Товариство лісівників України

Новина


26
гру

Юрій Болоховець: "Ми, лісівники, з першого дня війни докладаємо всі зусилля для перемоги над країною-агресором"

Дорогі українці, колеги-лісівники! Добігає кінця 2022 рік – надскладний, але вирішальний. Сьогодні тільки від нас залежить, в якій країні будуть жити наші нащадки. Україна — незалежна держава. Кожний із нас це розуміє. Ми, лісівники, з першого дня війни докладаємо всі зусилля для перемоги над країною-агресором.
Зараз кожен сьомий лісівник захищає Україну від російського ворога. На превеликий жаль, маємо жертви. 48 загиблих. Вічна пам’ять героям! 85 людей отримали поранення. 69 осіб зникли безвісті.
Всі інші лісівники, в тилу, працюють на економіку країни та допомагають подолати ворога. Ми запустили проєкт “З теплом до армії”. Передаємо на передову все, що необхідно: деревину, автомобілі, паливо, продукти та багато іншого. Будемо підтримувати військових до самої перемоги.
За цей рік лісова галузь принесла в бюджет ≈ 10 млрд грн податків. Це більше, ніж 2021 році на 600 млн грн. До речі, бюджети місцевих громад в цьому році отримали ≈ 3 млрд грн, що більше на 300 млн грн у порівнянні з минулим роком.
Що стосується заготівлі деревини. Цьогоріч обсяг рубок склав 13,5 мільйонів кубів. Це менше, ніж в 2021 році.
Дрова для населення. Лісгоспи ще з весни готувалися до високого попиту. Вже реалізували більше 3 млн кубометрів дров – це рекордний показник. На складах по країні у нас також є деревина. Закликаю не панікувати: це не означає, що через високі потреби в дровах весь ліс буде вирублено. За нашими оцінками, можна заготовити додатково 2 млн кубометрів дров без шкоди для лісу.
Крім того, в цьому році ми запустили офіційний інтернет-магазин “ДроваЄ”. Це додатковий майданчик, на якому ви можете ознайомитися з асортиментом та цінами на продукцію у найближчому лісгоспі. Також ви зможете придбати дрова онлайн.
Забезпечуємо дровами прифронтові регіони. Зрозуміло, що через бойові дії заготівля не проводиться в частині областей. Але для нас важливо, щоб люди залишалися з теплом. У ці області ми відправляємо дрова з інших регіонів України. Отримати їх можна безкоштовно, це програма Кабінет Міністрів України. Для цього звертайся в ОВА та територіальні громади.
Ситуація на ринку деревини – складна. Порти не працюють, тому азійський ринок для нас заблокований. Складна логістика в Китай, Індію, Корею зʼїдає весь прибуток. Також складна ситуація і на внутрішньому ринку. Через проблеми з електропостачанням, українські виробники вимушено призупиняють роботу. Наша реалізація суттєво падає.
Ліс. Під окупацією залишається ≈ 730 тис. га лісів Державне агентство лісових ресурсів України, включаючи Крим. Дякуємо нашим Збройним силам, які мужньо звільняють українські землі. Наслідки російської навали, в тому числі, для лісу, катастрофічні. Проте ми все відновимо. Так, на одне тільки розмінування підуть роки. Але лісівники вже, навіть весною, висаджували ліс на звільнених територіях.
Під час війни ми продовжили реалізацію програми Президента “Зелена країна”. За рік ми висадили ≈ 200 млн деревних рослин. Загалом за програмою ми висадили близько 243 мільйонів сіянців.
Реформування галузі. Нарешті вперше за всю історію незалежної України ми проводимо реальне перезавантаження лісового господарства. Так, ми маємо суттєві здобутки навіть за старою, радянською системою. Лісова галузь продовжує бути локомотивом економіки, в тому числі, під час війни. Але ми однозначно можемо більше. Давно вже прийшов час обирати європейський напрямок розвитку.
Вже створені міжрегіональні управління Держлісагентства. Створено єдине державне підприємство “Ліси України”, запрацювали його міжрегіональні офіси та філії. Ефективність реформування однозначно буде суттєвою. Результати побачите вже у наступному році.
На 2023 рік ми маємо багато планів. І ми їх обов’язково реалізуємо. А поки – продовжуємо підтримувати Збройні сили України, які наближають нашу перемогу.
Слава Україні!