Товариство лісівників України

Новина


06
лип

Громадськість проти ліквідації держлісгоспів під час війни і створення єдиного підприємства «Ліси України», що може призвести до зниження обороноздатності країни

Громадська рада при Державному агентстві лісових ресурсів України на своєму засіданні 04.07.2022 р. розглянула і обговорила проєкт Постанови Кабінету Міністрів України "Про деякі питання управління об'єктами державної власності у сфері лісового господарства", де йдеться про створення державного унітарного комерційного підприємства «Ліси України», ліквідацію державних лісогосподарських підприємств як юридичних осіб з передачею даному підприємству усіх прав і обов’язків існуючих лісогосподарських підприємств, та одноголосно вирішила наступне:
1.    Категорично не підтримуємо проведення такої реформи під час воєнного стану, тому що це негативно вплине на роботу всього лісопромислового комплексу України, який є соціально спрямованим та стане одним із провідних у післявоєнній розбудові держави. Крім того, це також матиме негативний резонанс у трудових колективах лісової галузі та у суспільстві в цілому.  Адже рішення ліквідації держлісгоспів під час війни може призвести до зниження обороноздатності країни, унеможливлення забезпечення потреб оборони і населення лісоматеріалами та іншими послугами.
2.    Запропонований Проєкт постанови суперечить Державній стратегії управління лісами України до 2035 року, схваленій розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 р. № 1777-р, у розділі IV якої передбачено: «Провадження господарської діяльності у лісовій галузі постійними лісокористувачами передбачається забезпечити шляхом внесення змін до законодавства з метою запровадження ефективного управління та визначення державного суб’єкта господарювання, уповноваженого здійснювати управління державними лісогосподарськими підприємствами, з урахуванням необхідності збереження за кожним підприємством статусу юридичної особи, а також заборони їх для приватизації».
3.    Реалізація Проєкту постанови приведе до втрати одержаних сертифікатів PEFC та FSC ведення лісового господарства державних унітарних комерційних підприємств. Добровільні міжнародні схеми сертифікації не передбачають правонаступництв сертифікатів у сенсі проєкту Постанови. Невизначеність, пов'язана з проєктом Постанови, створює ризики для забезпечення відповідального лісогосподарювання та можливостей доступу підприємств лісового сектору на міжнародні ринки лісопродукції, в т.ч. їх експортного потенціалу.
4.    Проект постанови протирічить принципу децентралізації влади, який здійснюється в Україні в останні роки і потребує доопрацювання з широким обговоренням громадськості.


 
З повагою
Голова Громадської ради при Держлісагентстві    П.І. Лакида 


Звернення одноголосно підтримали представники 25 громадських  об’єднань, які брали участь у засіданні ради і прийняли рішення направити відповідні звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Головам обласних військових  адміністрацій щодо недопущення ліквідації державних лісогосподарських підприємств та створення унітарного комерційного підприємства «Ліси України».

Рішення підтримали такі громадські організації:

1.Вінницька обласна організація Українського товариства охорони природи
2.ВГО "Асоціація дослідників та любителів природи "Дерева наші друзі"
3.Господарська асоціація «Кластер біоекономіки»
4. Громадське формування з охорони громадського порядку та державного кордону "Буг"
5.ГО «Офіс ефективного регулювання»
6.ГО «Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА»
7.Адвокатське та ріелторське об'єднання України
8.ГО "Асоціація деревообробників та лісозаготівельників Львівщини"
9.Непідприємсницьке товариство "Товариство лісової сертифікації в Україні"
10.Центральний комітет Профспілки працівників лісового господарства України
11.Європейська бізнес асоціація
12.ГО "Мисливці. Риболови. Біозахисники"
13.Лісівнича академія наук України
14.Редакція "Лісового та мисливського журналу"
15.Товариство лісівників України
16.Редакція газети "Деревообробник"
17.ГО "Права і Порядок"
18.Асоціація «Меблідеревпром»
19.Екологічна асоціація «Західне Полісся – заболочений край»
20.Громадська спілка "Асоціація деревообробників Закарпаття"
21.Асоціація "Національна система лісової добровільної сертифікації"
22.Асоціація лісозаготівлеьних та деревообробних підприємств Чернігівської області "Чернігівлісдеревпром"
23.ГО «Асоціація лісозаготівельників та деревообробників Міжгірщини»
24.Черкаське міське товариство по захисту навколишнього середовища "Екологія"
25.Громадська спілка "Професійна асоціація екологів України"