Товариство лісівників України

Новина


24
жов

Іллінецькі лісівники щиро підтримують юних підопічних. Нещодавно в учнівського лісництва «Відродження» з’явився справжній лісівничий клас

Праця лісівника має бути гідно оцінена суспільством, саме тому, для розуміння українцями важливості лісівничої праці, лісівники Вінниччини такого важливого значення надають інформаційно-просвітницькій діяльності. Одним із наріжних каменів цього напрямку роботи є співпраця з учнівськими лісництвами.
Сьогодні на базі держпідприємств лісового господарства Вінницької області працює 50 учнівських лісництв. Для змістовної та повноцінної роботи з підростаючим поколінням та дорослими лісівники створили 33 лісівничих еколого-просвітницьких центри, 58 лісівничо-екологічних просвітницьких пунктів. У адмінприміщенні обласного управління лісового та мисливського господарства працює лісівничий еколого-просвітницький центр і музей лісу.
 ДП «Іллінецький лісгосп» співпрацює з трьома чнівськими лісництвами. Постійні супутники в усіх лісівничих заходах та активні зачинателі власних екологічних ініціатив – це юні лісівники учнівського лісництва «Відродження» Іллінецького ліцею №3 Іллінецької міської ради. Учнівське лісництво порівняно молоде – лише три роки тому вихованці цієї школи самі ініціювали утворення гуртка однодумців-природолюбів. Ініціативу дітей підтримали директор ДП «Іллінецький лісгосп» А.В. Романович, головний лісничий В.В. Пальченко.
Протягом цих років роботу учнів підтримують і директор школи Ярослава Іванівна Козяр, педагог-організатор Тетяна Вікторівна Мірошніченко, педагог-наставник учнівського лісництва, вчитель біології Катерина Олександрівна Смальчук.
Юні лісівники неодноразово разом із іллінецькими лісівниками брали участь у посадці лісу в рамках всеукраїнських акцій «Створюємо ліси разом!», «Озеленення планети», на виконання програми президента України «Зелена планета». Проводять заходи до дня довкілля, під час якого минулого року вирушили на екскурсію до місцевого сміттєпереробного заводу. Також юні лісівники із задоволенням відвідують уроки природи. Постійно беруть участь у творчих конкурсах «Людина і ліс», в екологічних акціях «Годівниця для птаха», «Будиночок для птаха», а нещодавно самі зініціювали виготовлення штучних гніздівок для водоплавної птиці. Діти щиро переконані, що за такий короткий проміжок часу вони досягли хорошого рівня, але це – лише початок їхніх добрих справ.
Тому і адміністрація школи, і педагоги, і лісівники ДП «Іллінецький лісгосп» роблять все, щоб юним лісівникам працювалося комфортно, цікаво, продуктивно.
От і нещодавно, у переддень осінніх канікул, у стінах школи відбулося урочисте відкриття лісівничого класу. Іллінецький лісгосп виготовив обладнання для кабінету – стенди на лісову та природничу тематику. А також подарував юним підопічним музичну колонку, яка буде використовуватися школою для проведення заходів, свят, музичних вечорів тощо.
На відкриття класу прийшли представники лісгоспу – головний лісничий В.В.Пальченко, інженер лісових культур В.В.Лукавська, начальник відділу освіти Іллінецької міської територіальної громади С.В.Крот.
Після урочистого перерізання символічної зеленої стрічки відбувся перший урок природи у новому класі. Потім гості переглянули концертну програму. Діти 7 та 8 класу, попри дистанційне навчання, знайшли змогу підготувати справжнє свято, з піснями, віршами, постановками. І звісно, юні лісівники виконали гімн учнівського лісництва «Відродження».
Педагог-наставник учнівського лісництва Катерина Олекандрівна подякувала іллінецьким лісівникам за увагу, турботу про вихованців школи, відзначила те, що в такому прекрасному лісівничому класі, створеному за сприянням лісгоспу, учні удвоє активніше будуть працювати, досліджувати екологічні питання рідного краю, відвідувати уроки природи, щоб дізнаватися чимало нового про життя лісу та працю людей, які створюють ліси.
Начальниця відділу освіти Світлана Василівна також висловила щиру підтримку подібній співпраці між лісівниками та дитячо-педагогічним колективом навчального закладу, адже дітям з раннього дитинства потрібно пояснювати, навіщо нам потрібні ліси, як створюються і охороняються ліси, чи потрібно заготовляти деревину, як лісівники доглядають і охороняють флору і фауну.
Головний лісничий Валерій Васильович у свою чергу висловив переконання, що попереду у юних лісівників «Відродження» - велике майбутнє, чимало звершень, а старші наставники завжди будуть їх підтримувати. Особливо сьогодні, у ці нелегкі часи для України важливо дбати про підростаюче покоління, про виховання та становлення їхнього патріотизму, що і включає любов до природи.
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ