Товариство лісівників України

Новина


13
вер

Юрій Болоховець побував у Сумському обласному управлінні лісового та мисливського господарства

Програма робочої поїздки Голови Державного агентства лісових ресурсів УкраїниЮрія Болоховця у Сумське обласне управліннялісового та мисливського господарства, що відбулась у п'ятницю, 10 вересня,була досить насиченою. Він побував у Свеському держлісгоспі,одному з найбільш ресурсних підприємств області.
Розпочалися відвідини зі святкових моментів. Цього дняна базі Свеського держлісгоспу проходили обласні змагання вальників лісу. Їх приурочили не менш святковому заходу – професійному святу – Дню працівника лісу.

Голова відомства привітав учасників змагань та відзначив галузевими нагородами і грамотами кращих працівників лісових господарств Сумщини. Серед нагороджених – три «Відмінники лісового господарства»: помічник лісничого Нескучанського лісництва державного підприємства «Тростянецьке лісове господарство» Михайло Красніков, директор державного підприємства «Середино-Будське лісове господарство» Олександр Плужников та заступник начальника Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Євген Фролов.

«У лісовій галузі немає важливих чи неважливих посад чи робіт, всі важливі і необхідні. Адже всі ми виконуємо одну велику і потрібну справу: збереження і примноження державного лісового фонду. Лісом, який ми вирощуємо нині, користуватимуться уже наші онуки і правнуки, а це в рази підвищує нашу відповідальність. То ж нехай заняття такою потрібною справою щоденно надихає вас на нові досягнення і звершення!», - наголосив у своєму вітальному слові Юрій Болоховець.

По завершенні урочистостей Голова Держлісагентства провів нараду з керівним складом управління, директорами та головними лісничими держлісгоспів області. Головною темою зустрічі стало виконання програми Президента України «Зелена країна».

«На сьогодні виконання ініціатив Президента по програмі «Зелена країна» має стати питанням номер один для кожного керівника держлісгоспу.Якісне і повне виконання запланованих завдань з висадки лісів, широке залучення до цієї роботи громадськості – це пріоритет нашої з вами роботи в осінню лісокультурну кампанію. Загальні результати якої залежать відособистого внеску кожного з вас», - наголосив Голова відомства.

Продовжило програму робочої поїздки знайомство зі Свеським держлісгоспом. У супроводі голови Сумської обласної ради Віктора Федорченка, першого заступника голови Сумської облдержадміністрації Тараса Савченка, начальника Сумського ОУЛМГ Віктора Чигринця, керівників Шосткинського району та голів об'єднаних громад, на території яких розкинулись лісові масиви Свеського підприємства, Юрій Болоховець відвідав ряд структурних підрозділів та об'єктів лісгоспу.

Зауважимо, Свеський держлісгосп - найпотужніший в області за лісосировинними ресурсами - тут уміють ними розпоряджатися. У його структурі 5 лісництв. Все нове в колективі приживається швидко: створення плантацій сосни звичайної шляхом природного поновлення; будівництво доріг лісогосподарського призначення і мостів; освоєння випуску паливних гранул (пелет) з відходів лісопиляння тощо. У цьому Голова Держлісагентства мав змогу пересвідчитись вочевидь.

Він відвідав Дружбівське, Свеське та Чуйківське лісництва. У ході відвідин оглянув різновікові ділянки лісових культур, де саме проводились ручні догляди та механізовані,за допомогою сучасногомульчера. Побачив роботу лісозаготівельного комплексу: навантаження лісопродукцією машини МАЗ за допомогою навантажувача «Веймер» та побував на лісонасіннєвій ділянці модрини європейської.

«Ідея про створення такої плантації виникла у 2004 році. На сьогодні постійні лісонасіннєві ділянки модрини європейської займають 5,6 га. Вводимо модрину у насадження сосни та ялини у співвідношенні 10-20% від загальної площі посадки. Вона – швидкоростуча, більш стійка у боротьбі з шкідниками та хворобами лісу завдяки кращому смоловиділенню, тому є високопродуктивною породою і користується попитом на ринку лісової продукції.», - прокоментував ідею створення плантації директор Свеського лісгоспу Олег Закусило.

У центральній садибі лісгоспу відвідав цех переробки деревини, пелетне виробництво та котельню, що працює на відходах лісопиляння. Оглянув автоколону та кімнати відео спостереження, де відео установка інтегрує огляд лісових масивів у період підвищеної пожежної небезпеки та за об’єктами центральної садиби підприємства, що у рази заощаджує кошти лісгоспу на утримання посад сторожів.

«Підприємство з потужною лісосировинною базою і розвиненою переробкою за рік накопичувало понад 9 тис. т. тирси та відходів деревопереобки, більша частина яких просто утилізувалася. Це призводило до додаткових витрат. Тепер же ці відходи працюють на прибуток. У 2015 році у лісгоспі встановили лінію з виробництва паливних гранул (пелет) і результатом її роботи дуже задоволені», - прокоментував ідею встановлення лінії начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець.

Шлях виїзної програми пролягав лісовими шляхами, збудованими власними силами і за власні кошти підприємства. Зазначимо, що поряд з лісовими дорогами у активі свеських лісівників сім мостів різної протяжності: від восьми до двадцяти шести метрів, збудованих ними за останні роки. Їздить лісовими шляхами і приватний транспорт, бо дороги державного та обласного значення тут у надзвичайно занедбаному стані. Люди, які дізнались про існування лісового шляху, від душі радіютьтакій альтернативі.

Підсумовуючи програму огляду, Голова Держлісагентства високо оцінив роботу свеських лісівників з раціонального ведення господарювання, відтворення і використання лісових ресурсів: стан лісових насаджень та новаторський підхід у процесах лісопереробки.

Завершилась робоча поїздка у Олинському лісництві лісгоспу, на місці проведення змагань вальників лісу.

У змаганнях взяли участь 17 учасників, 12 -у основній групі та 5 – юніорів. До участі у заході представили своїх учасників всі 12 держлісгоспів управління.

Юрій Болоховець відзначив високий рівень підготовки заходу і майстерності лісорубів та вручив грамоти і подарунки переможцям. Ними стали Середино-Будський юніор Вадим Дзюба та вальник з Олинського лісництва Свеського держлісгоспу Валерій Скородзвон, він здобув перемогу у основній групі.