Товариство лісівників України

Новина


29
лис

Юні лісівники Вінниччини – учасники першого національного конкурсу учнівських відео та подкастів «Репортер»

Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства великого значення надає лісівничо-просвітницькій роботі з громадськістю. У області функціонують 50 учнівських лісництв. Адже виховувати повагу до лісу, свідоме ставлення до лісівничої праці, формувати здоровий природоохоронний менталітет потрібно ще зі шкільної парти.
   У рамках Всесвітнього тижня медіа та інформаційної грамотності Hаціональний проєкт з медіаграмотності «Фільтр» Міністерства культури та інформаційної політики, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та Шведське посольство запрошували учнів 9-11 класів створювати власні відео та подкасти на соціально важливі теми. Цей національний конкурс має на меті мотивувати молодь до вивчення медіаграмотності шляхом створення власного медіаматеріалу, а також показати переваги споживання якісного контенту.
   З 25 жовтня до 24 листопада учасники подавали на конкурс створений власноруч відеосюжет або подкаст на одну з трьох тем:  «Здоров'я», «Екологія» або «Історія».
   Учасником цього конкурсу стала Макарчук Світлана, учениця 9 класу Флоринського ЗЗСО І-ІІІ ст., член гуртка «Юні екологи» та вихованка учнівського лісництва «Зелений світ», яким опікується ДП «Бершадський лісгосп». Цьому передувала чимала підготовка. Пройшовши тест з медіаграмотності, який допоміг підготувати матеріал, прослухавши прямі ефіри та попередню презентацію ідей за участю експертів і журналістів, Світланою було знято коротке відео відповідно до вимог конкурсу «Репортер» на тему «Шкільний дендропарк». Адже цей осередок зібраних рослин є окрасою шкільного подвір’я.
   Дендропарк був створений з ініціативи адміністрації Флоринської школи, колишнього учителя біології Гончар Н. В. та за підтримки ДП «Бершадський лісгосп». У січні 2007 року для цього було виділено поблизу школи земельну ділянку площею 0,1 га. Ця площа розбита у формі українського герба. Контури тризуба – це стежки дендропарку, між якими висаджені зникаючі та рідкісні рослини. Постійно долучаються до посадки дерев і кущів на цій ділянці учні та випускники школи, жителі села, гості, що відвідують навчальний заклад. Сьогодні асортимент рослин у дендропарку чималий. Тут ростуть гліцинія, магнолія, кипарис, барбарис, дуб звичайний, берека лікарська, береза, модрина, ялина звичайна, ялина канадська, ялина колюча, сосна звичайна, сосна Веймутова, сосна чорна, гінкго, шипшпна, глід, самшит тощо. Відвідувачі дендропарку можуть познайомитися з рослинами, що занесені до Червоної книги, а також із лікарськими рослинами. А у саду випускників вирощують саджанці груші, яблуні, сливи, винограду. Крім цього, на території денропарку закладено три шкілки, де школярі разом з наставниками проводять живцювання самшиту та ялівцю, та створено екологічни або «зелений» клас, у якому проводяться уроки просто неба.
   До речі, з 2018 року Швеція запровадила нову навчальну програму в школах, яка зосереджена на наданні учням навичок цифрової інформації з 6-річного віку. Цей підхід не тільки допомагає дітям розпізнавати фейкові новини, але й розвиває критичне мислення та сприяє набуттю ІТ- навичок, які знадобляться їм у майбутньому. Як зазначають організатори, конкурс «Репортер» - чудова можливість для української молоді перейняти вдалий досвід зі Швеції та підвищити свої навички медіаграмотності.
Наразі учасники з нетерпінням чекають результатів конкурсу «Репортер» та готові працювати над новими проєкрами. Щиро бажаємо юним природолюбам успіхів та перемог!
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ