Товариство лісівників України

Новина


11
січ

Юрій Марчук в ефірі телеканалу "Україна 24" про мораторій на експорт лісу – кругляку і про умови, які мають сприяти розвитку деревообробної промисловості в Україні

Експорт необробленої деревини Верховна Рада заборонила у 2015-му році. Зараз обговорюється питання можливості скасування мораторію на вивіз лісу – кругляку. Продовжать, чи скасують мораторій і що потрібно для підтримки вітчизняного деревообробного бізнесу? Про це Голова ТЛУ Юрій Марчук в ефірі телеканалу Україна 24
   Юрій Марчук: «Ті законопроєкти, які зараз є у Верховній Раді, і той законопроект,  який пройшов перше читання і до якого зараз маса поправок (в тому числі і ми писали до нього зауваження), не передбачають зняття мораторію на експорт деревини.
   Проблема в тому, що треба врегулювати ринок, потрібно, прийняти чіткий закон, який дав би дав можливість всім деревообробникам знати де, за яку ціну і що вони купляють, а лісівникам виставити вирощену продукцію на ринок.
   Мінекономіки повинно тримати баланс деревини, який потрібен державі, а держава повинна бути протекціоністом в переробці деревини: дешеві кредити, робочі місця, підключення дороговартісного обладнання…
    Це все потрібно робити. Як приклад, може бути Польща. Польща – третя країна у світі з виготовлення меблів. Польща з такої ж площі лісів, як ми маємо в Україні, рубає вдвічі більше деревини, і їй вже не вистачає сировини.
   Мораторій на експорт деревини, який діє з 2015-го року, не дав такого ефекту, на який розраховували. Цей мораторій дав можливість наситити вітчизняний ринок деревиною, але державної підтримки бізнес, який займається глибокою переробкою деревини не отримав.
   Для того, щоб підтримати деревообробну галузь, потрібно зменшити податки на ввезення дороговартісного деревообробного обладнання. До прикладу: щороку восени відбувається виставка LISDERVMASH, де представляється обладнання для переробки деревини. Так, минулої осені кількість обладнання, яке пропонується на виставці,  зменшилася у чотири рази! Це говорить про те, що новітні технології для глибокої переробки деревини обкладаються великими податками і не завозяться в Україну в достатній кількості.