Товариство лісівників України

Новина


17
лют

Юрій Марчук: «Ми опустили рівень міністерства екології до рівня голови сільради, який визначає рідкісні рослини, формує списки, формує захисні зони. Ви розумієте, які корупційні ризики закладені в даному моменті?»

14 лютого у Комітеті з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України відбулося засідання круглого столу у Комітеті з питань екологічної політики та природокористування ВР У, де обговорювався проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про мисливське господарство та полювання» (щодо зміни порядку обліку тварин, які віднесені до державного мисливського фонду)» (№2448). Дискусія між депутатами, екологами, науковцями, мисливцями була надзвичайно гострою, адже вирішується доля мисливської галузі :«бути чи не бути».
Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук:
- Хотів би говорити про пакет законопроектів, які взаємопов’язані, але через регламент, говоритиму про Законопроект 2448.
У першій декаді лютого проводиться облік мисливських тварин . Методики є, сніг є, порядок є, порахували, відправили в Київ. Зазвичай аж до 1-го травня Міністерство екології затверджує ліміти по цьому обліку, по кожному виду мисливських тварин. Уявімо собі ситуацію, що через 40 днів після обліку ми маємо зробити наступний облік: перша декада березня - опорос свині, в кінці березня – на початку квітня приводить потомство косуля, олень і т.д. і піднімаються з ніг для обліку. Якщо б закон говорив, що за два тижні до початку обліку у інформаційному просторі ми оголошуємо, що буде облік диких тварин і запрошуємо всіх бажаючих, все село, всіх, хто має відношення до цього, поводити спільний облік, тоді провели б всі разом облік, склали протокол і ставимо крапку. Про який повторний облік ми можемо говорити? Ви уявіть громадянина України, який приходить у господарство, каже: дайте мені грошей, інакше я пишу заяву про проведення повторного обліку…
Наступне питання. Ми вводимо природоохоронні зони навколо всього, ми не довіряємо Міністерству екології, ми опустили рівень міністерства екології до рівня голови сільради, який визначає рідкісні рослини, формує списки,формує захисні зони…Він може прийти до лісничого і сказати: «Не даси грошей, я тобі зроблю заборону». Ви розумієте, які корупційні ризики закладені в даному моменті?
Тому дуже важлива дискусія сьогодні, дуже важливо почути один одного і зрозуміти, що є професіоналізм і немає незацікавлених людей у громадському контролі, але є супротив проти громадської диктатури. Ми повинні почути один одного, прийти до компромісу і знайти спільні рішення. Ми повинні зрозуміти, що такі законопроекти ( а це пакет з чотирьох законів), повинні обговорюватися не тільки в комітеті, не тільки в залі, а й на виїзних засіданнях комітету. Такий планується проводити у квітні в Івано-Франківську. Франківські вчені говорять про популяцію птахів, то чому законопроект, який розроблений ще в серпні місяці і де говориться про сільгосппали, які спалюють очерет, там горить все: пташка прилетіла і її спалюють з гніздом . Про яку популяцію ми говоримо? ЇЇ просто немає.
Якщо йде комбайн Джон Дир, його захват 15 метрів, друга популяція зайця тільки вивелася, а комбайн починає збирати пшеницю , і він іде не від середини поля, як у Європі, а починає з полезахисної смуги, відсікаючи все живе і знищуючи його. Ці поправки ми внесли у проекти законів? Є поправка кримінальної відповідальності за мисливство, де всі копитні потрапляють під кримінал. Ці пропозиції, до речі є в комітеті від нас. Я пропоную відкриті дискусії. Я хотів би, щоб у підкомітеті по лісу, який півроку вже є, почули лісівників, щоб ми зібралися і обговорили ті питання, які назріли, які печуть , які потребують детального розгляду.
І останнє. З 1-го грудня Чехія відкрила 40 тисяч віз для працівників з України, в тому числі і для працівників лісового господарства України, вальників лісу, лісокультурниць…
Якщо ми створимо всеукраїнський заповідник, то всі наші працівники будуть в Чехії. Я б цього не хотів допустити.