Товариство лісівників України

Новина


26
кві

Якісне насіння – здоровий ліс

У Тульчинському ЛМГ висіяли 40 тисяч жолудів у палети для вирощування садивного матеріалу дуба звичайного із закритою кореневою системою
Лісівники Вінниччини вдало завершили весняну лісокультурну кампанію. Проте для відпочинку – немає часу. Кипить робота у лісових розсадниках, теплицях. Завершили закладання жолудя у багаторазові палети тульчинські лісівники.
Створення лісових культур посадковим матеріалом із закритою кореневою системою (ЗКС) забезпечує надійну, практично стовідсоткову приживлюваність. Адже коріння не травмується під час посадки, висаджується у відкритий ґрунт разом із спеціально підготованим субстратом, сприятливим для росту молодих насаджень. А ще цей метод дозволяє здійснювати посадку протягом усієї вегетативної частини року, що дає можливість заліснювати зруби влітку, не допускаючи шкідливої забур’яненості.
Створюють лісові культури сіянцями із ЗКС вручну з застосуванням спеціального конусного меча. Першими на Вінниччині почали вирощувати та створювати лісові культури сіянцями із ЗКС у Вінницькому лісгоспі. ДП «Тульчинське ЛМГ» уже третій рік теж висаджує жолудь дуба звичайного у палети для вирощування сіянців із ЗКС.
Вирощується такий садивний матеріал у багаторазових полістиролових палетах. Перед посівом готується спеціальний субстрат, який засипається у кожне відділення палет. А ще перед закладення у грунт кожна насінина перевіряється на якість. Для цього сікатором зрізають основу жолудя, щоб роздивитися насінину.
- «Зимують» у нас жолуді під снігом або у траншеях під піском. Працівники дивляться, чи жолудь не втратив вологи, чи не пошкоджений грибком, чи не підпарений. Адже в такому випадку він не зійде, - розповідає інженер лісових культур Тульчинського ЛМГ Михайло Северин.
Михайло Іванович теж цього дня працював у лісовому розсаднику Кирнасівського лісництва і разом із лісничим Богданом Дубовим проводив інструктаж для штатних та сезонних працівників, передаючи свої знання та практичний багаторічний досвід.
Висівання жолудя у палети - це виключно ручна праця, яка потребує чималої ретельності і затрат часу, тому працювала сьогодні у розсаднику чимала команда. Усього до палет закладено 40 тисяч насінин для вирощування сінців із ЗКС - майбутніх дубочків, які вже наступного року пересадяться на лісову ділянку.