Товариство лісівників України

Новина


05
лют

Як лісівники дбають про знаменитих качок, що зимують на ставку Лісівничого молодіжного центру у Воротневі

На головному ставку Воротнівського ботанічного заказника другу зиму поспіль знаходять корм і підтримку лісівників дикі качки
  На головному ставку Воротнівського ботанічного заказника другу зиму поспіль знаходять корм і підтримку лісівників дикі качки.
  – На початку  січня їх було 37, – розповідає лісничий Воротнівського лісництва ДП «Ківерцівське ЛГ» Юрій Курчик. – Зараз залишилося 29. Вочевидь, решта перелетіли на більшу воду – до Стиру чи найближчого озера. Але будь-якого дня вони можуть до нас повернутися.
  Про качок щонайперше турбуються працівники Лісівничого молодіжного центру. Вони обладнали для пернатих хатинку для зігріву, забезпечують кормом – пшеницею, гречкою, кукурудзою, вівсом, обладнали три насоси, які цілодобово збурюють воду, не даючи їй замерзнути.
  Пернаті – великі ласунки і розумниці.  До штатних годувальників – мисливствознавця ДП «Ківерцівське ЛГ» Олександра Романюка, майстра лісу Івана Демидюка, пасічника Івана Онищука, координатора Лісівничого молодіжного центру Валентини Юхимчук, лісничого Воротнівського лісництва ДП «Ківерцівське ЛГ» Юрія Курчика ідуть без страху, а ось до гостей, які приїздять сюди на навчання, екскурсії чи відпочинок, ставляться з осторогою.
– Ми дозволяємо підгодовувати наших крячок і дорослим, і дітям, – розповідає керівник-координатор Лісівничого молодіжного центру Валентина Юхимчук. – Після цих незабутніх зустрічей вони стають справжніми природолюбами, а сам процес підгодівлі для багатьох стає своєрідним екзаменом на людяність.
  Пернаті вдень люблять прогулятися, навіть посковзатися на льоду, вночі ж постійно перебувають у воді.
– Така їх поведінка пояснюється тим, що в нашому лісі, окрім ланей, оленів плямистих, козуль, зайців, бобрів, є чимало і рудохвостих лисиць, – пояснює Юрій Курчик. – А вони, як відомо, полюбляють полювати. Звісно, за дня до качок ми їх не підпустимо, а ось вночі пернатих від лисиць рятує тільки вода.