації пожеж по периметру загоряння, перешкоджаючи вогню розповсюджуватись там, де ДСНС і ЗСУ вже провели розмінування. На Київщині триває знешкодження вибухонебезпечних предметів.

Інші 30% пожеж пов’язані з людським фактором: частіше це банальна безпечність, а іноді й свідомі підпали. Закарпаття потерпає від посухи – на цей фактор накладається велика кількість людей, які гуляють у лісі, – тож маємо сотні гектарів вигорілого лісу у цьому році у порівнянні з декількома гектарами у минулому.

Аби попередити лісові пожежі лісгоспи облаштували майже 10,6 км протипожежних розривів і бар’єрів та 28,4 тис. км мінералізованих смуг. Також проведено догляд за ними (104,9 тис. км).

Бережіть ліс, друзі! Сьогодні це важливо, як ніколи раніше.