Товариство лісівників України

Новина


12
гру

Юрій Марчук : «За час роботи Громадської ради вислуховували різні думки, були у нас дискусії, але, коли виникали різні серйозні проблеми і виклики перед лісовою галуззю, позиція Громадської ради, практично, була одноголосною»

11 грудня 2018 року, на базі Дзвінківського навчально-наукового виробничого центру ВП НУБіП України «Боярська лісова ослідна станція» пройшло чергове засідання Громадської ради при Державному агентстві лісових ресурсів.
   Перед початком засідання члени Громадської ради побували на території центральної садиби Боярської ЛДС, ознайомились з роботою наукової частини, лабораторії біотехнології рослин, лісової пожежної станції та Боярського лісопереробного комплексу.
  У останньому у цьому складі засіданні Громадської ради брали участь заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар, ректор НУБіП Станіслав Ніколаєнко, директор ННІ лісового та садово-паркового господарства Петро Лакида.
  У своєму виступі заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар подякував Громадській раді за підтримку, наголосивши, що завдяки спільним зусиллям, зокрема, громадськості та науковців вдалося у цьому році почати роботу з виділення бюджетних коштів для Південних та Східних областей України. «У бюджеті на 2019-й  рік закладені кошти для лісів Півдня та Сходу. Це перший крок до створення Фонду розвитку лісового господарства та виконання Указу Президента. Так, це ще не ті кошти, які потрібні для розвитку, але вже є поштовх. Зокрема, це стало можливим і завдяки вам», - сказав він.
  На засіданні Громадської Ради на обговорення виносилися  різні питання: проблеми всихання лісів і необхідність вчасно прибирати деревину, поки вона не втратила своєї якості, а цьому заважають бюрократичні закони. Йшлося і про надмірне оподаткування лісогосподарських підприємств, закриття залізничних станцій,  що ланцюговою реакцією створює низку інших проблем, бо з   закриттям деяких залізничних станцій змінюється логістика, збільшуються витрати на перевезення деревини, що призводить до її подорожчання.
   Голова Товариства лісівників України, завідувач кафедри дендрології і лісової селекції НУБіП  Юрій Марчук, зокрема, сказав, що, Товариство лісівників України буде ініціювати проведення  круглих столів  для обговорення законопроектів, які зараз потрібно готувати для лісового господарства. Це  чотири закони:  потрібно прийняття базового закону про Національну лісову політику, закон про ринок деревини, закон про оподаткування лісового господарства  (потрібно змінювати податкову базу для лісового господарства)  і створення нової екологічної служби в Україні. 
  Юрій Марчук виступив з ініціативою провести у березні 2019–го року круглий стіл для  обговорення і  розробки Національної стратегії розвитку лісового господарства, а в травні наступного року організувати спільний форум лісівників і деревообробників для напрацювання національної політики лісового господарства і деревообробки, податкової бази для лісового господарства.  «Ми, члени Громадської ради – люди різні: хто з бізнесу, хто від науки,  освіти. За час роботи Громадської ради  вислуховували різні думки, були у нас дискусії, але, коли виникали різні серйозні проблеми перед лісовою галуззю: створення концесії, стратегії, різні виклики, позиція Громадської ради практично, була одноголосною. Громадській Раді, яка приступить до роботи 22-го січня 2019-го року і буде працювати у непростий для країни рік, побажаю  працювала злагоджено і продуктивно».
   Про фіскальне навантаження на лісогосподарські підприємства в Україні  доповів член Громадської ради, доктор економічних наук, професор, провідний науковий співробітник ДУ «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку НАН України» Ігор Лицур.  Він, зокрема, сказав, що при збільшенні податкового навантаження на лісові господарства, надходження до державного бюджету зменшаться. Рада рекомендувала  автору основні результати наукового дослідження розмістити на електронних ресурсах для ознайомлення.
  Голова Правління непідприємницького товариства «Товариство лісової сертифікації в Україні» (FSC)  Павло Кравець  говорив  про участь зацікавленої громадськості у процесі лісової сертифікації. Йшлося і про те, що потрібно ширше інформувати громадськість про роботу лісового господарства.
  Перший заступник Голови Товариства лісівників України Віктор Корнієнко доповів про ухвалення доопрацьованого проекту рішення попереднього засідання Громадської питання «Про наукову, інноваційну та інвестиційну підтримку прискореного відтворення лісів». 
  Голова Громадської ради при Державному агентстві лісових ресурсів України Анатолій Карпук відзвітувався про роботу Громадської ради при Держліагентстві за 2 роки. За період  своєї діяльності рада розглядала  різні питання,  пов’язані з проблемами ведення і розвитку лісового господарства, фінансування і бюджетної підтримки лісогосподарських підприємств на Півдні та Сході країни. Велика увага була приділена радою проблемам функціонування ринку деревини, лісовій сертифікації, біопаливу, вдосконаленню законодавчих і стратегічних документів реформування лісової галузі, питанням інформаційної політики та відкритості і прозорості  діяльності лісової галузі.
   Анатолій Карпук подякував всім вам за роботу, небайдужість і тверду громадянську позицію щодо долі українського лісу, а новому складу Громадської ради, яка має розпочати свою роботу 22 січня 2019 року,   побажав більш конструктивної взаємодії з Держлісагентством та іншими органами державної влади.