Товариство лісівників України

Новина


15
сер

Як перетворити дерев’яний кілок у золотий

На початку серпня в Норвегії пройшов 33-й Чемпіонат світу серед вальників лісу.
    Коли дерево, зрізане Сергієм Домашкіним (Харківщина) розбило кілок на друзки, суддя згодом підійшов і подарував залишки цього спортивного реквізиту йому на пам’ять. Другий номер команди – Сергій Журавель з Рівненської області повторив успіх, а у третього – Олександра Сидоренка з Сумщини була незначне відхилення у 13 см. Керівника збірної команди України Володимира Каленіченка запитували: «Де ви їх берете?» Але цей тріумф – Домашкін виборов у валці бронзу, а збірна здобула друге місце – лише епізод. У підсумку збірна України посіла 23 місце з 27. В індивідуальних перегонах із 80 вальників українці постали на таких місцях: 58, 59 та 72. Серед юніорів Євген Красніков посів 20 місце, при цьому на комбінованому різі виборов 6 місце.
     Загальнокомандну естафету наші хлопці пробігли дуже вдало, посівши високе 7 місце.
Перепони постали для нашої збірної ще до змагань: перевізник загубив частину багажу з екіпіровкою та інструментом. Для Домашкіна згодом вправа із розкряжування стовбура комбінованим різом перетворилася на драму. Хвилювання передалося й іншим. Але то таке – через тернії… Чому наші спортсмени маючи хист, майстерність, бажання боротися, в окремих дисциплінах, здобуваючи призові місця, не є лідерами?
В потужних лісових країнах, зазвичай, спортсмени-лісоруби не працюють у лісі, а тільки шліфують свою майстерність на стендах. У багатих свої примхи, але ж білоруси – наші сусіди – продовжують працювати на штатних посадах у лісгоспах. У чому ж секрет їхньої першості?
     Один англійський садівник на запитання туристів про секрет вирощування знаменитих британських газонів відповів, що ніяких таємниць нема. Треба тільки двічі на день стригти траву й тричі поливати… і так упродовж двохсот років. Крізь цей жарт пробивається один чинник – для досягнень потрібна системність.
Білоруси – члени збірної – беруть участь в усіх змаганнях своїх шести областей (у кожній є тренувальні стенди, підготовлена база), їздять на спортивні ристалища в Росію, Прибалтику, Скандинавію. За місяць до турніру звільняються від праці в лісгоспі – заробітна плата зберігається плюс додається іменна спортивна стипендія від міністра лісового господарства. Ці нюанси прописані в законодавстві. Надаються інструменти та екіпіровка, спортивний реквізит. На чемпіонат до Польщі білоруси наймали німецького тренера. Підготовка збірної поставлена на державному рівні.
    Чи мають наші спортсмени подібне? У цьому році була така практика: Чемпіонат України, один вальник був на зборах у Чехії, два брали участь у Кубку Штіля-2018 у Чернівцях та командні збори у Тетерівському лісгоспі напередодні Чемпіонату світу. Такі ми хлопці – з просіки Ентузіастів.
          ДОВІДКОВО:
  Чемпіонати світу серед лісорубів проходять з 1970 року. Спочатку щороку, з 1996 року – через рік. Україна бере участь у змаганнях з 2002 року (Шотландія), а в 2004-му досягла результату, який є для нас рекордом і до сьогодні – IV місце у командному заліку та срібло в комбінованому різі Віталія Костюшка з Тетерівського лісгоспу та срібло на валці у Сергія Журавля у Польщі (2016 рік).
    Нинішній чемпіонат у Норвегії був для України дев’ятим. Перше місце виборола збірна Білорусі, повторивши свій успіх 2016 року. Друге – Німеччина, третє – Австрія.
  В індивідуальному рейтингу –  першість за німцем Марком Трабертом. Наступний чемпіонат відбудеться в 2020 році у Сербії.