Товариство лісівників України

Новина


24
січ

Громадська рада обговорила концепцію змін у лісовій галузі Голови Держлісагентства

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький представив концепцію змін у лісовій галузі на засіданні Громадської ради при Держлісагентстві.
   Він розповів про плани щодо збільшення лісистості України, боротьби з незаконними рубками та обігом деревини, розроблення зрозумілих правил ринку деревини, фінансування лісової галузі, збільшення ефективності роботи державних лісогосподарських підприємств, відкритості лісової галузі.

   Після презентації відбулося обговорення концепції. Представники громадськості позитивно оцінили проголошені напрямки та надали свої пропозиції щодо інших векторів розвитку.

   Зокрема, щодо формування стійких лісових екосистем в умовах зміни клімату. У цьому контексті має передбачатися створення нових розсадників із закритою кореневою системою, єдиних підходів до лісів комунальної і приватної власності, необхідності оперативного пожежогасіння, сприяння природному поновленню та ін.

   Також було порушено питання щодо доцільності ведення побічного користування, як складової лісової галузі.

   У зв’язку з цим, Андрій Заблоцький підкреслив, що у багатьох країнах побічне користування разом з лісовою галуззю дуже сильно розвивається, і дає значні доходи до бюджету. «Це є пріоритетом розвитку для туризму і сільських територій. І діяльність лісівників у цьому питанні дуже важлива. Ми це поєднуємо в частині загальної політики», - сказав він.
   Окрім того, було обговорено питання освітньої та кадрової політики. «Потрібно мати стратегію на найближчі п’ять років і тоді можна буде коригувати освітню політику. Ми повинні більш фахово підійти до цього питання, щоб розуміти, які фахівці потрібні, де саме вони потрібні, які пріоритети розвитку. До цього питання ми обов’язково повернемося, після аудиту та узгодження самої стратегії», - повідомив Голова Держлісагентства.

   За його словами, планується розширити комунікаційну кампанію з боку відомства стосовно популяризації лісівничої діяльності та професій. «Ми вже запустили онлайн-портал заготівлі деревини. Таким чином люди зможуть перевіряти законність рубок. Далі будуть наступні кроки щодо повернення довіри до лісової галузі», - зазначив Андрій Заблоцький.

   Під час засідання Громадської ради було розглянуто низку інших питань. Схвалено звернення до правоохоронних органів з вимогою оперативного та всебічного розслідування злочинних нападів на лісівників у контексті ситуації на Львівщині та інших областях України. Присутні на засіданні вшанували пам'ять закатованої злочинцями до смерті дружини директора Радехівського лісгоспу. Також вирішено надіслати окреме звернення до правоохоронців щодо нападу правопорушника на працівника державної лісової охорони на Херсонщині.

   На засіданні обговорили план діяльності Держлісагентства з підготовки проектів регуляторних актів на 2020 рік, питання модернізації лісового розсадництва, сертифікацію лісів згідно з вимогами FSC, звіт про роботу Громадської ради за 2019 рік та план роботи на 2020 рік.