Товариство лісівників України

Новина


09
лип

Господарський, туристично-рекреаційний та соціальний потенціал лісових доріг

Традиційно комплексний підхід волинських лісівників до господарювання відображається у будівництві лісових доріг, їх утриманні у належному стані, врахуванні всіх факторів, потреб та забезпеченні населення комфортними зупинками транспортного засобу в екостилі. Такі встановлено практично у кожному населеному пункті.
Цього року у держлісгоспах області запланували збудувати 28 км нового земельного полотна та провести необхідні заходи з облаштування  дорожнього покриття на 34 км. На такі цілі державні лісогосподарські підприємства передбачать більше 10 млн грн.

Плануючи лісову дорожню інфраструктуру, лісівники в першу чергу враховуються такі фактори:

– постійний оперативний доступ до лісових насаджень для забезпечення їх охорони від лісових пожеж та незаконних рубок;

– можливість виконання всіх лісогосподарських заходів, включаючи і заготівлю деревини, на основі матеріалів лісовпорядкування з нанесенням мінімальної шкоди навколишньому середовищу;

– можливість використання траси майбутньої дороги для рекреаційних цілей, їх з’єднання з відповідними проектами туристичного та рекреаційного розвитку області, потреб населення тощо.

Останній із перерахованих факторів – саме соціальний – нині особливо відчутно впливає на планування лісової інфраструктури.

Потреби та ідеї місцевого населення озвучуються під час зустрічей лісівників із представниками громад.

Транспортна система у волинському лісі з роками стає дедалі потужнішою, відкриваючи нові горизонти для розвитку.

Пресслужба Волинського ОУЛМГ