Товариство лісівників України

Новина


27
тра

Іллінецькі лісівники на Вінниччині випустили у природу фазанів - вперше за час діяльності вольєру

Лісівники ДП «Іллінецький лісгосп» впевнено збільшують об’єми вирощування царської птиці – саме так у народі називають фазана звичайного. Цього цінного мисливського птаха розводять уже третій рік поспіль у вольєрі для напіввільного утримання на території Оратівського лісництва ДП «Іллінецький лісгосп»
   Починали розводити фазанів лісівники з маточного поголів’я кількістю 100 птахів, на сьогодні маточне поголів’я становить 250 птахів. Це ті особини, що утримуються спеціально для розведення молодняка. У клітках перебуває 1 півень і 5 курочок. У природі самка фазана несе 18-20 яєць і потім висиджує потомство. А в умовах фазанарію її несучість становить до 70 яєць за сезон. Ці яйця збирають працівники
фазанарію для закладки в інкубатори. На сьогодні закладено 1000 яєць – і вже є поповнення, перші в цьому році курчатка фазана.
   Догляд за фазанами – непростий, тут є над чим і за ким потурбуватися. Але у зв’язку з попитом на «царську птицю» та вдалим досвідом розведення іллінецькі лісівники поступово розширяються - цього року площу вольєру дещо збільшили (на 0,5 га). А ще у цьому році вперше за той час, як створений фазанарій, лісівники випустили у свої мисливські угіддя 130 птахів. Ліцензії на добування фазана лісгосп поки що не видає, це стане можливим приблизно через 5 років їхнього перебування у природному  cередовищі.
   - На сьогодні основним завданням функціонування фазанарію є відновлення природної популяції фазана звичайного у мисливських угіддях ДП «Іллінецький лісгосп» та реалізація птахів бажаючим придбати, - розповів В’ячеслав Яворович, старший мисливствознавець ДП «Іллінецький лісгосп».
   За минулий рік держпідприємством реалізовано 1032 голів птиці на суму 153 тис. грн. Вартість дорослої особини – 100 грн., молодняк віком 1 місяць коштує 60 грн. за  jсобину, 2-місячні – по 80 грн.
Крім того, що фазан цінується за смачне м’ясо, ще він корисний тим, що любить смакувати страшним ворогом нашої городини - колорадським жуком!
   До речі, поряд із фазанами у вольєрі потрохи вирощують ще одну цінну птицю – перепілку. Тож мудрий та серйозний підхід до справи справжнього господаря, майстерність, відповідальність та професіоналізм – все це про іллінецьких лісівників!