Товариство лісівників України

Новина


20
бер

Юрій Марчук: Чи назріла потреба реформування лісового господарства, чи ми маємо право жити і працювати так, як працювали до цього?

Питання, викликані майбутнім реформуванням лісового господарства, сьогодні хвилюють всіх лісівників України. І це не перебільшення. Всі розуміють, що реформи потрібні, і вони викликані вимогами часу. Чому назріла потреба реформування лісового господарства, чому ми не маємо права жити і працювати так, як працювали до цього?
   В умовах економічної ситуації, яка на сьогоднішні склалася в країні, лісове господарство не може не враховувати реалії сьогодення, жити  і працювати так, як раніше, і розраховувати на те, що з бюджету держави буде фінансуватися лісове господарство. Ресурсу в бюджеті немає. І ми всі це прекрасно розуміємо. Держава хоче від державних підприємств ефективності. А ми маємо сьогодні ситуацію, коли рентабельність лісгоспів максимально низька, коли ринок деревообробки бажає бути кращим – переробка деревини не така глибока, як хотілося б, маємо заблокований експорт деревини у круглому виді. Фінансова спроможність людей низька, а ризик втрати робочого місця високий. Сьомий рік йде війна, коли гроші з бюджету держави мають направлятися на оборону, до цього додалася пандемія і вже більше року ми живемо у напівкарантинному режимі, коли величезні кошти йдуть на переоснащення лікарень, лікування хворих, зарплату лікарів, виплату лікарняних…   
   Основні кошти лісгоспи отримують від реалізації деревини. Розуміємо, що у нас проблема з внутрішнім ринком деревини, що він у нас орієнтований на експорт напівфабрикатів, у нас проблема з цінами на внутрішньому ринку: деревообробники хочуть купити дешевше, а лісгоспи хочуть продати дорожче, тому,  якраз і повинні знайти оптимальні підходи. Для цього потрібно отримати максимальну ефективність з кожного кубометра, кожного гектара, і через цю призму потрібно розуміти, що іншого виходу сьогодні, аніж змінювати ефективність ведення лісового господарства на краще, немає.
   До Товариства лісівників України звертаються колективи із запитанням: що буде з лісгоспами, чи не втратять люди роботу, як відбуватиметься реформування. Стурбованість колективів зрозуміла – це можлива втрата робочих місць. 
   Саме тому я вже двічі (3.03.2021 та 18.03.2021) зустрічався з Головою Держлісагентства Ю.В. Болоховцем, щоб отримати відповіді на запитання, які сьогодні хвилюють лісівників. Ми говорили і про ризики реформи управління, пов’язані з ситуацією, що склалася, обговорювали і питання, які потрібно вирішувати для того, щоб максимально зберегти робочі місця, не втратити кращі напрацювання не одного покоління лісівників. 
   Оскільки звернення надходили до Товариства, ми домовилися про те, що Голова Держлісагентства ці звернення розгляне і за його дорученням, вони будуть направлені до керівництва обласних управлінь. Саме вони зараз ведуть економічні розрахунки і вносять пропозиції по оптимізації. Тому за дорученням Голови (в т.ч. за звернення колективу Фастівського ЛГ) будуть проведені зустрічі з колективами і напрацьовані оптимальні підходи до системи управління. Головне - донести до людей інформацію, як на практиці відбуватиметься реформування, які ризики воно несе, чи захищає професіоналів, адже на кону – людські долі. 
   Кожна реформа має відбуватися не просто заради зміни системи управління, а заради певної мети. І на першому плані має бути людина,  лісівник – професіонал, український ліс і ефективність ведення лісового господарства, далі - охорона і захист лісу. Якщо всі ці складові при проведенні реформування будуть витримані, тоді буде зрозуміла ефективність цієї реформи. Потрібно підготувати пакет нормативно-правових актів зі спрощення системи оподаткування, посилення функцій лісової охорони і її соціального захисту, врахувати зміни розрахункової лісосіки та зміни в землекористування. Всі ці питання та можливі ризики були обговорені. Я мав можливість висловити застереження і отримати відповіді.
   Разом з тим, система реформи, яка зараз пропонується, обов’язково повинна пройти глибоке публічне обговорення і на Колегії ДАЛРУ, і на засіданні Громадської ради. На виході  - оформлена нормативно-правовим актом у вигляді Постанови Кабінету міністрів України, який, без широкого обговорення прийняти неможливо.
   А Товариство лісівників України відстоювало і буде відстоювати інтереси Українського лісу і його працівників. Кожне звернення трудового колективу буде уважно розглянуто, будуть враховані всі позиції задля максимального збереження кадрів і максимальної ефективності ведення лісового господарства. Всі рішення повинні прийматися через призму людської долі і розвитку лісового господарства на довгострокову перспективу і на благо людей,  громад і держави. 
Голова Товариства лісівників України                                       Юрій Марчук