Товариство лісівників України

Новина


25
січ

Юрій Марчук: «Ми одна з небагатьох країн Європи, яка не має своєї галузевої програми розвитку, але ми хотіли б бачити програму «Ліси України», яка є в Указі Президента»

24 січня відбулася колегія Держлісагентства України, на якій зі звітною доповіддю і пропозиціями щодо розвитку громадської організації виступив Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук.
    За 10 місяців, що минули від проведення останнього звітно-виборного з’їзду, робота Товариства значно змінилася, як в організаційному, так і в ідеологічно-методичному плані. При підтримці керівництва агентства, активній позиції колег на місцях, громадське об’єднання лісівників стало активним  учасником в формуванні національної лісової політики та осередком створення позитивного іміджу лісової галузі в суспільстві.     
    Головні результати роботи Товариства у 2018 році:
    -Проведення в вересні минулого року IV з'їзду лісівників України, ініціатором скликання і головним організатором якого була Президія ТЛУ. Саме на з’їзді були опрацьовані спільні рішення щодо шляхів подолання штучно створеної кризи у лісовій галузі, питання подальшого розвитку та реформування українського лісового господарства на основі європейських стандартів та досвіду, направлені відповідні звернення та резолюції до органів влади. І не вина Товариства в тому, що в роботі з’їзду не брали  участі ані представники уряду, ані нашого профільного міністерства. Біда в іншому - вкрай повільній реакції на наші рішення та вимоги. Так, до нас трохи прислухалися з приводу нового податку на лісові землі, також помітно спав градус та інтенсивність нападів на лісову галузь. Є реакція Кабміну, є реакція Президента.
    -Значно активізувалася участь Товариства лісівників України у  законотворчості, наданні пропозицій до нормативно-правових актів в сфері лісового та мисливського господарства.  Проекти відповідних законів внесені на розгляд Верховної  Ради України. Є підтримка Президента країни. Товариство передбачає у своєму плані роботи організаційну підтримку роботи групи експертів, які розроблятимуть проекти необхідних лісовому господарству законів, надаватиме майданчик і створюватиме організаційні умови для їх громадського обговорення та висвітлення у засобах масової інформації, мережі Інтернет та соціальних мережах.
    -Заходи, які у минулому році проводилися обласними і первинними організаціями Товариства  спільно з обласними управліннями лісового та мисливського господарства, колективами лісогосподарських підприємств,  були спрямовані на сприяння відтворення лісів, охорону і збереження лісового фонду за участі широких кіл громадськості, місцевої влади і ЗМІ. Вони,  безперечно, збільшили чисельність прихильників лісу, додали авторитету лісівникам, покращили імідж лісової галузі, підтвердили прозору діяльність лісогосподарських підприємств та самовіддане служіння лісу їх працівників.
    Товариство займало досить жорстку позицію щодо протидії закидам та інформаційним  атакам на лісову галузь та її працівників, якими грішили в минулому році окремі засоби масової інформації, заангажовані активісти та упереджені представники депутатського корпусу різних рівнів. 
    Що бачиться перспективним в діяльності Товариства лісівників України в цьому 2019 році, які стратегічні напрямки будуть мати пріоритетне значення?
      Перший пріоритет. Організація виконання рішень IV з'їзду лісівників України. Указ Президента, який був у грудні 2017-го року, призупинив створення концесії, процес приватизації лісів, нам вдалося відстояти ідею створення спецфонду для підтримки лісового господарства.
      Другий. Ми одна з небагатьох країн Європи, яка не  має своєї галузевої програми розвитку, але ми хотіли б бачити програму «Ліси України», яка є в Указі Президента. Нам потрібна програма розвитку деревообробки, яку має розробити Мінекономіки, щоб наші люди мали робочі місця в Україні.
      Третій. Якщо у 2018 році провідним пріоритетом було організаційне зміцнення Товариства, то в цьому році, одним з головних завдань є потужна ідеологічна та просвітницька робота.  Без активних  дій в цьому напрямку нам не вдасться сформувати позитивного  ставлення суспільства, як до лісівничої професії, так і до самого ведення українського лісівництва.
   Дуже важливим пріоритетом є відновлення системи виховання професійних лісівничих кадрів. Під загрозою сьогодні існування лісівничих коледжів, наша вища освіта, яка готує спеціалістів для лісового і мисливського господарства, деревообробки,  нараховує близько 30-ти вузів, які  готують лісівників, не маючи ані матеріально-технічної бази, ані професорсько-викладацького складу, який би відповідав сучасним вимогам. В зв’язку з цим, ми за домовленістю з МОН створюємо при Товаристві акредитаційну комісію, яка буде активно впливати на ліцензування вищих навчальних закладів, які готують фахівців для лісового господарства. 
   Четвертий пріоритет. Це перехід від загальних заходів до конкретних цілеспрямованих акцій в вирішенні і подоланні актуальних проблем під гаслом «Люди - для лісу. Ліс – для життя», в тому числі можлива організаційна участь Товариства в залученні в Україну пан-європейської сертифікації лісів, як один із пріоритетів європейського ведення лісового господарства.
   - В березні 2019 року заплановано проведення круглого столу з питання національної лісової політики, адже саме формування її в Україні було визнано  IV з'їздом лісівників  в якості першочергового завдання. Даний круглий стіл може стати пробним кроком при підготовці другого етапу з’їзду.
    - В травні передбачено проведення форуму лісівників та деревообробників України для визначення спільної позиції в галузі лісового господарства та деревообробної промисловості з метою напрацювання звернення до майбутніх кандидатів до парламенту та політичних партій щодо необхідності внесення змін до законодавства стосовно лісового господарства та деревообробного сектору економіки. 
    Ми проводимо значну кількість заходів, необхідних і корисних, але з здебільшого про них знає досить вузьке коло фахівців. Вплив мас-медіа і особливо телебачення на створення негативного іміджу лісівників значно переважає і все частіше доносить до людей не завжди правдиву інформацію. Потрібна наступаюча, навіть в чомусь спрощена і доступна для широкого вжитку просвітницька робота.
   Важливим, на нашу думку, а у подальшому можливо і головним конкурсом під патронатом  Товариства лісівників України може стати всеукраїнський конкурс на краще лісництво, який ми започаткували минулого року.
   Потрібно шукати нові форми і методи донесення до суспільства важливості роботи лісівників. Наприклад, цікаві туристичні маршрути, які вже є у деяких областях і які варто нанести на туристичну карту регіону.  Важливим є нанесення на туристичні карти хатинок лісників. Згадаймо історію з гірським лижником, якому хатина лісника врятувала життя.
    Дуже важливим є залучення громадськості до різних лісівничих акцій. Схвальним є те, що  минулого року у багатьох областях відбувалися нові цікаві акції, фотовиставки,  флешмоби, «сапка-тури», прес-тури, уроки для школярів. Лісівничі прес-служби почали шукати нові форми просвітницької роботи.
   У цьому році ми робимо акценти на проведенні різних конкурсів із залученням школярів. Ці конкурси навчають любити і берегти ліс, поважати роботу лісівників не лише школярів, а й вчителів, батьків, широкі верстви населення. 
    Звертаємося до первинних організацій товариств лісівників: хочемо  знати їх бачення стратегії  Товариства лісівників України у 2019 році. Чекаємо на пропозиції.