Товариство лісівників України

Новина


06
кві

Юрій Марчук: «Негайно заборонити відвідування хвойних лісових насаджень через високий клас пожежної небезпеки і посилити відповідальність за підпали в екосистемах»

Надзвичайно суха весна цього року призвела до великої кількості пожеж в більшості областей України, іде масовий вал палів очеретів, полів, лісів. На сьогодні горять ліси в Чорнобильській пущі, Житомирщині, Волині, Харківщині, Карпатському регіоні, лісові пожежі вирують практично у всіх областях України.
   Це все на фоні карантину, на фоні непростої економічної ситуації, яка склалася в державі. У зв’язку з цим, Товариство лісівників України не може перебувати поза інформаційним полем, не може не висловити свою думку з цього питання.
   За останні дні проведені консультації з Комітетом Верховної Ради України з екології  і підготовлена редакція законопроекту про посилення відповідальності за сільгосппали і лісові пожежі,  який ми вже неодноразово  публікували на сайті ТЛУ,  а  сьогодні я отримав інформацію, про те, що даний законопроект буде розглядатися.  Нехай це буде запізніла реакція, яка викликана сезоном пожеж, але маємо приклад Австралії,  Сполучених Штатів, Середземноморських країн, Бразилії, де лісові пожежі не лише знищили ліси, а й забрали життя сотень людей.
   У вересні минулого року цей законопроект був поданий до Комітету з питань екологічної політики та природокористування ВР У, тоді реакції на нього не було, є надія, що у найближчі дні він буде зареєстрований.
   У зв’язку з пожежами, ми підготували відповідні листи до Кабінету Міністрів, до народного депутата Олександра Матусевича, до Держлісагентства.
   Що потрібно на цьому етапі вирішити?  На нашу думку, в кожній обласній державній адміністрації зараз потрібно терміново зібрати надзвичайні комісії, на яких прийняти рішення заборони відвідування хвойних лісових насаджень у зв’язку з надзвичайно високим класом пожежної небезпеки. Потрібно вкрай вирішити питання отримання коштів з резервного фонду України для закупівлі паливно-мастильних матеріалів для підтримки Південних і Східних регіонів України і тих областей, де зараз вирують серйозні пожежі.
   Разом з тим, вирішуючи сьогодні вкрай важливі питання, не повинні забувати, що вихід  з непростої економічної ситуації повинен бути через підтримку роботи підприємств. На даному етапі держава не дала ніяких преференцій для державних лісогосподарських підприємств. Всі вони були зведені на підтримку малого і середнього бізнесу. Лісове господарство, яке має довгостроковий період лісовирощування, ніякої підтримки у цій ситуації від держави не має.
   У зв’язку з цим, нами запропоновано пакет податкових пільг, які зводяться до простого рішення: вернутися до редакції Податкового кодексу, який був запропонований Державним комітетом лісового господарства у 2009-му році, який нам вдалося тоді відстояти, де було відмінено ПДВ на ділову деревину, де немає податку на землю, де лісова рента була зменшена в на 50% ,а дивіденди в той час складали 15 %. Такий підхід уряду був би правильним. Це допоможе зберегти робочі місця і відновити ринок деревини. З цим ми звернулися до Уряду  сьогодні….
   Вважаю, що найголовніше сьогодні – утримати ситуацію з точки зору пожежної безпеки, зберегти людей, вирішити питання перспективи роботи лісової галузі. Крім того, ми звернули увагу на закон оцінки впливу на довкілля, який виставляє через громадські організації надзвичайно високі фінансові вимоги до підприємств з точки зору організації проведення цих обговорень. Це вже не сотні тисяч, а мільйони гривень за оцінку ОВД і плюс додатково щорічний моніторинг, як цього хочуть, а це мінімум 3 гривні з кожного гектара. Таким чином,  якщо йти до цього варіанту, ми щорічно будемо вимивати з обігових коштів мінімум 50 мільйонів гривень. З цим питанням ми також звернулися до уряду України,  щоб провести аналіз даного законопроекту.  Відповідні листи направлені на розгляд до Кабінету Міністрів, народним депутатам і Держлісагентству України.
   Щодо роботи в областях. Я думаю, що начальникам обласних управлінь зараз не треба чекати додаткових команд, а потрібно терміново збирати комісії з надзвичайних ситуацій в кожній області і вирішувати питання заборони відвідування хвойних лісів і питання використання екологічних фондів для закупівлі паливно-мастильних матеріалів. Це потрібно робити вже зараз.
   Щодо карантину. З власного прикладу хочу сказати, що, оскільки, діє жорстка заборона для людей 60+, дуже багато ветеранів лісового господарства через клопоти виробництва можуть залишитися поза увагою, особливо ті, хто є самотнім, кому немає до кого звернутися, щоб купити буханку хліба, чи ліки.
   Просив би керівників підприємств, голів обласних організацій Товариства лісівників, їх осередків звернути увагу на ветеранів, яким сьогодні заборонено відходити від своєї хати. Вони не дійдуть ані до аптеки, ані до магазину – їм вкрай потрібна ваша допомога , щоб пережити цю непросту ситуацію.
   Ми, лісівники, в черговий раз повинні показати, що лісове господарство завжди було сильним своїм колективізмом, своїм духом, а лісівники завжди вміли дивитися у перспективу. Лише спільними зусиллями, своєю єдністю і професіоналізмом ми зможемо зберегти ліси і від пожеж, і від різних негараздів і, звичайно, створювати нові задля майбутнього, бо ліс – то життя!
 
   З повагою,
   Голова Товариства лісівників України                                      Юрій Марчук