Товариство лісівників України

Новина


28
лис

Юрій Марчук :"У нас сьогодні різні гілки влади на ліс дивляться по-різному. Хтось хоче обкласти даниною, хтось податком, хтось хоче взяти кадрову систему під себе..."

27 листопада 2019 р. у Верховній Раді України відбулися парламентські слухання на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років». В слуханнях брали участь народні депутати України, представники центральних і місцевих органів виконавчої влади, громадських і міжнародних організацій, провідні науковці, керівники спеціалізованих установ і підприємств, де обговорювалися питання захисту та раціонального використання природних ресурсів, природоохоронного нагляду, державного моніторингу навколишнього природного середовища, поводження з відходами, охорони біологічного різноманіття, захисту територій об’єктів природно-заповідного фонду, адаптації до глобальної зміни клімату...
   Юрій Марчук, Голова Товариства лісівників України, завідувач кафедри ботаніки, дендрології та селекції НУБіП України, говорячи про проблеми лісового господарства, сказав:
   «Вперше за останні роки такі екологічні слухання, завдячуючи нашому комітету проводяться на початку каденції Верховної Ради, а не в кінці, коли всі йдуть на вибори. Це говорить про те, що, дійсно, комітет відкритий і екологічні проблеми сьогодні на часі.
   Сьогодні, говорячи про лісове господарство, я дивлюсь на колег, які виконують обов’язки чи призначені урядом і доповідаю, що два роки лісове агентство не має ані керівника, ані першого заступника, а останній заступник звільнений два місяці тому без виконання обов’язків. У зв’язку з цим зарплата не виплачується, Південь без грошей… Якщо так далі триватиме, то до Нового року реформувати буде нікого.
   Сьогодні набирають лісорубів працювати у Чехію, трактористи виїжджають у Польщу, відбувається масовий відтік людей. Тому галузь, яка займає одну шосту частини території нашої країни – а це 10,6 млн. га, галузь, у якій зайнято більше 50 тисяч працюючих, заслуговує, по-моєму, більшої поваги для того, щоб врегулювати ці важливі для країн питання в першу чергу. Дуже хотілося б, щоб ці проблеми, які сьогодні є на часі,були врегульовані.
   Ми в нашому університеті, в Товаристві лісівників України ввели систему потужних інформаційних круглих столів і за літній період, розуміючи, що потрібно підготувати пакети законодавчих документів, ми підготували їх близько 10-ти і я хотів би коротко на цьому зупинитися.
   В першу чергу, це необхідність потужного законопроекту про національну лісову політику. У нас сьогодні різні гілки влади на ліс дивляться по-різному. Хтось хоче обкласти даниною, хтось податком, хтось хоче взяти кадрову систему під себе, одні партії пишуть мораторій, другі партії пишуть інші варіанти… Єдиного підходу НЕМАЄ.
   Такий проект закону підготовлений, ми його віддали на експертизу в комітет, я просив би, щоб міністерство на нього звернуло увагу, бо це надважливий проект, який допоможе врегулювати відносини між гілками влади, враховуючи децентралізацію і створення нових ОТГ.
   Другий пакет законів, два роки ми його обговорювали, проект готовий, - це створення державного фонду фінансування лісового господарства. Водний створили при нашій допомозі, а лісовий, як сказав наш попередній прем’єр – це політичне рішення. У зв’язку з цим Олешківські піски, Херсон, пустеля у 160 квадратних кілометрів, заліснена лісівниками після війни, лісове господарство Півдня не фінансується останні 5 років.
    Ринок деревини врегулювати потрібно. Проект закону також є готовий.
   Пожежі весни цього року від сільськогосподарських палів накрили Норвегію і чорний вуглець був в Арктиці. Ми будемо мати міжнародні проблеми, ми з експертами Євросоюзу підготували такий проект закону і він також є на експертизі в комітеті і його треба приймати.
   Проект закону, який врегульовує положення про лісову охорону, потрібно приймати. Ці проекти законів ми подали на розгляд комітету. Законопроект про інвентаризацію лісів зареєстрований. Це екологічний нагляд за лісовим господарством..."