Товариство лісівників України

Новина


29
жов

Юрій Марчук: Ситуація на ринках деревини в Україні, в Європі і в світі змінилася, бо зміни клімату кардинально впливають на ринки деревини і всім потрібно це враховувати.

29-го жовтня в рамках проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» відбувся семінар «Отримання та аналіз ринку деревини – нові можливості для України», у якому брали участь фахівці Тюнен-Інституту міжнародного лісового господарства та лісової економіки, які представили сучасні методи аналізу ринку деревини, розроблені в Тюнен-Інституті міжнародного лісового господарства та економіки виробництва продукції лісівництва, науковці, представники деревообробних підприємств і громадських організацій.
   Під час семінару обговорювали ситуацію, яка склалася на ринку деревини в Україні, а колеги з Тюнен-Інституту міжнародного лісового господарства та економіки виробництва продукції лісівництва ділилися досвідом роботи німецьких лісівників і деревообробників. Зокрема,  йшлося про те, що зараз прослідковується  спад реалізації лісопродукції, а  мораторій на експорт деревини не дав очікуваних результатів - деревообробка в Україні не запрацювала на повну.

  Голова Товариства лісівників України, завідувач кафедри ботаніки дендрології та лісової селекції, проф. НУБіП Юрій Марчук представив на обговорення доповідь «Стан ринку лісоматеріалів в Україні та його регулювання».
   Під час свого виступу Юрій Марчук наголосив на необхідності удосконалення законодавства, яке регулює ринок лісоматеріалів,  необхідність  введення електронного обліку деревини всіх лісогосподарських підприємств (на даний час він введений лише у підприємствах, підпорядкованих Держлісагентству), вирішення проблемних питань, дав характеристику основних тенденцій ринку деревини:

1.    Зросла конкуренція за якісні ресурси.
2.    Тенденція – краща якість  за меншу ціну.
3.    Накопичення дров’яної деревини через відсутність її споживання.
4.  Нарощування об’ємів переробки на великих підприємствах і закриття неконкурентних малих підприємств.
5.  Конфлікт між регіональними та міжрегіональними переробними підприємствами та постійними лісокористувачами.
6.    Потужна екологізація, ріст громадських рухів та збільшення заповідних територій.
7.    Соціальна напруга в лісових областях.
8.    Нелегальні лісозаготівлі, скупка і переробка нелегальної деревини та її легалізація.
9.    Недоліки в системі обліку як в лісовому господарстві так і в переробці деревини.

    Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук, зокрема, відмітив, що
-     Ситуація на ринках деревини і в Україні, в Європі і в світі значно змінилася, зміни клімату кардинально впливають на ринки деревини і всім потрібно це враховувати.  
-   Мораторій на експорт деревини привів до того, що деревина на складах накопичується, податки на них нараховані, деревина не реалізовується, підприємства змушені зменшувати об’єми рубок. Це не робить честі ані державі,  ані для бізнесу,  ані економіці, бо навіть, великим підприємствам в таких умовах складно виживати, не кажучи вже про малі, які почали закриватися бо стали неконкурентноздатними.
-     Проблема нелегальних заготівель на слуху у всіх, всі звинувачують лісників, а хто купив цю нелегальну деревину, хто її переробив, не сплачуючи податки – всі мовчать. 
-     Велике податкове навантаження – у деяких підприємствах воно сягає 40%,  закриття залізничних станцій особливо у лісових областях унеможливлює вивіз деревини.

     Найбільші розрахункові лісосіки мають:
   Держлісагентство України – 8311,08 тис. м3 (85,0 %),
   Мінагрополітики – 1241,03 тис. м3 (12,7 %),
   Міноборони – 158,63 тис. м3 (1,6 %).
   На приватні ліси припадає 13,84 тис. м3 (0,1 %).
   Породна структура в цілому по всіх лісах України близька до даних Держлісагентства:
      хвойні – 53,4 %,
      твердолистяні – 27,6 %,
      м’яколистяні – 19,0 %.
   В експлуатаційних лісах зосереджено 77,2 %, в лісах інших категорій – 22,2 % від загального обсягу розрахункових лісосік.

   В зв’язку з масовим усиханням соснових насаджень на Поліссі та ялинових в Карпатах, викликаних екологічними чинниками, різко зросли об’єми вибіркових та суцільних санітарних рубок, які в 2017 році складають 52,8 % від загального об’єму лісозаготівель.
   Прогнозована розрахункова лісосіка в порівнянні до 2006 року по головному користуванні виросте в 2020 році на 22 %, а в 2030 році на 153 %. Значний ріст лісокористування викликаний досягненням віку стиглості лісів посаджених в 1950-60-х роках.
   Звірити кількість реалізованої деревини на внутрішньому ринку неможливо через відсутність даних інших відомств. Потрібно запровадити електронний облік деревини всіх лісокористувачів.




Файл для перегляду:
MARCHUK_JU.M._VISTUP_APD_29.10.2019.ppt4,83 Mi