Товариство лісівників України

Новина


15
бер

Юрій Марчук: "Для скоординованих дій всіх гілок влади, особливо в умовах децентралізації, вкрай потрібен Закон «Про національну лісову політику» і ми готові взяти участь в його розробці"

14 березня 2019 року у Луцьку відбувся ІІ етап IV з’їзду лісівників України. Нагадаємо, що метою скликання IV з’їду лісівників України, перший етап якого відбувся у вересні минулого року, стало опрацювання спільних рішень за участю фахівців лісового господарства, закордонних експертів, представників деревообробного сектору щодо подальшого функціонування та реформування лісового господарства на основі європейських стандартів та досвіду. Під час другого етапу З’їзду лісівників України учасники розглянули стан реалізації рішень першого етапу і обговорили подальші кроки та напрями розвитку лісового господарства України.
 Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук:
  «В цьому залі присутні делегати від всіх лісових підприємств України, від Півдня, Полісся і Карпат приїхали лісівники щоб обговорити ряд гострих проблем які довгий час не вирішуються. В залі деревообробники, представники мисливської галузі, профспілкові лідери та голови і члени Товариства лісівників України.
  У вересні 2018 року лісівники України в Києві зібрались на 4 З’їзд в історії держави. Основними завданнями ми ставили:
1.    Обговорити стан та намітити перспективи розвитку лісового господарства.
2.    Довести до Уряду проблеми, які потребують державного вирішення, а це:
по-перше – критичний стан лісівництва в степових областях де, на протязі 3-х років відсутнє фінансування з бюджету, половина лісівників звільнилась, а на 5 пожежних машин залишився один водій;
по-друге – прийняття Закону про введення земельного податку в розмірі 5 % на всі лісові землі, що фактично приводило до банкрутства більше 200 лісгоспів;
по-третє – серйозні зміни кліматичних умов привели до масового всихання сосни на Поліссі та ялини в Карпатах, що потребує прийняття невідкладних заходів на рівні держави.
  Ми розраховували і запрошували на З’їзд кураторів з МінАПК, Кабміну, але виконавча влада проігнорувала З’їзд.
  Хочу подякувати представникам Адміністрації Президента, окремим губернаторам, народним депутатам України, які були на З’їзді. Завдяки їх підтримці вдалося зменшити ставку земельного податку до 0,1 % та добитись, за рахунок рентної плати, включення 288 млн. грн. до спецфонду бюджету. Це мінімум для виживання, але про стабільний розвиток лісового господарства говорити не можна.
  І, що відверто дивує – це ігнорування виконання Указу Президента України від 21.11.2017 року. Де, мабуть, вперше за роки незалежності прописані всі напрямки розвитку лісового господарства та дані відповідні доручення. Пройшов рік і ми чекаємо їх виконання. Не просто чекаємо, нами розроблені і зареєстровані у Верховній Раді необхідні законопроекти, які на виїзному засіданні Комітету аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради в м. Львів були презентовані і підтримані. Це Проекти Законів про створення «Фонду фінансування лісового господарства», про розподіл функцій, статус і соціальний захист лісової охорони, про інвентаризацію лісів. Але наших кураторів з МінАПК це не дуже обходить.
   В останні роки відбулась явна екологізація суспільства і, це зрозуміло. Всі хочуть жити в комфортних умовах.  Але коли екологія стає політичним піаром тоді, окремі політичні партії, теж активно піаряться на темах лісового господарства, не вникаючи в проблеми відверто принижують працю лісівників. Шарахання від приватизації і концесії лісів, від мораторію на експорт деревини до заборони всіх рубок, стали причинами 2-го етапу З’їзду.
   Ми вимагаємо повного виконання Указу Президента. Ми вважаємо, що для скоординованих дій всіх гілок влади, особливо в умовах децентралізації, вкрай потрібен Закон «Про національну лісову політику» і, готові взяти участь в його розробці.
  Ліс України крім того, що це потужний екологічний ресурс який зв’язує щорічно до 60 млн. грн. СО2, є основним економічним чинником в Поліссі і Карпатах це щорічно до 25 млн. м3 деревини, це робочі місця, це продукція яка супроводжує людину кожен день.
   І навіть самі активні критики хочуть мати вдома меблі, підлогу, столярку з дерева, люблять гриби і ягоди. І таке комплексне використання лісових ресурсів традиційне для Волинської області. Вона давно славиться побічними користуваннями і сьогодні ці досягнення є на виставці.
   Тому і було визначено другий етап З’їзду провести на Волині. Це ще одна можливість обмінятися досвідом та підняти нагальні проблеми лісівників з надією що в цей політичний рік нас почують.
 Чому було прийнято рішення провести другий етап  з’їзду? Бо після проведення З’їзду  у вересні 2018-го не всі рішення та вимоги були виконані та прийняті до уваги".
   Під час проведення другого етапу  ІV-го з’їзду лісівників було прийнято звернення до Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, громадських об’єднань, обласних, районних, міських та селищних рад, обласних та районних адміністрацій, до політичних партій».
Звернення опублікується додатково.