Товариство лісівників України

Новина


19
чер

Юрій Марчук: «Історія, традиції, передача естафети з покоління в покоління – в цьому сила лісівників. Пам’ятаємо історію і готуємо покоління майбутніх лісівників, які повинні ці традиції знати і підтримувати»

18 червня 15 учасників щорічного Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв, чиї результати визнані найкращими на Всеукраїнському рівні, отримали дипломи переможців і подарунки від Товариства лісівників України в приміщенні одного з кращих вузів країни – Національному університеті біоресурсів і природокористування України. Цього року Всеукраїнський конкурс дослідницьких робіт був присвячений 30-річчю Незалежності України та 100-річчю від дня народження Бориса Миколайовича Лук’янова.
   Про великого лісівничого, людини, яка все своє життя присвятила лісу, було сказано багато щирих слів.
Директор Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства НУБіП України Петро Лакида розповів, чому так важливо знати лісівничу історію, дотримуватися лісівничих традицій  і чому саме Борис Лук’янов заслуговує такої уваги.
  Лише деякі історичні факти,які озвучив Петро Лакида: Під час керування Міністерством лісового господарства Борисом Лук’яновим, з 1966-го по 1970 р.р. в Україні було створено майже 500 тисяч га лісів і лісосмуг, були роки, коли за рік створювалося по 150 тисяч га лісів.
Тобто,  за словами Петра Івановича, в Україні цілком реально виконати завдання Президента зі створення лісів,  потрібно лише землі і державна підтримка.
 
   Почесний Голова Товариства лісівників України Валерій Самоплавський, (Міністр лісового господарства з 1987 по 1997 р.р. Голова Держкомлісгоспу 1997  – 2002 роки), який мав честь бачити і спілкуватися з Борисом Лук’яновим, наголосив, що саме завдяки  Борису Лук’янову у 1966 році було створене Міністерство лісового господарства,лісове господарство України почало сильно розвиватися  і в роки його керування лісівниками було створено найбільше лісів за всіх часів, особливо на Півдні України.  
   Голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець  узагальнив цифру створених лісів за час керування галуззю Борисом Лук’яновим – 2 мільйони га. Тобто, і зараз в кращих умовах, з сучасними технологіями  цілком реально виконувати амбітні плани із заліснення. Юрій Болоховець привітав випускників учнівських лісництв. Побажав правильно обрати професію і удачі.
    Віктор Червоний, Голова Держкомлісгоспу у 205-2006 р.р. побажав випускникам  успіхів і наголосив, що для того, аби досягти мети, потрібно багато працювати, бути професіоналом своєї справи, згадав  свої особисті зустрічі з Борисом Лук’яновим,  який і зараз є взірцем самовідданої праці на благо галузі, на благо України.

   Голова фахової комісії, яка розглядала подані на конкурс  роботи, директор НДІ лісівництва та декоративного садівництва НУБіП України Роман Василиши,  який ознайомився з усіма  роботами конкурсантів і, як ніхто інший знає, рівень цих робіт, сказав: «Сьогодні особливо приємно, що тут відбувається така подія, яка має особливе значення: поєднання розуміння ролі особистості, враховуючи, який внесок зробив Борис Лук’янов у розвиток лісової галузі. Це дає поштовх молодим потенційним міністрам лісового господарства, хоча, звичайно, не всі стають міністрами, але прагнути цього потрібно.
   Я щиро вдячний Товариству лісівників України, яке до цієї дати оголосило такий перший Всеукраїнський конкурс для того, щоб виявити ту талановиту молодь, яка своїми емоційними неординарними поглядами по-іншому дивиться на ліс. Це важливо, бо сьогодні змінюється клімат, змінюються умови вирощування лісу, існує  багато чинників, які вимагають від галузі по-новому осмислювати ті завдання, які стоять перед лісівниками. Мені довелося всі роботи прочитати, переглянути і ті думки, те бачення розвитку лісової галузі, ставлення до природи, ставлення до лісу майбутніх потенційних працівників галузі. Якщо ви і надалі будете розвивати свої думки та ідеї -  у галузі буде майбутнє». Роман Василишин  запросив переможців конкурсу надалі розвивати свій потенціал, відстоювати власні ідеї у стінах НУБіП, пізнавати нове, докопуватися до істини.
 
   Звичайно, найприємнішим був процес нагородження переможців і призерів.
   Голова Товариства лісівників України, завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП України Юрій Марчук привітав з перемогою і переможців і керівників учнівських лісництв,  бо конкурс, дійсно непростий і над роботами учні працювали рік, а то й більше.
   Змагалися у другому турі вже переможці - ті, хто здобув перемогу на обласному етапі (І-му турі) щорічного Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв. А, як відомо, переможці обласного етапу Конкурсу мають можливість, за бажання, отримати направлення від лісгоспів для вступу до вузів на спеціальність «Лісове господарство» на контрактній основі. Підтвердженням цього права переможців є окреме ДОРУЧЕННЯ колегії Держлісагентства від 18 травня 2021-го року.
   На другий всеукраїнський тур Конкурсу було подано 30 дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв від обласних конкурсних комісій Вінницької, Волинської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської,  Рівненської,  Сумської, Харківської, Херсонської. Хмельницької,  Черкаської, Чернівецької обласних рад Товариства лісівників України. У фінал вийшли 15 переможців.
   Юрій Марчук оголосив результати конкурсу. Переможці отримали дипломи і грошові винагороди. А призери,  окрім дипломів – смарт годинники.

        Отже, переможці  Конкурсу:

Перше місце – Праля Анастасія Володимирівна,  Кіровоградська ОР ТЛУ;
Друге місце  –  Михайленко Марія Григорівна. Київська ОР ТЛУ;
Третє місце  – Цімбота Андрій Миколайович, Сумська ОР ТЛУ.

        Призери другого туру Конкурсу:

Маценко Дарія Сергіївна Вінницька ОР ТЛУ
Дикань Артем Вікторович Харківська ОР ТЛУ
Тодерян Олексій Олександрович Чернівецька ОР ТЛУ
Муляр Денис Сергійович Черкаська ОР ТЛУ
Касянчук Софія Вікторівна Рівненська ОР ТЛУ
Якименко Юліана Олегівна Івано-Франківська ОР ТЛУ
Погребняк Маргарита Олександрівна Хмельницька ОР ТЛУ
Чекамова Поліна Сергіївна Херсонська ОР ТЛУ
Хомин Анастасія Василівна Львівська ОР ТЛУ
Хулап Соломія Валеріївна Чернігівська ОР ТЛУ
Бєляєва Анастасія Андріївна Запорізька ОР ТЛУ
Бєлік Єлизавета Валеріївна Харківська ОР ТЛУ
Двоє призерів не змогли приїхати на вручення через поважні причини. Дипломи і подарунки вони отримають поштою

   Всі учасники заходу взяли участь у відкритті «Алеї видатних випускників ННІІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України», посадили пам’ятне дерево - дуб. Для юних лісівників провели екскурсію по навчальних об’єктах НУБіП та дендропарку.
 
   Підводячи підсумки першого, започаткованого у цьому році Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв,

 Юрій Марчук, Голова Товариства лісівників сказав:

   «Є така істина, яка не нами сформульована: той, хто не знає історії, той не має майбутнього. Чим сильне лісове господарство – так це своїми традиціями. Ми пам’ятаємо історію, пам’ятаємо керівників, які творили історію, які увійшли до історії, і ми готуємо покоління майбутніх лісівників, які повинні ці традиції знати і  підтримувати.  
   Я не думаю, що сьогодні є багато міністерств, які можуть похвалитися такими традиціями. Лісове господарство сильне своїми традиціями і, мені здається, що саме збереження і передача з покоління в покоління цих лісівничих традицій, збереження пам’яті про лісівників, які творили лісову галузь, викликає певну заздрість у різних відомств, які  хотіли б, щоб було пряме підпорядкування, щоб всі робили так, як скаже один міністр, щоб не мали права на власну думку. А лісове господарство завжди було сильне своєю дисципліною, разом з тим, воно завжди було сильне і роботою. І коли ми сьогодні говорили про 100-річчя людини, керівника галузі не тільки міністра, який перед цим був ще й начальником Головного управління при Кабміні, який вів лісове господарство, то це кілька десятків років історії керівництва галуззю. Саме в той період в Україні в рік створювалося більше 100 тисяч гектарів нових лісів. І коли сьогодні вийшов указ Президента про створення нових лісів, багато «диванних» екологів, які в житті не посадили жодного  дерева,  починають розказувати, що це неможливо, то я хотів би їх повернути в ту епоху, коли не було Міністерства екології, коли не було громадських екологічних організацій, коли садили ліси, коли створювалися ботанічні сади при університетах, коли площа лісів в Україні збільшувалася і це робилося, якраз, руками лісівників. Тому, сьогодні, підтримуючи ці традиції, нам потрібно було показати естафету цих традицій, саме тому, сьогодні, згадуючи Міністра лісового  господарства Бориса Лук’янова, на урочистостях був Міністр лісового господарства Валерій Самоплавський, Голова Держкомлісгоспу Віктор Червоний, нинішній Голова Держлісагентства Юрій Болоховець. Але, найголовніше, що ми провели такий захід, під час якого, найкращі випускники шкільних лісництв з усієї України могли поговорити з теперішнім керівником галузі, з керівниками різних років, почути слова правди про ліс, подумати про вибір професії  і  отримати ті нагороди, які повинні їх стимулювати в цьому житті.
   Історія, традиції, передача естафети з покоління в покоління – це є характерним для лісівників і ми, на відміну від інших міністерств і відомств, пам’ятаємо своїх попередніх керівників.
   Хочу подякувати начальникам обласних директорам лісгоспів, керівникам правлінь, що учні приїхали на нагородження в супроводі вчителів, представників лісгоспів, більшість з них була у лісівничій формі. Приємно, що вони розуміють важливість цього заходу і зберігають лісівничі традиції. Шкода, що деякі області не брали участі у конкурсі в той час, коли вони відчувають дефіцит кадрів. Особливо це стосується Півдня і Сходу України, які на конкурсі представляли лише Херсонська і Запорізька області, дивно, що і не всі ресурсні області не представили своїх представників.
  Вшанування лісівничих традицій дуже важливе, цим живе український ліс. Можуть мінятися уряди, президенти, парламенти, а  ліс ріс, росте і буде рости і професія лісівника буде вічно".