Товариство лісівників України

Новина


30
кві

Керівники місцевих громад розповіли, на що витрачаються кошти, сплачені у бюджет держлісгопами Волині

Мільйонні суми податків у бюджети держави та місцевих громад, які на сьогодні також потребують підтримки для розвитку, сплачують державні лісогосподарські підприємства. Зокрема минулого року вони склали 325 млн 813 тис. грн (134 млн 540 тис. грн сплачено до Державного бюджету, 115 млн 656 тис. грн – до місцевого бюджету; сума єдиного соціального внеску – 75 млн 617 тис. грн).
    За І квартал 2020-го до бюджетів усіх рівнів уже сплачено 77 млн 287 тис. грн, з них до Державного бюджету 39 млн 685 тис. грн. А до місцевих бюджетів за цей період року надійшло понад 21 млн грн. Сума єдиного соціального внеску у І кварталі 2020-го становить 16 млн 504 тис. грн.
   – Успішну діяльність лісової галузі Волині, яка опікується охороною, доглядом, збереженням, лісовідновленням, забезпечують 2564 працівників, – акцентує начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко. – В основному – це сільські жителі. Чимало лісівників обрано до органів місцевого самоврядування, що також позитивно впливає на розвиток громад, розбудову місцевої інфраструктури та вирішення соціальних питань.

   Соціальне партнерство з місцевими громадами стало частиною життя лісівників Волині. Крім виконання своїх безпосередніх виробничих завдань, вони співпрацюють ще й із громадськістю та ЗМІ. Завдяки цьому вдалося реалізувати чимало важливих проектів.

    Ось уже кілька років поспіль лісівники зустрічаються з громадами, звітують про свою роботу перед людьми. Це сотні зустрічей, участь у сесіях районних рад, ОТГ, сільських рад, бесіди й круглі столи із представниками громад. За минулий рік їх було майже 300. Ще тисячі зустрічей та бесід безпосередньо із конкретними людьми. Допомога у вирішенні їх колективних чи особистих звернень. А ще надзвичайно велика профорієнтаційна і виховна місія серед молоді і дітей: підтримка учнівських лісництв, екопроєкти і співпраця зі школами, акції зі створення лісових культур та прибирання лісу, конкурси проектів з озеленення, творів та малюнків на теми «Людина і ліс» та «Охорона праці у лісовій галузі очима дітей».

   Це й 123 великих рекреаційних комплекси та 655 малих зон відпочинку, понад десяток екостежок, випробувальний полігон для туристів. Співпраця з волонтерськими групами, громадськими організаціями – вже традиція, напрацювався своєрідний циклічний графік. Кожен лісгосп, та й навіть лісництво має своїх підшефних – дитячий будинок, школу-інтернат, малозабезпечених, ветеранів, дітей-сиріт, сім’ї загиблих в АТО (ООС).

   Вже цього року із начальником Волинського ОУЛМГ Олександром Кватирком мали можливість зустрітися жителі кількох районів під час його виїзних прийомів. Йшлося про найрізноманітніші питання – турботи райцентрів і невеличких сіл, плани місцевих громад, особисті прохання громадян. Чимало з них уже вирішенні, інші вирішуються. Після завершення карантину, зазначає головний лісівник Волині, такі зустрічі продовжаться.

   – Завдяки злагодженій та стабільній роботі колективу ДП «Поліське лісове господарство» сплата поточних податків та обов’язкових платежів до зведеного бюджету та ЄСВ за 2019 року склала 11 млн 459 тис. грн, – конкретизує директор ДП «Поліське ЛГ» Андрій Яцина. – З них: до Державного бюджету – 50 млн 13 тис. грн, в тому числі збір за спеціальне використання лісових ресурсів – 17 млн 92 тис. грн, до місцевих бюджетів – 43 млн 32 тис. грн, в тому числі – збір за спеціальне використання лісових ресурсів – 24 млн 42 тис. грн, Єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування склав понад 21 млн грн.

   Загалом план сплати податків у минулому році виконали на 100%.

    Ми поцікавилися у голів сільських рад, як використовуються «лісові гроші» – на прикладі ДП «Поліське ЛГ» (Маневицький район).

   Галина Дмитрівна Цикалюк – голова Будківської сільської ради:

   «Ці кошти ідуть на потреби дитячого садочка, утримання пожежного автомобіля, фінансування спортивних та мистецьких заходів, придбання пального. А ще – на зарплатню працівникам, оплату енергоносіїв. У нас лісових земель небагато – 3,5 тис. га, тож і податки – порівняно незначні, та дуже нас виручають. Попри це, ми плідно співпрацюємо з лісогосподарським підприємством у соціальних напрямках. Директор Андрій Яцина, його колектив завжди йдуть назустріч сільській громаді».

   Наталія Петрівна Бортнік – голова Куклинської сільської ради:

    «Надходження від держпідприємства ідуть на захищені статті бюджету. Співпраця з лісогосподарством взаємовигідна. Попри податків, вони допомагають і нашим захисникам. Директор лісгоспу Андрій Мар’янович Яцина – ветеран АТО, очолює районну спілку ветеранів. Ми налагодили з ним добру співпрацю, маємо порозуміння в усіх питаннях життя громади. Звісно, навзаєм долучаємося до лісогосподарських заходів, зокрема – відновлення та створення нових лісових культур».

    Олександр Олексійович Палінкевич – голова Колківської селищної об’єднаної територіальної громади: «Лісові податки йдуть у загальний бюджет, витрачаються за потреби. У нас одинадцять шкіл, шість садочків, шість будинків культури і п’ять клубів. Загалом, бюджет Колківської ОТГ становить 95 млн грн, але й витрат вистачає. Дороги, ремонти, благоустрій… Тож податки, які ми отримуємо від лісгоспів, зіграли свою позитивну роль у розвитку громади. Крім того, наголошу, що співпраця з лісівниками далеко не вичерпується податками. Спільно ми вирішуємо багато важливих соціальних питань».

    «Лісові гроші» – це не тільки податки, а й великий комплекс соціальних, профорієтаційно-освітніх заходів: усі вони разом потужно працюють на розбудову громад та соціальну стабільність лісових ОТГ та сільських рад. За цим стоїть виважений державницький концепт як керівництва Волинського ОУЛМГ, так і його лісогосподарських підрозділів на місцях.