Товариство лісівників України

Новина


20
вер

Юрій Марчук: «Нам потрібно створити нормативно-правову базу, яка врегулювала б механізм реалізації деревини на ринку України. Якби ринок деревини в Україні був законодавчо врегульований, то не потрібен був би закон про мораторій"

17 вересня 2019 р. у НУБіП України на базі Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства, за участі Товариства Лісівників України, Кафедри технологій та дизайну виробів з деревини, Кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції було проведено круглий стіл «Перспективи розвитку спеціальності «Деревообробні та меблеві технології».
   Тут  обговорювалася ситуація, яка склалася з  підготовкою  спеціалістів за спеціальністю «187 –   деревообробні та меблеві технології»  та Проект Закону «Про ринок деревини в Україні».
   Завідувачка кафедри технологій та дизайну виробів з деревини НУБіП д.т.н. проф. Олена Пінчевська розповіла про стан і перспективи підготовки фахівців для деревообробної і меблевої промисловості. На даний час кількість державного замовлення практично відсутня, а підприємства гостро потребують фахівців. Як забезпечити потреби деревообробної і меблевої галузі необхідною кількістю фахівців, коли держзамовлення практично відсутнє?
   «Чому професія деревообробника і виробника меблів не користується попитом, попросту непопулярна в Україні, а наприклад, у Швейцарії, у вузі, який готує фахівців для деревообробної  галузі і для виробництва меблів з дерева, на одне місце  у вузі претендують 20 чоловік?  Бо це є популярні професії, бо, по-перше, це – прибуткове  а, по-друге, це ПРИВАБЛИВЕ виробництво, бо виробляє ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТІ ВИРОБИ», - сказав завідувач кафедри технологій меблів та виробів з деревини Національного лісотехнічного університету України Орест Кійко. «Потрібно популяризувати ці професії, бо лісогосподарська і деревообробна  галузі – це галузі, які запобігають  мільйонам смертей, бо ліс – то життя, він дає екологічно чисту продукцію», - наголосив Орест Кійко.
   Круглий стіл став  справжнім дискусійним майданчиком для лісівників і деревообробників з різних асоціацій, коли обговорювали проект Закону України «Про ринок деревини», де проявився справжній шквал емоцій. 
   Голова Товариства лісівників України, завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП України Юрій Марчук: «З одного боку спад реалізації об’ємів  деревини на азіатських і європейських ринках призводить до зниження ціни на деревину, з іншого – за останні роки  в Україні був інтенсивний розвиток лісопильного виробництва, тобто виробництво неглибокої переробки, яке сьогодні втрачає ринки через ціну, бо в Європі ціни на лісопродукцію падають. Деревообробники зацікавлені в тому, щоб купувати деревину дешевше. Лісгоспи ж, які несуть затрати на вирощування лісу (і ніхто ці затрати не зменшує, а, навпаки, податкові витрати збільшуються) безумовно, хочуть продати деревину дорожче. І конфлікт інтересів продавця і покупця на круглому столі набув дуже яскравих форм, бо нормативно-правового акту, який врегулював би механізм реалізації деревини на ринку України немає. Якби ринок деревини в Україні був законодавчо врегульований, то не потрібен був би закон про мораторій, бо якби після того, як всі, кому потрібна деревина в Україні, скупили б її, а залишки  відправили б на експорт і зняли б це питання з порядку денного. А тут кожен бачить свої інтереси і це інтереси різних груп і, навіть асоціацій.
   Асоціації малого бізнесу дивляться на цей закон по-своєму, асоціації  переробників – гігантів бачать цей закон в іншому ракурсі,  асоціації, які стоять в іншому ряду – це асоціації  виробників обладнання і меблевики (вони в іншому ланцюжку) – у них інші потреби. Звичайно, під час круглого столу був шквал емоцій, бо кожна сторона старалася показати, що вона найправильніша. Тому дуже важливо вийти на нормальний правовий акт, який врахував би всі сторони конфлікту інтересів.
   Цей нормативно-правовий акт має бути внесений групою депутатів. Було запропоновано три варіанти проекту закону, які близькі, схожі. Товариство лісівників України  відкриває окремо платформу для дискусій, ми все публікуємо і запрошуємо  фахівців вносити свої пропозиції до винесених на обговорення законопроектів».