Товариство лісівників України

Новина


22
кві

Юні лісівники «Екодому» допомагають Прибузькому лісництву ДП «Вінницький лісгосп»

Співпраця учнівських лісництв та лісгоспів Вінниччини не знає часових обмежень. Тому юні лісівники продовжують долучатися до лісогосподарського процесу.
20 квітня члени учнівського лісництва "Екодім" та їхній педагог- наставник, вчитель географії Копилов О.В, за сприяння Шумної А.М., Похилько Л.В, Шліхтенко Л.А. та підтримки директора КЗ  "НВК:ЗШ І-ІІІ ступенів-гімназія № 6 ВМР" Тітової Н.А. з нагоди дня довкілля побували у Прибузькому лісництві ДП «Вінницький лісгосп».
Лісничий Прибузького лісництва Столярчук М.П. познайомив юних підопічних з історією створення підрозділу, який він очолює багато років, його традиціями, адміністрацією. Розповів про деревні та декоративні види, які були завезені сюди і вирощуються лісівниками (а це більш як 165 найменувань), познайомив із стендами, які інформують відвідувачів лісництва про тваринний та рослинний світ Вінниччини, правила поведінки у лісі тощо.
Микола Петрович розповів дітям, що у зв’язку зі зміною кліматичних умов і масовим всиханням насаджень ялини та сосни було прийнято рішення вирощувати такі породи, як чорний горіх, берека лікарська, дугласія, модрина та інші більш посухостійкі лісові породи.
Однак, найкраще теоретичні знання засвоюються, коли вони підкріплені практикою. Тому юні лісівники спробували свої сили у садінні майбутнього лісу. На площі 1 га учнями було висаджено близько 200 шт. сіянців модрини європейської та дугласії. Микола Петрович провів інструктаж з техніки безпеки та показав, як використовувати меч Колесова при посадці дерев. Розповів про правила агротехніки при обробітку грунту.
- Для лісівників Вінниччини зараз настала «гаряча» пора. Потрібно вчасно висадити посадковий матеріал, поки у грунті є волога, розчистити території від молодої порослі, здійснювати догляди за лісовими культурами тощо, - розповів дітям Микола Столярчук.
- Учні задоволені перебуванням на свіжому повітрі, а ще вони дізнались цікаву інформацію, з користю провели час. Можливо, і серед них росте майбутній лісівник... Професія благородна і така необхідна. – ділиться враженнями про відвідини лісництва Олег Копилов.